Μακρόν και Τραμπ συμφωνούν πως η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερο μέρος του κόστους άμυνας που επωμίζεται το ΝΑΤΟ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα πως η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη όσον αφορά την άμυνά της, λέγοντας πως συμφώνησε με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στην ανάγκη να αναλάβει η Ευρώπη μεγαλύτερο μέρος του βάρους για την άμυνα που επωμίζεται το ΝΑΤΟ.

«Είναι προφανές πως θα μιλήσω με τον πρόεδρο Τραμπ για τις προτάσεις που έχουν γίνει για τις ικανότητες στρατηγικής άμυνας της Ευρώπης και για την ανάγκη η Ευρώπη να μπορέσει να αναλάβει μεγαλύτερο μέρος από το κοινό φορτίο στην καρδιά του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Μακρόν πριν από τις συνομιλίες του με τον Τραμπ στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.

Από την πλευρά του ο Τραμπ, ο οποίος βρίσκεται στη Γαλλία για τις διήμερες τελετές της 100ης επετείου από το τέλος του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου, δήλωσε σήμερα πως οι ΗΠΑ θέλουν μια «ισχυρή Ευρώπη» και πως είναι πρόθυμος να βοηθήσει τη σύμμαχό του, πρόσθεσε όμως πως η Ευρώπη πρέπει να είναι δίκαιη όσον αφορά τον καταμερισμό του βάρους της άμυνας.

«Θέλουμε μια ισχυρή Ευρώπη, είναι πολύ σημαντικό για μας και θέλουμε αμφότεροι να γίνει με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο», δήλωσε ο Τραμπ μετά την υποδοχή του από τον Μακρόν στο Παρίσι.

Ερωτηθείς τι εννοούσε όταν έγραψε στο Twitter πως αισθάνεται προσβεβλημένος από τα σχόλια του Μακρόν ότι η Ευρώπη θα πρέπει να περιορίσει την εξάρτησή της από τις ΗΠΑ στο θέμα της ασφάλειας, ο Τραμπ δήλωσε: «Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ευρώπη, όμως πρέπει να υπάρχει δικαιοσύνη. Αυτή τη στιγμή το μεγάλο βάρος το επωμίζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες».

Εξάλλου η γαλλική προεδρία διευκρίνισε πως «ο ευρωπαϊκός στρατός» που προτείνεται από τον Μακρόν δεν έχει στόχο τις Ηνωμένες Πολιτείες και έκανε λόγο για «σύγχυση» στην ερμηνεία των δηλώσεων του Γάλλου προέδρου που προκάλεσαν τον θυμό του Τραμπ.

Η δήλωση αυτή του αρχηγού του γαλλικού κράτους την Τρίτη στον ραδιοσταθμό Europe 1 προκάλεσε ένα οργισμένο μήνυμα στο Twitter χθες το βράδυ από τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος θεώρησε «πολύ προσβλητικό» το γεγονός ότι η Ευρώπη θέλει να προστατευθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στη συνέντευξη αυτή ο Μακρόν είχε αναφέρει διαδοχικά τις απειλές για την Ευρώπη από εισβολές στον κυβερνοχώρο και στη συνέχεια την αναγγελθείσα αμερικανική αποχώρηση από τη συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς (INF) που είχε συναφθεί την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

«Καταλαβαίνω πως η παράθεση των θεμάτων στη συνέντευξη μπορεί να δημιούργησε σύγχυση, όμως πρόκειται για δύο διαφορετικά θέματα, η συνθήκη INF και το θέμα μιας αμυντικής δύναμης των Ευρωπαίων για την οποία υπάρχουν εργασίες σε εξέλιξη», υπογράμμισε σήμερα στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος της γαλλικής προεδρίας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν «ουδέποτε είπε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός στρατός εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών», πρόσθεσε ο προεδρικός εκπρόσωπός.

Όμως στο μέτρο που η αποχώρηση από τη συνθήκη INF «αφορά την ασφάλεια της Ευρώπης, πρέπει η Ευρώπη να μπορέσει να συνδεθεί με τον διάλογο για το θέμα αυτό», συνέχισε.

«Θα το συζητήσουμε σίγουρα σήμερα το πρωί», πρόσθεσε καθώς ο πρόεδρος Τραμπ έφθασε στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων στις 12:00 ώρα Ελλάδας. Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ