Ποινή 10 χρόνων κάθειρξης επιβλήθηκε στον πρώην πρόεδρο του Ελ Σαλβαδόρ

Ο πρώην πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Ελίας Αντόνιο Σάκα καταδικάστηκε την Τετάρτη από δικαστή να εκτίσει ποινή 10 χρόνων κάθειρξης, μετά την ομολογία της ενοχής του στις κατηγορίες περί κατάχρησης δημοσίων κεφαλαίων ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων και περί νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Ο συντηρητικός πρώην πρόεδρος Σάκα είχε παραδεχθεί την ενοχή του νωρίτερα φέτος, για να εξασφαλίσει μειωμένη ποινή.

Ο πρώην πρόεδρος είχε συλληφθεί μέσα σε πολυτελές εστιατόριο, στη γαμήλια δεξίωση ενός από τους γιους του, τον Οκτώβριο του 2016. Αναμένεται κατά συνέπεια να εκτίσει άλλα οκτώ χρόνια κάθειρξης.

Είναι η πρώτη φορά που πρώην αρχηγός του Κράτους του Ελ Σαλβαδόρ καταδικάστηκε «για εγκλήματα διαφθοράς», τόνισε η γενική εισαγγελία σε ανακοίνωσή της.

Ο διάδοχος του Σάκα στην προεδρία, ο Μαουρίσιο Φούνες, ζει αυτοεξόριστος στη Νικαράγουα από τον Σεπτέμβριο του 2016, καθώς αντιμετωπίζει επίσης ποινική δίωξη για διαφθορά. Φέρεται να είχε καταχραστεί χρήματα από τα δημόσια ταμεία για να καλύψει δαπάνες για ταξίδια, νοσοκομειακή περίθαλψη, την ανακαίνιση ενός σπιτιού και άλλα.

Ο πρώην πρόεδρος Φούνες (2009-2014) καταγγέλλει από την πλευρά του ότι είναι θύμα πολιτικού διωγμού που ενορχήστρωσαν επιχειρηματίες και συντηρητικοί αντίπαλοί του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ