Τριντό: Πρόσθετοι δασμοί από τις ΗΠΑ στην καναδική αυτοκινητοβιομηχανία θα ήταν «καταστροφικοί»

Η επιβολή επιπρόσθετων δασμών στην καναδική αυτοκινητοβιομηχανία, κάτι που έχει απειλήσει να κάνει ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, θα είχε «καταστροφικές» συνέπειες για τον Καναδά, αλλά και για τις ΗΠΑ, καθώς θα οδηγούσε σε «πολλές απολύσεις», προειδοποίησε την Τρίτη ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό.

Έπειτα από έναν χρόνο άκαρπων διαπραγματεύσεων, η Οτάβα και η Ουάσινγκτον προσπαθούν εδώ και δύο εβδομάδες να καταλήξουν σε συμφωνία για μια επικαιροποιημένη εκδοχή της συμφωνίας ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών της Βόρειας Αμερικής (NAFTA), η οποία συνδέει άρρηκτα τις οικονομίες των δύο κρατών, καθώς και αυτή του Μεξικού, από το 1994.

«Πρέπει να παραμείνουμε αληθινά ανυποχώρητοι όσον αφορά την ανάγκη να συνεχίσουν να υπάρχουν πράγματα όπως (…) ένας ανεξάρτητος μηχανισμός επίλυσης διαφορών, που προστατεύει την πολιτισμική εξαίρεσή μας και πολλά άλλα πράγματα, όπως οι γαλακτοκομικές μονάδες μας και η διαχείριση της προσφοράς» αγροδιατροφικών προϊόντων, τόνισε ο Τριντό κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε τοπικό ραδιοφωνικό δίκτυο του Γουίνιπεγκ.

«Όμως υπάρχουν επίσης πράγματα για τα οποία πρέπει να δείξουμε ευελιξία, διότι είναι καιρός να ανανεωθεί αυτή η συμφωνία έπειτα από 25 χρόνια», πρόσθεσε ο Τριντό, χωρίς να διευκρινίσει ποια είναι τα πεδία στα οποία είναι ανοικτός σε παραχωρήσεις.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει επανειλημμένα ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην Οτάβα και την Ουάσινγκτον, δεν θα διστάσει να εξαπολύσει νέα ομοβροντία πρόσθετων τελωνειακών δασμών, αρχίζοντας από τον τομέα της καναδικής αυτοκινητοβιομηχανίας, παρότι αυτός ο τελευταίος είναι στενά συνδεδεμένος με την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία.

«Αν ο πρόεδρος επέβαλλε τιμωρητικούς δασμούς στα αυτοκίνητα, όπως έχει απειλήσει, αυτό θα ήταν καταστροφικό για την καναδική αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά επίσης και για την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία», διέβλεψε ο Τριντό.

«Αυτό θα προκαλούσε αναταραχή μεγάλης κλίμακας και θα οδηγούσε, νομίζω, σε πολλές απολύσεις στις ΗΠΑ», προειδοποίησε ο Καναδός πρωθυπουργός. «Πρέπει να μελετάμε με προσοχή τι εξετάζει ο Πρόεδρος» Τραμπ, υπογράμμισε.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιβάλλει από τον Ιούνιο δασμούς 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο που εισάγει η χώρα από τον Καναδά, επικαλούμενη επισήμως λόγους «εθνικής ασφαλείας», κάτι που ο Τριντό έχει ήδη χαρακτηρίσει «προσβλητικό».

Η κυβέρνηση του Καναδά ανταπέδωσε επιβάλλοντας στις αρχές Ιουλίου δασμούς από 10% ως 25% σε δεκάδες προϊόντα αμερικανικής προέλευσης, από διάφορα ουίσκι ως συσκευασμένους χυμούς πορτοκαλιού και ακόμη μηχανές κουρέματος του γκαζόν.

Με τις διμερείς συναλλαγές να ανέρχονται στα δύο δισεκατομμύρια καναδικά δολάρια την ημέρα, «η εμπορική σχέση ανάμεσα στον Καναδά και τις ΗΠΑ είναι αναμφίβολα η πιο επιτυχημένη στον κόσμο», έκρινε ο Τριντό μερικές ώρες αργότερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σε εργοστάσιο στο Γουίνιπεγκ.

Ωστόσο, πρόσθεσε, «οι Καναδοί περιμένουν από την κυβέρνησή τους να τους υπερασπίζεται, να υπερασπίζεται τους Καναδούς εργαζόμενους και τα καναδικά συμφέροντα», και, σε αυτό το πλαίσιο, «θα προτιμούσαμε να μην καταλήξουμε σε συμφωνία για τη NAFTA παρά να κλείσουμε μια κακή συμφωνία».Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ