Αντιδράσεις για το “πάγωμα” από την Τουρκία της συμφωνίας επανεισδοχής προσφύγων

Ως «υπερβολικές» και «στο πλαίσιο προεκλογικής ρητορικής» χαρακτηρίζουν τις δηλώσεις Τσαβούσογλου περί «παγώματος της συμφωνίας με την Ελλάδα για το προσφυγικό», Ευρωπαίοι Αξιωματούχοι, την ίδια ώρα η Αθήνα χαρακτηρίζει ατυχή την δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών. Ήδη, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ με κατεπείγουσα ερώτηση του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ρωτά σε ποιες ενέργειες και κυρώσεις προτίθεται να προβεί κατά της Τουρκίας, μετά τις «προκλητικές, απαράδεκτες και εκβιαστικές δηλώσεις.

Η απάντηση των Βρυξελλών στις δηλώσεις Τσαβούσογλου: «Προεκλογική ρητορική»

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Ως «υπερβολικές» και «στο πλαίσιο προεκλογικής ρητορικής» χαρακτηρίζουν τις δηλώσεις Τσαβούσογλου περί «παγώματος της συμφωνίας με την Ελλάδα για το προσφυγικό», Ευρωπαίοι Αξιωματούχοι που ενημέρωσαν τον Τύπο στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα αρμόδια για το θέμα πηγή που μίλησε στο ΚΥΠΕ επεσήμανε ότι «η ευρωτουρκική συμφωνία λειτουργεί, αλλά η διμερής συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα (όχι η πολυμερής με την ΕΕ) είχε ήδη αδρανήσει από πολύ καιρό».

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να υπήρξε ήδη επικοινωνία του Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για το θέμα.

Η πρώτη αντίδραση της Αθήνας μετά τη “βόμβα” Τσαβούσογλου

Ως “ατυχή” χαρακτηρίζουν διπλωματικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. “Αυτό που προαναγγέλλει ο κ. Τσαβούσογλου το έχει ήδη πράξει από το 2017” τονίζουν οι ίδιες πηγές σημειώνοντας ότι “σε κάθε περίπτωση η λειτουργία του κράτους δικαίου δεν μπορεί να είναι άλλοθι για να παραβιάζουν ορισμένοι το διεθνές δίκαιο”.

Επίθεση ΝΔ στον Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα ούτε απειλείται ούτε εκβιάζεται

Με ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Πέμπτης το γραφείο τύπου της ΝΔ , επιτίθεται στον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου λέγοντας ότι “η Τουρκία ακυρώνει μονομερώς μια διμερή συμφωνία μεταξύ κυβερνήσεων, επικαλούμενη την απόφαση της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης μιας ευρωπαϊκής δημοκρατικής χώρας. Η στάση της αυτή είναι απαράδεκτη και υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών και τη σταθερότητα στην περιοχή”.

“Η Ελλάδα ούτε απειλείται, ούτε εκβιάζεται. Καλούμε την Κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες σε διμερές, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, προκειμένου η Τουρκία να τεθεί προ των ευθυνών της”,είναι η απάντηση της ΝΔ στις προκλητικές δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών.

Κίνημα Αλλαγής για Τσαβούσογλου: Ανεπίτρεπτος εκβιασμός

Ως ανεπίτρεπτο εκβιασμό χαρακτηρίζει το Κίνημα Αλλαγής, τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου περί διακοπής της συμφωνίας με την Ευρώπη για την επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών, λόγω των αποφάσεων της ελληνικής δικαιοσύνης για τους “8” Τούρκους αξιωματικούς.

«Είναι εντελώς απαράδεκτες και στερούνται λογικής. Πρόκειται για ανεπίτρεπτο εκβιασμό. Είναι εντελώς διαφορετικό θέμα και δεν μπορεί να συνδέεται» αναφέρει σε ανακοίνωσή του όπου τονίζεται ότι: « Η απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης με μια συμφωνία που αναφέρεται σε ένα θέμα που αφορά συνολικά την Ε.Ε, η οποία οφείλει να παρέμβει άμεσα και αποφασιστικά».

Ο Πάνος Καμμένος για τις τουρκικές προκλήσεις

Για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας ενημέρωσε τους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Σύνοδο Υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας. Λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της πρώτης ημέρας της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ, ο Π. Καμμένος δήλωσε ότι ενημέρωσε τους υπουργούς Άμυνας των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ για τη συνεχιζόμενη παράνομη κράτηση των Ελλήνων στρατιωτικών για 99η μέρα.

Ο Π. Καμμένος υπογράμμισε ότι πρόκληση είναι και η σημερινή δήλωση Τσαβούσογλου σε σχέση με τη μονομερή κατάργηση της συμφωνίας επανεισδοχής και ανέφερε ότι ενημέρωσε γι’ αυτό διμερώς υπουργούς Άμυνας της ΕΕ που είναι και μέλη του ΝΑΤΟ.

Κατεπείγουσα ερώτηση Μ. Κεφαλογιάννη στην Κομισιόν για τις δηλώσεις Τσαβούσογλου

Σε ποιες ενέργειες και κυρώσεις προτίθεται να προβεί κατά της Τουρκίας, ερωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής την ΝΔ, Μ. Κεφαλογιάννης, μετά τις «προκλητικές, απαράδεκτες και εκβιαστικές δηλώσεις Τσαβούσογλου περί διακοπής της συμφωνίας επανεισδοχής προσφύγων», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, στην κατεπείγουσα ερώτηση που κατέθεσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επισημαίνει ότι « η τουρκική πλευρά με τη στάση της αυτή δεν υπονομεύει απλώς τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη σταθερότητα στην περιοχή αλλά κυρίως την ευρωπαϊκή της προοπτική».

Μπαλάφας: Οι νέες δηλώσεις Τσαβούσογλου αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι το μεταναστευτικό-προσφυγικό είναι η αποθέωση του απρόβλεπτου

«Μετά τις δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι το μεταναστευτικό-προσφυγικό είναι η αποθέωση του απρόβλεπτου. Πάνω που είμαστε έτοιμοι, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, να ενισχύσουμε τις διαδικασίες επιστροφής στην Τουρκία, έρχονται αυτές οι δηλώσεις. Φυσικά περιμένουμε και την επίσημη τοποθέτηση της τουρκικής κυβέρνησης, διότι τα ζητήματα αυτά είναι εξαιρετικά σοβαρά και δεν μπορούμε να αρκεστούμε σε δηλώσεις και δημοσιεύματα» δήλωσε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας στον τηλεοπτικό σταθμό “Κontra”.

Καταρχήν να διευκρινίσουμε ότι δεν μιλάμε για την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, αλλά για μια διμερή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (από το 2001), με βάση την οποία ρυθμίζονται τα θέματα της επιστροφής υπηκόων τρίτων χωρών που εισήλθαν στη χώρα μας και όπου, μετά την εξέταση της αίτησής τους για άσυλο, καταδείχθηκε ότι δεν είναι πρόσφυγες και επομένως πρέπει να επιστρέψουν στην Τουρκία, διευκρίνισε ο κ. Μπαλάφας, με αφορμή τα όσα είπα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για πάγωμα της διμερούς συμφωνίας επανεισδοχής προσφύγων με την Ελλάδα.

«Είναι προφανές ότι η Τουρκία αυτά τα κάνει για δύο λόγους. Αφενός για να πιέσει τη χώρα μας για το ζήτημα των οκτώ Τούρκων που διέφυγαν στην Ελλάδα και έχουν πάρει άσυλο. Από την άλλη, να ασκήσει πίεση στην Ευρώπη, η οποία έχει την υποχρέωση να ολοκληρώσει την χρηματοδότηση της Τουρκίας με 3 δισεκατομμύρια ευρώ με βάση τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Και παρόλο που οι επιστροφές προς την Τουρκία δεν ήταν πολλές το τελευταίο χρονικό διάστημα, είχαμε και έχουμε σκοπό να ενισχύσουμε τις επιστροφές αυτές» επισήμανε.

Ερωτηθείς αν ανησυχεί στην ιδέα ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη μπορεί να έχει φτάσει στο τέλος της, απάντησε: «Το μεταναστευτικό-προσφυγικό δεν είναι μόνο ζήτημα παροχής βοήθειας προς τους μετανάστες. Είναι μεγάλο ζήτημα πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό, ζήτημα εθνικής ασφάλειας και διεθνών σχέσεων. Η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να κρύβει το πρόβλημα. Βρισκόμαστε σε μια εποχή μεγάλης μετακίνησης πληθυσμών. Αν όλοι κλείσουν τα σύνορά τους, θα σημαίνει το τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από εκεί και πέρα, το ζήτημα των προσφύγων-μεταναστών είναι το κεντρικό πρόβλημα που καθορίζει συνειδήσεις, διαμορφώνει πολιτικές τάσεις και εκλογικές συμπεριφορές. Τα κύματα των μεταναστών δεν μπορούν να εμποδιστούν όσο υπάρχουν πόλεμοι και μεγάλες οικονομικές ανισότητες. Το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και πρέπει να υπάρξει αναλογική κατανομή σε όλες τις χώρες και ισότιμη ανάληψη ευθυνών σε όλα τα επίπεδα για να μην επιβαρύνονται μόνο οι χώρες πρώτης υποδοχής».

“Βόμβα” Τσαβούσογλου για το προσφυγικό: Η Τουρκία “παγώνει” την συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα

Σε αναστολή της συμφωνίας επανεισδοχής προσφύγων με την Ελλάδα προχωρά η Τουρκία, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet.Σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η απόφαση της Άγκυρας έρχεται ως απάντηση στην στάση της Αθήνας, στο ζήτημα της έκδοσης των 8 Τούρκων αξιωματικών που σύμφωνα με την Τουρκία συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ απαντώντας σε δημοσιογράφους είπε ότι, “η κυβέρνηση στην Ελλάδα θέλει πραγματικά να λύσει αυτό το θέμα. Αλλά την ίδια στιγμή διαπιστώνουμε ότι η Ελλάδα δέχεται πολλές πιέσεις από τη Δύση. Πόσο μάλλον οι Έλληνες δικαστές”. “Ισχυρίζονται ότι οι Έλληνες δικαστές είναι ανεξάρτητοι. Αλλά εμείς γνωρίζουμε ότι τους ασκούνται πιέσεις από τη Δύση. Υπάρχει μία συμφωνία για το μεταναστευτικό με την Ε.Ε. Και εφαρμόζεται. Υπάρχει όμως και μία συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα.

Αυτή τη συμφωνία την παγώσαμε. Μετά την τελευταία δικαστική απόφαση, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας με την Ελλάδα”, πρόσθεσε ο κ. Τσαβούσογλου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ