• Τραμπ: Κλείδωσε η συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν

  9:55 μμ, Παρασκευή 01 Ιουν 2018 9:55 μμ, Παρασκευή 01 Ιουν 2018

  Μετά την ανακοίνωση στις 10 Μαΐου για τη διεξαγωγή της ιστορικής Συνόδου Κορυφής ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας και την ματαίωσή της στις 24 Μαΐου για λόγους "απίστευτης οργής και φανερής εχθρικότητας" από την Πιονγκιάνγκ, όπως ανέφερε τότε ο Αμερικανός Πρόεδρος, ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε την Παρασκευή εκ νέου ότι η συνάντηση με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν θα διεξαχθεί όπως προβλεπόταν αρχικά, στις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη.

  "Θα συναντηθούμε στις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη", δήλωσε ο Τραμπ.

  Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον κήπο του Λευκού Οίκου, έπειτα από συνάντηση που είχε στο Οβάλ Γραφείο για περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά με τον Βορειοκορεάτη στρατηγό, το "δεξί χέρι" του Κιμ, Κιμ Γιονγκ Τσολ, ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι η Βόρεια Κορέα επιθυμεί την αποπυρηνικοποίηση και προέβλεψε ότι ο διάλογος με την Πιονγκιάνγκ θα είναι "τελικά μια επιτυχημένη διαδικασία".

  "Δεν πρόκειται να πάμε και να υπογράψουμε κάτι στις 12 Ιουνίου, ποτέ δεν είπαμε ότι θα το κάνουμε αυτό. Θα ξεκινήσουμε μια διαδικασία", είπε, προσθέτοντας ότι η ημερομηνία της συνάντησης σηματοδοτεί την έναρξη μιας σχέσης μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας.

  Αναφερόμενος στην επιστολή που του παρέδωσε ο Βορειοκορεάτης στρατηγός, είπε ότι η παρουσίαση αυτή κατέληξε να γίνει μια "μακρά συνομιλία".

  Χαρακτήρισε δε "πολύ ωραίο, πολύ ενδιαφέρον γράμμα" την επιστολή του Κιμ Γιονγκ Ουν, τονίζοντας ότι ίσως τη δώσει σύντομα στη δημοσιότητα.

  Σύμφωνα με το Reuters, σε μια αποστροφή των δηλώσεών του, είπε ότι δεν έχει ανοίξει ακόμη αυτήν την επιστολή. Ο Τραμπ υποσχέθηκε ότι η Ουάσινγκτον δεν θα επιβάλει νέες κυρώσεις εις βάρος της Πιονγκιάνγκ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας: "Aναμένω την μέρα που θα μπορώ να άρω τις κυρώσεις ενάντια στη Βόρεια Κορέα".

  Πρόσθεσε ότι πιστεύει πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι δεσμευμένος στην αποπυρηνικοποίηση της χώρας του. "Πιστεύω ότι θα ξεκινήσουμε μια σχέση και θα ξεκινήσει στις 12 Ιουνίου", συνέχισε και σημείωσε ότι τα ζητήματα δεν πρόκειται να επιλυθούν σε μια συνάντηση, καθώς "μιλάμε για χρόνια εχθρότητας και προβλημάτων". Εντούτοις προέβλεψε ότι "στο τέλος θα υπάρξει ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα".

  "Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω τον όρο 'μέγιστη πίεση', δεν θέλω πλέον να χρησιμοποιώ αυτό τον όρο, τα πηγαίνουμε καλά, βλέπετε τη σχέση μας", συμπλήρωσε.

  Αναφορικά με την αποπυρηνικοποίηση από το καθεστώς της Πιονγκιάνγκ ανέφερε ότι "γνωρίζω ότι θέλουν να το κάνουν, θέλουν άλλα παρόμοια πράγματα, επιθυμούν να εξελιχθούν ως χώρα και αυτό θα συμβεί, δεν έχω καμία αμφιβολία".

  Τέλος επισήμανε ότι ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ "βοήθησε αρκετά" ώστε να επιτευχθεί συμφωνία για τη συνάντησή του με τον Κιμ.

  Πηγή ρεπορτάζ: ΑΜΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα