Δ.Ο.Δ.: Ο Παλαιστίνιος που σκοτώθηκε στη Γάζα είχε ξυλοκοπηθεί από μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς το 2015

Ο παλαιστίνιος δημοσιογράφος ο οποίος σκοτώθηκε από πυρά ισραηλινού στρατιώτη στη Λωρίδα της Γάζας είχε συλληφθεί και ξυλοκοπηθεί από μέλη της ισλαμικής τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς το 2015, ισχυρίζεται η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ), αντιδρώντας στη δήλωση του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ ότι ήταν μέλος της Παλαιστινιακής τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ο Γιάσερ Μουρτάτζα, ο οποίος εργαζόταν για το πρακτορείο Ain Media με έδρα τη Γάζα, παρόλο που φόραγε γιλέκο με τη λέξη PRESS, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, σκοτώθηκε από τις σφαίρες ισραηλινού στρατιώτη ενώ κάλυπτε διαδήλωση Παλαιστινίων.

Την Τρίτη ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, ο Αβίγκντορ Λίμπερμαν, υποστήριξε ότι ο Μουρτάτζα ήταν «ένας τρομοκράτης που ανήκε στον στρατιωτικό βραχίονα της Χαμάς», η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007 και χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική οργάνωση» από την ισραηλινή κυβέρνηση.

Σύμφωνα με φάκελο της ΔΟΔ ο Μουρτάτζα και άλλοι τρεις συνάδελφοί του τράβαγαν πλάνα το 2015 κατά τη διάρκεια της κατεδάφισης ενός σπιτιού κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, όταν ένας άνδρας τους πλησίασε και απαίτησε να δει τα χαρτιά τους. Όταν αρνήθηκαν, κατέφτασε τζιπ των δυνάμεων της Χαμάς, που πήρε τον Μουρτάτζα και οι άνδρες της ισλαμιστικής οργάνωσης τον ξυλοκόπησαν και κατέσχεσαν το οπτικό υλικό που είχε καταγράψει.

Ο γενικός γραμματέας της ΔΟΔ Αντονί Μπελανζέ κατηγόρησε σε ανακοίνωσή του τον Λίμπερμαν ότι επιδιώκει να «συγκαλύψει τον φόνο» του Μουρτάτζα. «Είναι ξεκάθαρο το ότι ο υπουργός Άμυνας ενδιαφέρεται περισσότερο να κάνει προπαγάνδα παρά να διατάξει να διενεργηθεί διαφανής έρευνα και να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι δολοφόνοι του Γιάσερ», τόνισε.

Η Μ.Κ.Ο. Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα καταδίκασε «με τη μεγαλύτερη αγανάκτηση τα πυρά που βάλλονται εσκεμμένα από τον ισραηλινό στρατό εναντίον δημοσιογράφων».

Ο στρατός του Ισραήλ δεν έχει ξεκαθαρίσει αν ο Μουρτάτζα στοχοθετήθηκε και γιατί ή αν χτυπήθηκε από ατύχημα. Στις 30 Μαρτίου και τις 6 Απριλίου χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν κοντά στα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας. Κάποιοι από αυτούς επιτέθηκαν στους Ισραηλινούς στρατιώτες πυροβολώντας τους, πετώντας πέτρες και στήνοντας φλεγόμενο γράγματα. Οι ισραηλινοί στρατιώτες στην προσπάθειά τους να αμυνθούν άνοιξαν πυρ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 31 διαδηλωτές.

Ο ΟΗΕ και η ΕΕ ζήτησαν να διενεργηθεί ανεξάρτητη έρευνα για τη χρήση πραγματικών σφαιρών από τον ισραηλινό στρατό. Η ισραηλινή κυβέρνηση το απέρριψε.Πηγή πληροφοριών: ΑΜΠΕ, Jerusalem Post, Times of Israel, Washington Post

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ