Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πήρε θέση για τις υποψίες περί επίθεσης χημικά όπλα στη Ντούμα – Τι ανέφερε για τη Ρωσία

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρακολουθεί στενά τις αναφορές και τα δημοσιεύματα περί επίθεσης με χημικά όπλα που πιθανόν έγινε στη Ντούμα, στη Συρία, με την αμερικανική διπλωματία να τονίζει ότι η Ρωσία θα πρέπει να λογοδοτήσει εάν έγινε επίθεση με χημικά όπλα, αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η ανακοίνωση ακολούθησε τον ισχυρισμό οργάνωσης ανταρτών ότι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις προχώρησαν στη ρίψη βόμβας με δηλητηριώδη χημικά εναντίον αμάχων στη Ντούμα, στην Ανατολική Γούτα, προ των πυλών της Δαμασκού.

«Το ιστορικό του καθεστώτος ως προς τη χρήση χημικών όπλων εναντίον του ίδιου του λαού του δεν αμφισβητείται», υποστήριξε το αμερικανικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωση.

«Η Ρωσία φέρει σε τελευταία ανάλυση την ευθύνη για τη βάρβαρη στοχοποίηση αναρίθμητων Σύρων με χημικά όπλα», προστίθεται στο κείμενο.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε το Σάββατο ότι 11 άνθρωποι πέθαναν στη Ντούμα λόγω ασφυξίας που τους προκάλεσε η ρίψη μιας βόμβας από τις κυβερνητικές δυνάμεις. Κατά την ίδια ΜΚΟ, συνολικά 70 άνθρωποι αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα μετά τη ρίψη αυτής της βόμβας.

Ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τόνισε πάντως ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει εάν χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα ή όχι.

Η Συριακή Αμερικανική Ιατρική Ένωση (SAMS) από την πλευρά της έκανε λόγο για συνολικά 35 νεκρούς από επιθέσεις με χημικά όπλα στη Ντούμα. Σύμφωνα με την οργάνωση αυτή, μια πρώτη βόμβα με χλώριο έπληξε νοσοκομείο στη Ντούμα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους έξι άνθρωποι, ενώ μια δεύτερη βόμβα με «ανάμικτα» χημικά στοιχεία ερρίφθη σε κοντινό κτίριο.

Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε από την πλευρά του ότι η οργάνωση των ανταρτών που ελέγχουν τη Ντούμα, η Τζάις αλ Ισλάμ, κάνει «ψευδείς καταγγελίες» περί χρήσης χημικών όπλων στην πόλη σε μια απέλπιδα, «διάφανη προσπάθεια να εμποδίσει την προέλαση» του στρατού καθώς οι άμυνές της καταρρέουν.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ