Τίλερσον: Η Ρωσία είναι πιθανόν η υπεύθυνη για τη δηλητηρίαση του Σκρίπαλ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ συμφωνεί με την εκτίμηση της Βρετανίας ότι η Ρωσία «πιθανότατα είναι υπεύθυνη» για τη δηλητηρίαση στη βρετανική επικράτεια ενός Ρώσου διπλού πράκτορα και της κόρης του, ανέφερε σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον.

«Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στη βρετανική έρευνα κατά την οποία η Ρωσία είναι πιθανόν υπεύθυνη για την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα η οποία διαπράχθηκε στο Σάλσμπερι την περασμένη εβδομάδα», ανέφερε ο Τίλερσον. «Συμφωνούμε ότι όλοι όσοι ευθύνονται -τόσο εκείνοι που διέπραξαν το έγκλημα, όσο και εκείνοι που το διέταξαν- πρέπει να αντιμετωπίσουν τις προσήκουσες, σοβαρές συνέπειες», πρόσθεσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, λίγες ώρες αφότου η Βρετανίδα συντηρητική πρωθυπουργός Τερέζα Μέι εκτίμησε ότι είναι «πολύ πιθανό» η Ρωσία να ήταν «υπεύθυνη» για την επίθεση εναντίον του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκρίπαλ, 66 ετών, και της κόρης του, της Γιούλιας, 33 ετών.

«Δεν υπάρχει ποτέ δικαιολογία για μια τέτοια επίθεση, την απόπειρα φόνου ενός πολίτη στο έδαφος ενός κυρίαρχου κράτους, και είμαστε εξοργισμένοι που η Ρωσία μοιάζει να επέδειξε ξανά τέτοια συμπεριφορά», ανέφερε στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ανέφερε ότι συνομίλησε με τον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον το πρωί της Δευτέρας και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ στέκουν «αλληλέγγυες προς τους συμμάχους μας στο Ηνωμένο Βασίλειο» και θα «συνεχίσουν να συντονίζουν στενά τις αντιδράσεις τους» με το Λονδίνο.

Η Μέι είπε νωρίτερα ότι η επίθεση πιστεύεται πως έγινε με «στρατιωτικού τύπου» νευροτοξικό παράγοντα, πρόσθεσε ότι κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή και απαίτησε εξηγήσεις για τη χρήση του, υποσχόμενη να συζητήσει με τη Βουλή των Κοινοτήτων τη λήψη πιθανών μέτρων εναντίον της Μόσχας εάν δεν υπάρξει «αξιόπιστη απάντηση». Κατά την συντηρητική πρωθυπουργό υπάρχουν μόνο δύο πιθανές εξηγήσεις για τη χρήση αυτού του νευροτοξικού παράγοντα στην επίθεση: είτε επρόκειτο για «ενέργεια που έκανε άμεσα το ρωσικό κράτος», ή αυτό συνέβη διότι η Ρωσία έχει «απολέσει τον έλεγχο» των αποθεμάτων του.

Η Μόσχα αντέδρασε εξαιρετικά οργισμένα, με την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα να δηλώνει ότι στη βρετανική Βουλή δίνει παράσταση «το τσίρκο», σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, πριν να προσθέσει ότι η κυβέρνηση στο Λονδίνο επιδίδεται σε μια εκστρατεία προπαγάνδας που «βασίζεται σε μια προβοκάτσια».

Ο Τζόνσον έχει απαιτήσει εξηγήσεις από τον Ρώσο πρεσβευτή μέχρι τα μεσάνυχτα της Πέμπτης. Η Μέι διεμήνυσε ότι εάν δεν δοθούν θα ληφθούν σκληρά μέτρα.

Πηγή ρεπορτάζ: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ