• Σφοδρές αντιδράσεις για τις δηλώσεις Τραμπ περί «απόπατων χωρών» – Τον κατακεραυνώνουν 56 χώρες

  10:35 πμ, Σαββατο 13 Ιάν 2018 10:35 πμ, Σαββατο 13 Ιάν 2018

  Εναντίον του Αμερικανού Προέδρου στρέφονται οι πρεσβευτές 54 αφρικανικών χωρών. Αφορμή στάθηκαν οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για χώρες απόπατους, όπως χαρακτήρισε την Αϊτή και κράτη της Αφρικής. Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι πρεσβευτές των 54 αφρικανικών κρατών στον ΟΗΕ αξιώνουν να ανακληθεί η δήλωση του Αμερικανού Προέδρου και να ζητήσει συγγνώμη μετά τις ρατσιστικές δηλώσεις τους.

  Πρόκειται για μία ανακοίνωση σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους που επιβαρύνει περαιτέρω το κλίμα εις βάρος του Αμερικανού Προέδρου στο διεθνές σκηνικό. Οι πρεσβευτές των αφρικανικών κρατών εξέφρασαν παράλληλα την αλληλεγγύη τους προς τον αϊτινό λαό και τους άλλους λαούς που δυσφημίστηκαν, ενώ ευχαρίστησαν τους Αμερικανούς κάθε εθνικής ή φυλετικής προέλευσης, οι οποίοι καταδίκασαν αυτά τα σχόλια.

  Καταδικάζει και η Κούβα

  Η κυβέρνηση της Κούβας καταδίκασε την Παρασκευή τις «ρατσιστικές, δυσφημιστικές και απρεπείς» δηλώσεις του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναφέρθηκε την Πέμπτη στη μετανάστευση στις ΗΠΑ από «χώρες απόπατους».

  Η κυβέρνηση της νήσου «καταδικάζει σθεναρά τις ρατσιστικές, δυσφημιστικές και απρεπείς δηλώσεις (του προέδρου) των ΗΠΑ για την Αϊτή, το Ελ Σαλβαδόρ, τα κράτη της Αφρικής και άλλων ηπείρων», τόνισε το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας σε μια ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

  «Αυτές οι γεμάτες μίσος και περιφρόνηση δηλώσεις προκαλούν την αγανάκτηση του κουβανικού λαού», προστίθεται στην ανακοίνωση και υπενθυμίζεται ο σημαντικός ρόλος που διαδραμάτισαν οι Αφρικανοί και οι Αϊτινοί στην ιστορία της Κούβας.

  Κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης με κοινοβουλευτικούς και κυβερνητικά στελέχη στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ διερωτήθηκε γιατί η χώρα του οφείλει να υποδέχεται μετανάστες από «χώρες απόπατους» και έκρινε πως οι ΗΠΑ θα έπρεπε να υποδέχονται περισσότερους μετανάστες «από τη Νορβηγία». Τα σχόλιά του προκάλεσαν σάλο εντός της χώρας και σε διεθνές επίπεδο.

  Έκκληση για αλληλεγγύη προς τις «χώρες απόπατους» από τον Μαδούρο

  Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο προέτρεψε την Παρασκευή την Μπολιβαριανή Συμμαχία για τους Λαούς της Δικής μας Αμερικής (ALBA) να εκφράσει την αλληλεγγύη της προς τις χώρες στις οποίες «επιτέθηκε» ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζοντάς τις «χώρες απόπατους».

  «Είναι σημαντικό η ALBA να εκφράσει την αλληλεγγύη της προς τους λαούς στους οποίους επιτέθηκε ο Τραμπ: αυτούς της Αϊτής, του Ελ Σαλβαδόρ και της κεντρικής Αμερικής», διότι «πρώτα έρχονται τα λόγια της περιφρόνησης, κατόπιν οι απειλές, και μετά ακολουθούν οι πράξεις», έκρινε ο Μαδούρο κατά τη διάρκεια ενός πολιτικού συμβουλίου της ALBA στο Καράκας.

  Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα