“Η Τουρκία ολισθαίνει προς τον φασισμό” λέει ο φυλακισμένος δημοσιογράφος Ντενίς Γιουτζέλ

Ο Γερμανοτούρκος δημοσιογράφος Ντενίζ Γιουτζέλ, ο οποίος κρατείται από τις τουρκικές αρχές από τον περασμένο Φεβρουάριο, δήλωσε ότι η Τουρκία ολισθαίνει προς τον φασισμό καθώς ο Ερντογάν έχει επιβάλει στην κοινωνία καθεστώς φόβου.

Ο 44χρονος ανταποκριτής της εφημερίδας Die Welt, ο οποίος συνελήφθη στις 14 Φεβρουαρίου με την κατηγορία της προπαγάνδας υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης,

Ο Γιουτζέλ είπε στην εφημερίδα ότι παραμένει σε απομόνωση στην φυλακή Σιλιβρί, δυτικά της Κωνσταντινούπολης, «Η απομόνωση είναι βασανιστήριο» υπογράμμισε.

“Ακόμα και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι φοβούνται μήπως υποπέσουν σε κάποιο λάθος. Ένα καθεστώς φόβου δεν στοχοθετεί μονάχα τους επικριτές του, επηρεάζει επίσης τα μέλη του συστήματος καταπίεσης».

Ο Γιουτζέλ ανταποκριτής υποστήριξε ότι ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος φοβάται περισσότερο: «Γνωρίζει τι να περιμένει εάν χάσει την εξουσία και γιαυτό ακριβώς επιβάλλει στην κοινωνία το καθεστώς του φόβου».

Ο 44χρονος δημοσιογράφος ελπίζει πως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο οποίο έχει προσφύγει θα αποφανθεί σύντομα για την υπόθεσή του μετά την προθεσμία της 28ης Νοεμβρίου που έχει η Τουρκία για να καταθέσει τις θέσεις της, ωστόσο δεν είναι σίγουρος σχετικά με το τι να αναμένει.

Τόνισε επιπλέον ότι όπως πολλοί επικριτές του Ερντογάν, ο ίδιος ένιωσε απογοήτευση που το δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές εκπαιδευτικών και κυβερνητικών στελεχών που βρέθηκαν στο στόχαστρο του κύματος εκκαθαρίσεων.

«Γνωρίζω, ωστόσο, ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συστάθηκε για να αντιμετωπίσει τις περιπτώσεις παραβίασης των ατομικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όχι όμως να εμποδίσει μια ολόκληρη χώρα από το να ολισθήσει στον φασισμό», είπε ο Γιουτζέλ στη συνέντευξη που παραχώρησε εγγράφως μέσω των δικηγόρων του.

Πηγή πληροφοριών: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ