Ένας χρόνος Τραμπ: Τα σκάνδαλα, η Ρωσία και το FBI- Βίντεο

της Τζένης Κριθαρά

Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωνε την υποψηφιότητά του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, ελάχιστοι πίστευαν πως θα μπορούσε να το λάβει και ακόμη λιγότεροι σκέφτονταν πως ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος θα μπορούσε να γίνει μία μέρα Πρόεδρος των ΗΠΑ. Κι όμως, στις 8 Νοεμβρίου του 2016, αυτό που για άλλους ήταν ευσεβής πόθος, για άλλους κακόγουστο αστείο και για κάποιους άλλους ο μεγαλύτερός τους φόβος, έγινε πραγματικότητα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξελέγη Πρόεδρος των ΗΠΑ σε μία αμφίρροπη και σκληρή μάχη με την υποψήφια των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον. Ακολούθησαν αναλύσεις επί αναλύσεων σχετικά με το πώς κατάφερε να φτάσει ο Τραμπ σε αυτό το σημείο και για το κατά πόσο το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης ήταν νίκη του ίδιου ή ήττα της Κλίντον.

Η πανταχού παρούσα ρωσική «σκιά»

Σε αντίθεση με όλους τους προκατόχους του, για τον Τραμπ η ημέρα της εκλογής του παραμένει σημείο αναφοράς της προεδρίας του. Στους δέκα μήνες που έχει συμπληρώσει στον Λευκό Οίκο, έχει λάβει αμφιλεγόμενες αποφάσεις, έχει κάνει προκλητικές δηλώσεις και έχει υποπέσει σε ουκ ολίγα σφάλματα. Παρόλα αυτά, τίποτα δεν τον βαραίνει περισσότερο από την ίδια την εκλογή του. Οι «ψίθυροι» περί ρωσικού δάκτυλου στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές έγιναν καταγγελίες, οι οποίες οδήγησαν σε μία εισαγγελική έρευνα που διόλου απίθανο να ξεσκεπάσει ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά σκάνδαλα στην ιστορία των ΗΠΑ.

Το χρονικό ενός διαφαινόμενου σκανδάλου:

Νοέμβριος 2016: Δύο ημέρες αφότου ο Τραμπ αναδείχθηκε ο 45ος Πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ, ο απερχόμενος «πλανητάρχης», Μπαράκ Ομπάμα, τον συμβούλευσε κατά την πρώτη μεταξύ τους συνάντηση να μην διορίσει τον Μάικλ Φλιν σε μία από τις ανώτατες θέσεις εθνικής ασφαλείας. Ο ίδιος ο Ομπάμα είχε απομακρύνει τον Φλιν από επικεφαλής της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (DIA)το 2014.

Δεκέμβριος 2016: Στις 9 Δεκεμβρίου του 2016, η εφημερίδα «Washington Post» κάνει πρώτη φορά λόγο για έρευνα της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA), η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία παρενέβη στις προεδρικές εκλογές για να βοηθήσει τον Τραμπ να κερδίσει. Λίγες ημέρες αργότερα, ο Τραμπ επιλέγει τον πρόεδρο της ExxonMobil, Ρεξ Τίλερσον, που έχει λάβει το Μετάλλιο του Τάγματος της Φιλίας από τον Βλάντιμιρ Πούτιν, ως Υπουργό Εξωτερικών. Στις 29 Δεκεμβρίου, ο Ομπάμα ανακοινώνει την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία λόγω της θρυλούμενης παρέμβασής της στις εκλογές και την ίδια μέρα, ο Μάικλ Φλιν κάνει πέντε κλήσεις στον Ρώσο πρέσβη στις ΗΠΑ.

Ιανουάριος 2017: Η CIA, το FBI και η NSA δημοσιοποιούν αποχαρακτηρισμένη έκθεσή τους, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «ο Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε το 2016 μια εκστρατεία άσκησης επιρροής, με στόχο τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές» και πως «η ρωσική κυβέρνηση φιλοδοξεί να αυξήσει τις πιθανότητες εκλογής του Τραμπ, όσο αυτό είναι δυνατόν». Ο Τραμπ ορκίζεται πρόεδρος στις 20 Ιανουαρίου. Ο επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας, Πολ Μάναφορτ, και οι σύμβουλοί του, Roger Stone και Carter Page, βρίσκονται υπό έρευνα για ενδεχόμενους δεσμούς με τη Ρωσία. Ο Φλιν διορίζεται σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας.

Η γενική εισαγγελέας Sally Yates ενημερώνει τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου, Don McGahn, πως ο Φλιν έχει πει ψέματα στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς για το περιεχόμενο των συνομιλιών του με τον Ρώσο πρέσβη τον Δεκέμβριο του 2016. Στις 30 Ιανουαρίου, ο Τραμπ παύει τη Yates από τα καθηκοντά της, ενώ τρεις μέρες πριν, σε κατ’ ιδίαν συνάντηση, ζητάει από τον επικεφαλής του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, να του δηλώσει προσωπική πίστη.

Φεβρουάριος 2017: Ο Φλιν παραιτείται υπό το βάρος των εξελίξεων και αποκαλύπτεται πως ο Τραμπ είχε ζητήσει από τον Κόμεϊ να σταματήσει την έρευνα για τον Φλιν. «Είναι καλός άνθρωπος. Ελπίζω πως θα το αφήσεις να περάσει», φέρεται να είπε στον Κόμεϊ, μέσα στο οβάλ γραφείο.

Μάρτιος 2017: Αποκαλύπτεται πως ο Τζεφ Σέσιονς, ο οποίος ανέλαβε τη θέση της Sally Yates, είχε συναντηθεί με τον Ρώσο πρέσβη πριν τις εκλογές. Ο Κόμεϊ καταθέτει πως το FBI ερεύνησε το ενδεχόμενο ρωσικής παρέμβασης στις προεδρικές εκλογές, καθώς και το κατά πόσο υπήρξε συντονισμός των προσπαθειών της Μόσχας με την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ. Ο Φλιν, από την άλλη πλευρά, ζητεί ασυλία από την ποινική δίωξη, ως αντάλλαγμα για την κατάθεσή του ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής του Κογκρέσου.

Μάιος 2017: Ο Τραμπ παύει τον Κόμεϊ από τη θέση του επικεφαλής του FBI. Δημοσιεύματα θέλουν τον Αμερικανό Πρόεδρο να μοιράζεται εξαιρετικά διαβαθμισμένες πληροφορίες σχετικά με το Ισλαμικό Κράτος και τα αμερικανικά σχέδια για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας με Ρώσους αξιωματούχους, σε συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο. Στο «κάδρο» μπαίνει για πρώτη φορά και ο γαμπρός του Τραμπ, ο δισεκατομμυριούχος Τζάρεντ Κούσνερ, ο οποίος φέρεται να συζητούσε τη δημιουργία ενός «υπόγειου» καναλιού επικοινωνίας ανάμεσα στο επιτελείο του Τραμπ και αξιωματούχους του Κρεμλίνου.

Ιούνιος 2017: Ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μιούλερ, που έχει αναλάβει τη διαλεύκανση της υπόθεσης, διευρύνει το αντικείμενο της έρευνάς του συμπεριλαμβάνοντας και τις δραστηριότητες του Φλιν στο εξωτερικό.

Ιούλιος 2017: Στο περιθώριο της Συνόδου της G20 στο Αμβούργο, Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν έχουν μία συνάντηση δυόμιση ωρών, στην οποία ο Ρώσος Πρόεδρος αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Αύγουστος 2017: Ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ διόρισε ένα παραπεμπτικό συμβούλιο ενόρκων στην Ουάσινγκτον προκειμένου να διερευνήσει τις κατηγορίες για την ανάμειξη της Ρωσίας.

Σεπτέμβριος 2017: Η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων ζήτησαν επίσημα από τους κολοσσούς της τεχνολογίας Google, Facebook και Twitter να στείλουν στελέχη τους να καταθέσουν στο πλαίσιο των ερευνών για τη φερόμενη ρωσική προσπάθεια επηρεασμού του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν στις ΗΠΑ το 2016. Στόχος είναι να διαπιστωθεί εάν τα δίκτυα χρησιμοποιήθηκαν από τη Ρωσία για να επηρεαστεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών.

Οκτώβριος 2017: Οι πρώτες απαγγελίες κατηγοριών για ανάμειξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές είναι γεγονός! Πρόκειται για τους Πολ Μάναφορτ και Ρικ Γκέιτς , καθώς και για τον ελληνικής καταγωγής Τζορτζ Παπαδόπουλο, τον οποίο ο Τραμπ έκανε πως δεν θυμάται! Την ίδια ώρα, γίνεται γνωστό πως Ρώσοι πράκτορες «φύτεψαν» περίπου 80.000 αναρτήσεις στο Facebook, τις οποίες είδαν έως 126 εκατομμύρια χρήστες, πάνω από 131.000 «τιτιβίσματα» στο Twitter και ανάρτησαν περισσότερα από 1.100 βίντεο στο Tα στοιχεία αυτά αποκάλυψαν οι ίδιες οι εταιρείες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, σε γραπτές εκθέσεις τους που έστειλαν στο Κογκρέσο.

Μετά από πολλές δηλώσεις και ακόμη περισσότερες αλλαγές θέσης και διάθεσης, ο Τραμπ έχει αποφασίσει (προς το παρόν) να συνεργαστεί με τον Μιούλερ. Ως ένδειξη καλής θέλησης, θα καταθέσει στο πλαίσιο της έρευνας και η η διευθύντρια επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, Χοπ Χικς, η οποία συγκαταλέγεται στον στενό κύκλο των συνεργατών του Προέδρου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ