• Γιούνκερ: Το πιο δύσκολο θέμα που αντιμετώπισα στην πολιτική μου ζωή ήταν η Ελλάδα

  8:38 πμ, Πέμπτη 14 Σεπ 2017 8:38 πμ, Πέμπτη 14 Σεπ 2017

  "Πρέπει να πούμε ότι οι Έλληνες απέδειξαν ότι έχουν απίστευτο κουράγιο. Κυρίως η πλευρά η πιο φτωχή της ελληνικής κοινωνίας", ανέφερε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ-Κλοντ Γιούνκερ απατώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου ΑΠΕ - ΜΠΕ σε έναν κλειστό κύκλο Μέσων Ενημέρωσης που συμμετείχαν επίσης οι γαλλικές εφημερίδες Le Monde και Liberation, η αυστριακή De Standard, η βελγική Le Soir και η Tagblat του Λουξεμβούργου.

  Παράλληλα ο κ. Γιούνκερ τόνισε με έμφαση πως: "Το πιο δύσκολο θέμα που αντιμετώπισα στην πολιτική μου ζωή ήταν η Ελλάδα... όταν οι περισσότεροι πίεζαν για να βγει από την Ευρωζώνη".

  Ερωτηθείς σχετικά με τη σχέση δημοσιονομικής πειθαρχίας και ανάπτυξης και πώς μπορεί αυτή να έρθει στην Ελλάδα χωρίς μεγάλες επενδύσεις, ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε στο Σύμφωνο Σταθερότητας και στις ευκαιρίες που δίνονται.

  "Πρόσφερα εγώ ο ίδιος στην Ελλάδα 35 δισεκατομμύρια για να θέσει σε εφαρμογή μεταρρυθμίσεις που θα ευνοούσαν την απασχόληση. Οι Έλληνες έβαλαν έναν ορισμένο χρόνο για να απορροφήσουν αυτούς τους πόρους. Η Ελλάδα κάνει προσπάθειες και σωστές κινήσεις, πρέπει να το πούμε, μετά από όσα έγιναν όμως για να εξασφαλισθεί η παραμονή της χώρας στην ζώνη του ευρώ. Είναι από τις πιο δύσκολες στιγμές που έρχονται στην μνήμη μου για την πολιτική βούληση σε μια εποχή που ήταν πολλοί περισσότεροι εκείνοι που επιθυμούσαν την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ από εκείνους που ήθελαν με οποιοδήποτε τίμημα να παραμείνει. Και για την κατάσταση της Ελλάδας έχω πλήρη επίγνωση.

  - Ήταν από τις πιο δύσκολες στιγμές στην καριέρα σας;

  - Ναι

  - Σήμερα που η Ελλάδα είναι πλήρες μέλος της Ευρωζώνης δεν ζητάνε από τους Έλληνες απλά να σφίξουν μόνο το ζωνάρι αλλά και να ξεντυθούν. Αναρωτιέται λοιπόν ο μέσος Έλληνας, πότε θα σταματήσει η λιτότητα;

  - Γιούνκερ: "Πρέπει να πούμε ότι οι Έλληνες απέδειξαν ότι έχουν απίστευτο κουράγιο. Κυρίως η πλευρά η πιο φτωχή της ελληνικής κοινωνίας. Όταν ήμουν Πρόεδρος στο Eurogroup, λιγότερο τώρα, τηλεφώνησα με διάφορες ευκαιρίες σε φίλους στην Ελλάδα. Μίλησα με την κυβέρνηση αλλά κυρίως θέλησα να μάθω την ατμόσφαιρα και το κλίμα στους δρόμους. Στα φαρμακεία, στα μαγαζιά, στις κλινικές και οι ελληνικές Αρχές στο σύνολο τους απαντούσαν ότι αφήνουμε τις μεταρρυθμίσεις για αργότερα. Θα ήταν λιγότερο οδυνηρές αν προχωρούσαν την στιγμή που έπρεπε. Χρειαζόταν μεγαλύτερο κουράγιο για να διατηρηθεί η Ελλάδα στην ζώνη ευρώ από εκείνο που χρειαζόταν η ίδια η Ελλάδα"

  Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής άσκησε δριμύτατη κριτική στην Τουρκία. Τόνισε ότι η Τουρκία έχει απομακρυνθεί πολύ από την Ε.Ε και επανέλαβε ότι "οι δημοσιογράφοι ανήκουν στα γραφεία σύνταξης, όχι στις φυλακές. Ο χώρος τους είναι εκεί που επικρατεί η ελευθερία έκφρασης."

  Σχολιάζοντας την στάση του Ερντογάν αν και όπως είπε δεν είναι ο μόνος ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε απαράδεχτες τις προκλήσεις:

  "Δεν θα δεχθώ ποτέ από ορισμένους πολιτικούς, σημείωσε να προσβάλλουν άλλες χώρες της Ευρώπης και τους ηγέτες τους λέγοντας είστε όλοι ναζί και ρατσιστές"

  Έχω την αίσθηση, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι κάποιοι στην Τουρκία επιθυμούν την αποτυχία των διαπραγματεύσεων" "Εκπλήσσομαι συνέχισε - γιατί έχω καλές σχέσεις με τον Ερντογάν- ότι δεν χρησιμοποιεί την ίδια γλώσσα όταν μιλάμε στο τηλέφωνο ούτε ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Πιστεύω ότι όλα αυτά είναι για εσωτερική κατανάλωση.

  Σχετικά με το πάγωμα των διαπραγματεύσεων όπως έχει ζητήσει το Ευρωκοινοβούλιο ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εκτίμησε ότι δεν θα πρέπει στην Τουρκία να απογοητευτούν αυτοί που στρέφονται αληθινά προς την Ευρώπη και να γλιστρήσει η Τουρκία προς αραβικές κατευθύνσεις.

  Σε άλλα σημεία της συνέντευξης του ο Πρόεδρος της Κομισιόν:

  - Υπεραμύνθηκε της θέσης του για κατάργηση του βέτο και την λήψη των αποφάσεων με πλειοψηφία υποστηρίζοντας ότι αυτό δεν είναι έλλειψη δημοκρατίας αλλά θα βοηθήσει την Ε.Ε να προχωρήσει. "Είμαι σθεναρά υπέρ της χρήσης της ψηφοφορίας με ειδική πλειοψηφία για αποφάσεις σχετικά με την κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας εταιρειών, τη δίκαια φορολογία για την ψηφιακή βιομηχανία και για τον φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών."

  - Μίλησε για τις αλλαγές που θα επιθυμούσε σε θεσμικό επίπεδο στην Ευρωζώνη.

  "Χρειαζόμαστε έναν Ευρωπαίο υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών: έναν Ευρωπαίο υπουργό που θα προωθήσει και να στηρίξει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στα κράτη μέλη μας."

  "Δεν χρειαζόμαστε παράλληλες δομές" είπε απαντώντας σε ερώτηση αν χρειάζεται ειδικός προϋπολογισμός και Κοινοβούλιο της Ευρωζώνης.

  "Το Κοινοβούλιο της ζώνης του ευρώ είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο" είπε χαρακτηριστικά.

  Δήλωσε ότι συμφωνεί απολύτως με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και στα θέματα δημοκρατίας που θίγει.

  "Έχω πολύ Μακρόν στις προτάσεις μου" τόνισε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην ανάγκη χρηματοδότησης της ανάπτυξης στην ζώνη του ευρώ αφήνοντας ανοιχτό ότι θα πρέπει να προσχωρήσουν και άλλες χώρες.

  Μιλάμε πολύ για τον γαλλο-γερμανικό άξονα είπε ο κ.Γιούνκερ. "Με ενδιαφέρει και έχω εμπειρία τόνισε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ναι είναι η Γαλλία και η Γερμανία, η κινητήρια δύναμη, αλλά το μοτέρ δεν θα λειτουργήσει να πάει μπροστά το αυτοκίνητο χωρίς τη θέληση και των άλλων".

  "Αν η κ.Λεπέν είχε κερδίσει τις γαλλικές εκλογές τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Και θέλω να πω κάτι. Δεν νομίζω ότι το θέμα της ακροδεξιάς έχει ξεπεραστεί. Η Λεπέν συγκέντρωσε 11 εκατομμύρια ψήφους, δεν είναι λίγοι. Το δεύτερο κόμμα στην Ολλανδία είναι ιδιαίτερα ισχυρό. Άρα πιστεύω ότι η παρτίδα δεν έχει ακόμη κερδηθεί από τους ευρωπαϊστές και ο αγώνας θα πρέπει να συνεχιστεί"

  Τέλος για τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις επανέλαβε όσα είπε στην ομιλία του.

  "Η Ευρώπη θα λειτουργούσε καλύτερα, αν ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν ένα πρόσωπο. Η Ευρώπη θα ήταν πιο εύκολα κατανοητή, αν ένας καπετάνιος κυβερνούσε το πλοίο".

  Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ - ΜΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα