Στους 32 οι νεκροί από το ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου στο Μεξικό

Τουλάχιστον 32 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Μεξικό από τον ισχυρότερο σεισμό που έχει σημειωθεί στη χώρα εδώ και έναν αιώνα, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των τοπικών αρχών.

Ο σεισμός αυτός, που ήταν μεγέθους 8,1 βαθμών σύμφωνα με το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο USGS, φαίνεται ότι ήταν πιο ισχυρός από την καταστροφική δόνηση που το 1985 ισοπέδωσε ολόκληρες συνοικίες στην Πόλη του Μεξικού, σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους. Αυτή τη φορά ωστόσο, οι ζημιές στην πρωτεύουσα φαίνεται ότι είναι περιορισμένες.

Σοβαρότερη είναι η κατάσταση σε περιοχές του νότιου Μεξικού. Στην πόλη Χουτσιτάν της Πολιτείας Οαχάκα κατέρρευσαν ένα ξενοδοχείο, ένα μπαρ, ένα τμήμα του δημαρχείου και αρκετά άλλα κτίσματα. Ο Αλεχάντρο Μουράτ, ο κυβερνήτης της Πολιτείας, είπε ότι έχουν αναφερθεί 23 θάνατοι στην Οαχάκα και οι 17 από αυτούς στο Χουτσιτάν.

Ένας εκπρόσωπος των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών επιβεβαίωσε ότι άλλοι επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη γειτονική Πολιτεία Τσιάπας. Νωρίτερα, ο κυβερνήτης του Ταμπάσκο Αρτούρο Νούνιες είπε ότι στην Πολιτεία του σκοτώθηκαν δύο παιδιά.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 23.49 της Πέμπτης, τοπική ώρα (07.49 σήμερα, ώρα Ελλάδας), αιφνιδιάζοντας πολλού κατοίκους που ετοιμάζονταν να πέσουν για ύπνο. Το επίκεντρό του εντοπίστηκε στον Ειρηνικό, σε απόσταση 87 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της πόλης Πιχιχιάπαν.

Στις πληγείσες περιοχές, μέλη των σωστικών συνεργείων αγωνίζονταν όλη τη νύχτα να εντοπίσουν ανθρώπους εγκλωβισμένους στα συντρίμμια και να τους βγάλουν σώους.

Στην Πόλη του Μεξικού έσπασαν τα τζάμια στο αεροδρόμιο ενώ διακόπηκε η ηλεκτροδότηση σε πολλές συνοικίες. Το γείσο ενός ξενοδοχείου κατέρρευσε στην πόλη Οαχάκα, στα νότια.

Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι και τη γειτονική Γουατεμάλα.

Λόγω της δόνησης προκλήθηκε επίσης ένα μικρό τσουνάμι, ύψους 70 εκατοστών, στα παράλια του Μεξικού. Στις εικόνες που μεταδόθηκαν από τη μεξικανική τηλεόραση φαίνεται η θάλασσα να υποχωρεί κατά περίπου 50 μέτρα. Οι αρχές εκκένωσαν ορισμένες παράκτιες περιοχές.

Ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο είπε ότι είναι ενδεχόμενο να σημειωθούν αρκετοί ισχυροί μετασεισμοί και συμβούλευσε τους κατοίκους να ελέγξουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους για δοκιμές ζημιές και για διαρροές αερίου. Οι μετασεισμοί που έχουν σημειωθεί μέχρι τώρα κυμαίνονται σε μέγεθος από 4,3 μέχρι 5,7 βαθμούς.

Στα περισσότερα σχολεία στο νότιο και το κεντρικό Μεξικό δεν άνοιξαν σήμερα τα σχολεία, προκειμένου οι αρχές να προχωρήσουν σε ελέγχους στα κτίρια. Επίσης, η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Pemex ανακοίνωσε ότι ελέγχει τις εγκαταστάσεις της για να διαπιστώσει αν έχουν προκληθεί προβλήματα από τη δόνηση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ,

Πηγή φωτο: Mario Arturo Martinez/European Pressphoto Agency, Imelda Medina/Reuters

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ