Βανδάλισαν τη μορφή του Μακάριου σε μνημείο στην Κωνσταντινούπολη – ΦΩΤΟ

Τη μορφή του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου βανδάλισαν άγνωστοι στην Κωνσταντινούπολη, σε μνημείο που βρίσκεται σε πάρκο της περιοχής Μπεϊλικντουζού στην Κωνσταντινούπολη. Πρόκειται για ένα μνημείο που ανεγέρθηκε στη μνήμη του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και απεικονίζει το στιγμιότυπο από την υπογραφή των συμφωνιών της Ζυρίχης-Λονδίνου για την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είχαν προηγηθεί έντονες αντιδράσεις κατά τα εγκαίνια της περασμένης Παρασκευής, επειδή στο μνημείο απεικονίζεται δίπλα στο όρθιο άγαλμα του Ντενκτάς, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, μαζί με τον Τουρκοκύπριο πολιτικό Φαζίλ Κιουτσιούκ, τον Ραούφ Ντενκτάς και τον τότε ΓΓ του ΟΗΕ.

Οι βάνδαλοι έσπασαν τα πρόσωπα του Αρχιεπισκόπου και του Κιουτσιούκ.

Η είδηση απασχόλησε τα τουρκικά και τουρκοκυπριακά ΜΜΕ. Η εφημερίδα Κίπρις στην ιστοσελίδα της ανέφερε ότι η εκστρατεία εναντίον της περίληψης της μορφής του Μακάριου στο μνημείο είχε ξεκινήσει από μέλη του κυβερνώντος κόμματος του Ερντογάν.

«Δεν είναι τέχνη αυτό. Πίσω από την τέχνη κρύβεται η εχθρότητα εναντίον των Τούρκων. Το άγαλμα αυτό πρέπει να φύγει από δω» ανέφερε ο Τουρκοκύπριος πρόεδρος της επαρχιακής οργάνωσης «εθνικών εστιών», Αχμέτ Γιγίτ Γιλντιρίμ.

Το δημιουργό του μνημείου υπερασπίστηκε η κόρη του Ραούφ Ντενκτάς, Εντέρ Βανγκιόλ, γράφοντας στον λογαριασμό της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι αντικατοπτρίζει πλήρως την ιστορία. «Στο τέλος και ο Μακάριος έζησε στην Κύπρο και έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στον αγώνα εκεί».

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ