Χιτζάμπ για μουσουλμάνες αθλήτριες λανσάρει η Nike – ΦΩΤΟ

Ισλαμική μαντίλα για μουσουλμάνες αθλήτριες αναμένεται να λανσάρει στις αρχές του 2018 η εταιρεία Nike, με αποτέλεσμα να γίνει η πρώτη μεγάλη εταιρεία αθλητικών ειδών που θα παράγει χιτζάμπ ειδικά σχεδιασμένη για αγώνες.

Η μαντίλα, που θα διαφημιστεί υπό τη σειρά προϊόντων “Pro Hijab”, έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να επιτρέπει στις αθλήτριες να ακολουθήσουν την παραδοσιακή ισλαμική πρακτική της κάλυψης του κεφαλιού χωρίς να μειώνεται η αθλητική τους απόδοση.

Τα τελευταία χρόνια, η μαντίλα έχει καταστεί το πιο εμφανές σύμβολο της ισλαμικής κουλτούρας στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Πολλές μουσουλμάνες καλύπτουν το κεφάλι τους δημόσια με τη μαντίλα ως ένδειξη σεμνότητας, με τους επικριτές της να θεωρούν ότι αποτελεί σύμβολο κατάφωρης καταπίεσης και υποβάθμισης της προσωπικότητας των γυναικών.

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι μουσουλμάνες αθλήτριες που έχουν επισκεφθεί τα κεντρικά γραφεία της Nike στο Μπίβερταουν έξω από το Πόρτλαντ στις βορειοδυτικές ΗΠΑ έχουν παραπονεθεί για τις δυσκολίες που έχουν όταν αγωνίζονται φορώντας μαντίλα.

Για να σχεδιάσει τη χιτζάμπ, η εταιρεία συμβουλεύτηκε μουσουλμάνες αθλήτριες σε παγκόσμιο επίπεδο, μεταξύ των και δρομείς από τη Μέση Ανατολή και ποδηλάτισσες.

Άλλες εταιρείες έχουν επίσης στρέψει την προσοχή τους σε μουσουλμάνες αθλήτριες ως αγοραστικό κοινό.

Πέρυσι, η δανέζικη εταιρεία αθλητικών ειδών Hummel παρουσίασε μια ποδοσφαιρική φανέλα με συνδεδεμένη μαντίλα για την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου γυναικών του Αφγανιστάν. Άλλες μουσουλμάνες που αθλούνται σε μη επαγγελματικό επίπεδο έχουν χρησιμοποιήσει αθλητικές μαντίλες κατασκευασμένες από μικρότερες εταιρείες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ