Η προειδοποίηση του Ολάντ στον Τραμπ: Η απομόνωση είναι αδιέξοδη

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ προειδοποίησε τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα με πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον ότι «η απομόνωση είναι αδιέξοδη» και τον κάλεσε να σεβασθεί την αρχή της υποδοχής των προσφύγων, «θεμέλιο των δημοκρατιών μας», σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας «προειδοποίησε τον Ντόναλντ Τραμπ για τις οικονομικές και πολιτικές συνέπειες του προστατευτισμού» και τόνισε ότι «απέναντι σε έναν κόσμο ασταθή και αβέβαιο, η απομόνωση και η αναδίπλωση είναι μία απάντηση χωρίς διέξοδο».

«Υπενθύμισε την πεποίθησή του ότι ο αγώνας για την υπεράσπιση των δημοκρατιών μας δεν είναι αποτελεσματικός παρά στο πλαίσιο του σεβασμού των αρχών που αποτελούν θεμέλιό τους, ιδιαίτερα της αρχής της υποδοχής των προσφύγων.

Ο Φρανσουά Ολάντ επέμεινε στη σημασία που έχει για τον πλανήτη η εφαρμογή της σύμβασης του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, την οποία θέτει σε αμφισβήτηση ο Ντόναλντ Τραμπ.

Υπενθυμίζοντας ότι ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας αποτελεί κοινή προτεραιότητα για το Παρίσι και την Ουάσινγκτον, επαναδιατύπωσε την αποφασιστικότητά του για την συνέχιση της δράσης στο Ιράκ και τη Συρία.

«Η διευθέτηση της κατάστασης στη Συρία θα πρέπει να αναζητηθεί σε πολιτικό πλαίσιο και υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Καμία άλλη λύση δεν θα ήταν βιώσιμη ή αξιόπιστη», είπε.

Σε ό,τι αφορά το Ιράν, ο Πρόεδρος της Γαλλίας απηύθυνε έκκληση για επιφυλακή ως προς τη στάση του Ιράν στην περιοχή του, τονίζοντας ότι η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα πρέπει να τηρηθεί με αυστηρότητα και να εφαρμοσθεί πλήρως.

Οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν στις σχέσεις με τη Ρωσία, με τον Φρανσουά Ολάντ να επαναλαμβάνει «την βούλησή του να συνεχίσει και να ενισχύσει τον διάλογο για το σύνολο των θεμάτων».

«Οι κυρώσεις που συνδέονται με την κατάσταση στην Ουκρανία δεν μπορούν να αρθούν παρά μόνο όταν η κατάσταση στο ανατολικό τμήμα της χώρας θα έχει διευθετηθεί με την πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ», είπε ο Φρανσουά Ολάντ στον Τραμπ.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνόδου των μεσογειακών χωρών της ΕΕ στη Λισαβόνα, ο Πρόεδρος της Γαλλίας είχε καλέσει την Ευρώπη να συγκροτήσει μέτωπο και να δώσει μία αυστηρή απάντηση στον Ντόναλντ Τραμπ, που πρόσφατα πανηγύρισε για το Brexit χαρακτηρίζοντάς του «εκπληκτικό πράγμα».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Σε αυτά συμφώνησαν Τραμπ κ��ι Πούτιν

Τι συζήτησαν Τραμπ και Μέρκελ στην τηλεφωνική τους επικοινωνία

Επίθεση του Τραμπ σε New York Times και Washington Post

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ