ΗΠΑ: Ιστορική επίσκεψη Άμπε στο Περλ Χάρμπορ

Το Περλ Χάρμπορ θα επισκεφθεί ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, 75 ολόκληρα χρόνια μετά την επίθεση στη ναυτική βάση που είχε ως αποτέλεσμα την είσοδο των ΗΠΑ στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Άμπε έφθασε χθες το πρωί στην πρωτεύουσα της Χαβάης Χονολουλού, και σήμερα Τρίτη αναμένεται να επισκεφθεί, συνοδευόμενος απο τον Μπαράκ Ομπάμα, το μνημείο του πλοίου USS Arizona στο Περλ Χάμπορ.

Είναι η πρώτη φορά που ηγέτης της Ιαπωνίας επισκέπτεται το μνημείο, που δημιουργήθηκε στις αρχές του 1960 και το επισκέπτονται κάθε χρόνο περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι.

Όπως συνέβη κατά την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα τον Μάιο στην Χιροσίμα, ο Άμπε δεν προτίθεται να ζητήσει συγγνώμη για την επίθεση που πραγματοποιήθηκε την 7η Δεκεμβρίου του 1941, αλλά να αποτίνει φόρο τιμής στα θύματα και να εξάρει την ισχύ της συμμαχίας μεταξύ των δύο χωρών.

«Δεν πρέπει ποτέ να επαναλάβουμε την φρίκη του πολέμου» δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός πριν από την αναχώρησή του.

«Μαζί με τον πρόεδρο Ομπάμα θα ήθελα να επιβεβαιώσω στον κόσμο αυτή τη δέσμευση για το μέλλον και την αξία της συμφιλίωσης» συμπλήρωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ιαπωνίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Ποιους «καίει» το πόρισμα για την αεροπορική τραγωδία στην Κολομβία

Επιμένει ο πρόεδρος της Τσεχίας: Δεν δεχόμαστε μουσουλμάνους μετανάστες

Ο δολοφόνος του Ρώσου Πρέσβη ήταν υποψήφιος για την φρουρά του Ερντογάν

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ