• Έφηβος επιτέθηκε σε Εβραίο καθηγητή στο όνομα του Ισλαμικού Κράτους

  10:43 μμ, Δευτέρα 11 Ιάν 2016 10:43 μμ, Δευτέρα 11 Ιάν 2016

  Ένας Εβραίος εκπαιδευτικός δέχθηκε σήμερα μια επίθεση με αντισημιτικά κίνητρα στη Μασσαλία, στο νοτιοανατολική Γαλλία, την οποία διέπραξε «στο όνομα του Αλλάχ» και της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος ένας Τούρκος έφηβος κουρδικής καταγωγής, που ήταν οπλισμένος με μία ματσέτα.

  Η αντιτρομοκρατική διεύθυνση της Εισαγγελίας του Παρισιού ανέλαβε την υπόθεση, σε μια Γαλλία σοκαρισμένη από μια σειρά επιθέσεων τζιχαντιστών.

  Νωρίς σήμερα το πρωί, ένας ανήλικος, που θα κλείσει τα 16 την επόμενη εβδομάδα, επιτέθηκε στη μέση του δρόμου σε έναν καθηγητή του Γαλλο-Εβραϊκού Ινστιτούτου ηλικίας 35 ετών, που φορούσε ένα κιπά.

  Τον χτύπησε από πίσω, κατόπιν τον ακολούθησε για λίγα μέτρα προτού τον χτυπήσει εκ νέου, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει στον ώμο και το χέρι με τη ματσέτα την οποία άφησε επί τόπου, προτού τραπεί σε φυγή κι έπειτα συλληφθεί.

  Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, ο νεαρός άνδρας «ομολόγησε ότι ενήργησε στο όνομα του Αλλάχ και του Ισλαμικού Κράτους» δήλωσε ο εισαγγελέας της Μασσαλίας Μπρις Ρομπέν.

  «Πρόκειται σαφώς για μια επίθεση με αντισημιτικά κίνητρα» που πραγματοποιήθηκε κατόπιν ενός «είδους προσχεδιασμού», προσέθεσε.

  Εκτός της ματσέτας, ο δράστης είχε στην κατοχή του ένα μαχαίρι με κεραμική λεπίδα με το οποίο «σκόπευε να επιτεθεί στους αστυνομικούς», ενώ καταφέρθηκε εναντίον των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας, που σύμφωνα με τις δηλώσεις του, «φυλάσσουν τους Εβραίους», εξήγησε ο εισαγγελέας Ρομπέν ενώπιον των δημοσιογράφων.

  «Τέτοιου είδους ενέργειες είναι απερίγραπτες και αδικαιολόγητες» δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, που διαβεβαίωσε ότι το γαλλικό κράτος είναι αποφασισμένο να «ενεργήσει με τον πλέον σθεναρό τρόπο εναντίον του αντισημιτισμού και του ρατσισμού».

  Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ κατήγγειλε μια «φρικτή αντισημιτική επίθεση» και ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς τόνισε την «αποστροφή» του.

  Η Εισαγγελία του Παρισιού ξεκίνησε έρευνα με την κατηγορία της «απόπειρας διακεκριμένης δολοφονίας λόγω της συμμετοχής σε μια θρησκεία και σε σχέση με μια τρομοκρατική επιχείρηση».

  Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, ο έφηβος, που πηγαίνει σε ένα λύκειο της Μασσαλίας και ήταν καλός μαθητής, δεν ήταν γνωστός στις υπηρεσίες πληροφοριών.

  Δεν είχε βεβαρημένο ποινικό μητρώο ούτε αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα και η ριζοσπαστικοποίησή του φαίνεται πως δεν έγινε αντιληπτή από την οικογένειά του, όπως και τους καθηγητές του.

  Το προφίλ του «συνάδει σε εκείνο ενός προσώπου που ριζοσπαστικοποιήθηκε στο Διαδίκτυο» επισήμανε ο εισαγγελέας Ρομπέν.

  Ο πρόεδρος του Αντιπροσωπευτικού Συμβουλίου των Εβραϊκών Ιδρυμάτων στη Γαλλία (Crif), Ροζέ Κουκιρμάν είπε ότι είναι «τρομοκρατημένος» και «πολύ σοκαρισμένος» από αυτήν την επίθεση.

  Πηγή: ΑΜΠΕ

  Διαβάστε επίσης:

  Η Γερμανία επαναπροωθεί εκατοντάδες πρόσφυγες στην Αυστρία

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα