DW: Πρώτη επίσκεψη με υψηλές προσδοκίες

Με πολλές ελπίδες για μια νέα εποχή ελληνοτουρκικής συνεργασίας σε πολλά επίπεδα ενώπιον των πολλαπλών προκλήσεων στην περιοχή, ο Έλληνας πρωθυπουργός πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, όπου θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογο του, Αχμέτ Νταβούτογλου, αλλά και με τον πρόεδρο Ερντογάν. Ο κ.Τσίπρας φτάνει σήμερα το απόγευμα στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα παρακολουθήσει το βράδυ μαζί με τον Τούρκο πρωθυπουργό φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα των εθνικών ομάδων των δύο χωρών και αύριο, μετά από την καθιερωμένη επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, θα μεταβεί στην Άγκυρα για το επίσημο μέρος της επίσκεψής του, δηλαδή των επαφών του με την τουρκική ηγεσία.

Η ελληνική πλευρά φαίνεται ότι έχει πολλά θέματα που θέλει να συζητήσει με την Άγκυρα και ιδανικά να βρει τρόπους για την εμβάθυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Μια πρώτη γεύση της ατζέντας των συζητήσεων αλλά και των ελληνικών θέσεων δίνεται σήμερα σε προσωπική επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού με τίτλο «Μια Νέα Εποχή Συνεργασίας», που δημοσιεύεται στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα Σαμπάχ. Ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι «οι καιροί είναι δύσκολοι για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και απαιτούν ένα νέο επίπεδο επικοινωνίας και επαφών μεταξύ των χωρών που έχουν τις δυνατότητες και τη βούληση να το εξασφαλίσουν με βάση την ειλικρίνεια και με στόχο της συνεργασία στη βάση του διεθνούς δικαίου».

Βιώσιμη λύση στο Κυπριακό και συνεργασία για το προσφυγικό

Στο άρθρο αναφέρονται τα σοβαρά θέματα της ασφάλειας της περιοχής, ύστερα από τα φοβερά τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι, τίθεται θέμα βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, άρσης του casus belli για ένα ασφαλές περιβάλλον στο Αιγαίο και αναφέρεται ιδιαίτερα το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ενώ προτείνεται ως επιτακτική ανάγκη η κοινή συνεργασία με την Τουρκία για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών «με έναν ανθρώπινο και αποτελεσματικό τρόπο», όπως αναφέρει.

Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού συμπίπτει με τη σημερινή ορκωμοσία των νέων βουλευτών που προέκυψαν από τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου και την ημέρα που ο κ. Νταβούτογλου θα πάρει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο Ερντογάν. Η νέα κυβέρνηση θα αναλάβει το επόμενο δεκαήμερο.

Πηγή: Deutsche Welle

Διαβάστε επίσης:

Τι είπαν στο τηλέφωνο Τσίπρας και Μέρκελ

Αναχωρεί για την Τουρκία ο Τσίπρας – Οι συναντήσεις και ο ποδοσφαιρικός αγώνας

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ