Ελλάδα-Γερμανία: Καλή η συνεργασία σε τοπικό επίπεδο

Ο Γιόαχιμ Φούχτελ, Επιτετραμμένος της γερμανικής κυβέρνησης για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, δήλωσε πως παρά τις δυσκολίες, η συνεργασία των δυο χωρών σε τοπικό επίπεδο συνεχίζεται πολύ καλά, αναφέρει η Deutsche Welle.

Παρά το τεταμένο πολιτικό κλίμα ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία, η συνεργασία σε τοπικό, περιφερειακό επίπεδο πηγαίνει καλά, δήλωσε σήμερα ο Γιόαχιμ Φούχτελ, Επιτετραμμένος της γερμανικής κυβέρνησης για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, στην εφημερίδα Saarbrückner Zeitung. O κ. Φούχτελ τόνισε πως «υπάρχει μια νέα διάσταση της συνεργασίας». Το ένα τρίτο των 325 ελληνικών δήμων έχει αδελφοποιηθεί με μια γερμανική πόλη ενώ 40 ακόμα βρίσκονται σε αναζήτηση. «Σε τοπικό επίπεδο υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών διαφορετικά δεν εξηγείται αυτή η συνεργασία» δήλωσε ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός.

Η συνεργασία μεταξύ των δυο πλευρών εκτείνεται από την αποκομιδή των σκουπιδιών, μέχρι τις τοπικές συγκοινωνίες και τον τουρισμό. Πρόκειται για ένα «αποτελεσματικό συμβουλευτικό δίκτυο» σημείωσε ο Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ. Συνεργασία υπάρχει και σε επίπεδο περιφερειών όπως για παράδειγμα ανάμεσα στην περιφέρειες Πελοποννήσου και το Σβέμπις Χαλ ή την περιοχή Μποντενζέε και την Καστοριά.

Εκπαίδευση, νεολαία, τουρισμός οι βασικοί στόχοι

Ο Επιτετραμμένος της γερμανικής κυβέρνησης για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, τόνισε πως ένας από τους βασικούς στόχους είναι η ανάπτυξη σχεδίων για τον τουρισμό, όπως για παράδειγμα η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Ένα μοντέλο που γίνεται προσπάθεια να εφαρμοστεί στη Ρόδο. Εκτός αυτού στα σχέδια είναι να αναπτυχθεί και ο περιηγητικός τουρισμός. Ο κ. Φούχτελ δήλωσε χαρακτηριστικά πως «ότι λειτουργεί στη Μαγιόρκα θα μπορούσε να λειτουργήσει και στην Ελλάδα».

Ακόμα, ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός δήλωσε ότι μπορούσε να επεκταθεί στις 13 περιφέρειες της Ελλάδας το σύστημα της δυαδικής εκπαίδευσης, το οποίο περιλαμβάνει εκπαίδευση στο σχολείο και σε επιχειρήσεις. Προς το παρόν το μοντέλο αυτό λειτουργεί στην Αθήνα και την Κρήτη και υπάρχει μεγάλη ζήτηση.

Η Ελληνογερμανική Συνέλευση είναι μια πρωτοβουλία για τη συνεργασία μεταξύ ελληνικών και γερμανικών περιφερειών και δήμων και συμφωνήθηκε μεταξύ των δυο πλευρών το 2010. Στις αρμοδιότητες της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης εμπίπτει επίσης η προαγωγή σχεδίων που αφορούν τον πολιτισμό και τη νεολαία.

Πηγή: Deutsche Welle

 

Δε’ιτε επίσης

Φράτσερ: Ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εντός του 2015

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ