300 νεκροί στο Νότιο Σουδάν

300 νεκροί στο Νότιο Σουδάν

Περισσότεροι από 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν και χιλιάδες εγκατέλειψαν τις εστίες τους και κατέφυγαν στην έρημο για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις μεταξύ του στρατού του Νοτίου Σουδάν, ανταρτών και αντίπαλων φυλών στα ανατολικά της χώρας, τον περασμένο μήνα, όπως ανέφεραν επίσημες πηγές.

Ο στρατός του Νότιου Σουδάν προσπαθεί να αντιμετωπίσει την εξέγερση του πολιτικού Ντέιβιντ Γιο Γιο στο κρατίδιο Τζονγκλέι. Ταυτόχρονα έχουν ξεσπάσει νέες συγκρούσεις μεταξύ των φυλών Μούρλε και Λου Νουέρ. Περισσότεροι από 1.600 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Τζονγκλέι μετά τη διάσπαση του Σουδάν, σε βίαια επεισόδια μεταξύ αντιπάλων φυλών.

Η Δύση εκφράζει φόβους ότι η βία αυτή θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κανονικό εμφύλιο πόλεμο, υπονομεύοντας τη σταθερότητα στο νεότερο κράτος της Αφρικής.

Μια επιτροπή ντόπιων αρχηγών φυλών και πολιτικών οι οποίοι περιηγήθηκαν στην επαρχία Πίμπορ του Τζονγκλέι ανέφερε ότι καταμέτρησε 328 θανάτους μέχρι στιγμής. Όλα τα θύματα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονταν και γυναικόπαιδα, ήταν μέλη της φυλής Μούρλε. Ο αριθμός των Λου Νουέρ που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν παραμένει αδιευκρίνιστος. Ο Τζόντι Τζονγκλέι Μπογιόρις, εκπρόσωπος της επαρχίας στο κοινοβούλιο, είπε ότι ο αριθμός των θυμάτων πιθανότατα θα αυξηθεί, μολονότι οι συγκρούσεις έχουν σταματήσει τις τελευταίες ημέρες.

Τα στοιχεία της επιτροπής δεν έχουν επιβεβαιωθεί από εκπροσώπους του στρατού του Νοτίου Σουδάν, ούτε από ανθρωπιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Ο Μπογιόρις είπε ότι οι μάχες σταμάτησαν πριν από περίπου τρεις εβδομάδες αλλά μόλις τώρα ξεκίνησε η καταμέτρηση των νεκρών και των τραυματιών, αφού οι άνθρωποι επέστρεψαν στα σπίτια τους.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη χιλιάδες άνθρωποι κρύβονται στους θαμνότοπους έξω από την πόλη Πίμπορ για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και των ανδρών του Γιο Γιο, ο οποίος υποστηρίζει ότι μάχεται εναντίον της διαφθοράς, των καταχρήσεων και του μονοκομματικού κράτους.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.