Ρωσία: Ο Ράσμουσεν είναι “τυφλός”

Ρωσία: Ο Ράσμουσεν είναι “τυφλός”

 

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε πως ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν είναι “τυφλός” επειδή έγραψε στο Twitter ότι δεν βλέπει ενδείξεις πως η Ρωσία αποσύρει στρατεύματα από τα σύνορα με την Ουκρανία, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, ωστόσο ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε σήμερα κι αυτός πως δεν βλέπει τέτοιες ενδείξεις.

Η δήλωση του Ράσμουσεν, η οποία δημοσιοποιήθηκε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, ερχόταν σε αντίθεση με μια δήλωση που είχε κάνει νωρίτερα την ίδια ημέρα ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

“Προτείνουμε στους τυφλούς να εξοικειωθούν με τη δήλωση που έκανε ο Πρόεδρος στις 7 Μαΐου”, δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με το ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ.

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ Χέιγκ δήλωσε κι αυτός στη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποιεί σήμερα στη Γεωργία, πως δεν βλέπει ενδείξεις αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων, ενώ κάλεσε τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία να μην προχωρήσουν στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία που έχουν προγραμματίσει.

Στα σχόλιά του, τα οποία ευθυγραμμίζονται με τις απόψεις του ΝΑΤΟ, του Πενταγώνου και του Λευκού Οίκου, ο Χέιγκ αμφισβητεί επίσης τη δήλωση του Πούτιν περί αποχώρησης των στρατευμάτων από τα σύνορα.

“Δεν έχουμε δει καμιά απόδειξη πως οποιεσδήποτε ρωσικές δυνάμεις αποσύρονται από τις περιοχές στις οποίες είχαν σταθμεύσει τις τελευταίες εβδομάδες. Παραμένουν πολυπληθείς, κοντά στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας”, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός σε συνέντευξη Τύπου στο Τμπιλίσι.

Ερωτηθείς για την έκκληση του Πούτιν περί αναβολής του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, ο Χέιγκ δήλωσε:

“Ελπίζω πως αυτοί στο Ντονέτσκ και σε άλλες περιοχές που σχεδιάζουν δήθεν δημοψηφίσματα, θα λάβουν υπόψη αυτές τις δηλώσεις και δεν θα πραγματοποιήσουν τέτοια δημοψηφίσματα”.

Ο Χέιγκ κατέστησε επίσης σαφές πως ενδέχεται να επιβληθούν κυρώσεις επί της Ρωσίας πέραν αυτών που έχουν ήδη επιβληθεί από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

“Προετοιμάζαμε κυρώσεις και συνεχίζουμε να προετοιμάζουμε κυρώσεις, περιλαμβανομένων πιο εκτεταμένων κυρώσεων αν είναι απαραίτητες. Η αντίδραση των χωρών της ΕΕ σ’ αυτές τις δηλώσεις θα εξαρτηθεί από την πορεία των εξελίξεων τις ερχόμενες ημέρες”, δήλωσε.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ