Έκκληση των ΗΠΑ να αποκατασταθεί η ειρήνη στην Οδησσό

Έκκληση των ΗΠΑ να αποκατασταθεί η ειρήνη στην Οδησσό

 

Οι ΗΠΑ κάλεσαν το Κίεβο και τη Μόσχα να “αποκαταστήσουν την τάξη” μετά τα “απαράδεκτα” βίαια επεισόδια που προκάλεσαν τον θάνατο 31 ανθρώπων χθες στην Οδησσό, μεγάλο λιμάνι της νότιας Ουκρανίας που μέχρι πρότινος δεν είχε πληγεί από τη φιλορωσικό ένοπλη εξέγερση, η οποία εκτείνεται στα ανατολικά της χώρας.

Χθες βράδυ εμπρηστική επίθεση κατέστρεψε την έδρα των Συνδικάτων της Οδησσού, προκαλώντας τον θάνατο 31 ανθρώπων: φιλορώσοι αντάρτες που είχαν οχυρωθεί στο κτίριο αυτό που πολιορκείτο από φιλοευρωπαίους, σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Μια διαδήλωση υπέρ της ενότητας της Ουκρανίας είχε προηγουμένως δεχθεί βίαια επίθεση από φιλορώσους αντάρτες, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τέσσερις νεκροί και δεκαπέντε τραυματίες.

“Η βία και η αταξία που προκάλεσαν τόσους πολλούς θανάτους και παράλογους τραυματισμούς είναι απαράδεκτες”, δήλωσε η Μέρι Χαρφ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. “Καλούμε τις δύο πλευρές να συνεργαστούν για την αποκατάσταση της ειρήνης, του νόμου και της τάξης,” πρόσθεσε. “Οι εξελίξεις στην Οδησσό υπογραμμίζουν δραματικά την ανάγκη για άμεση αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία”, προσθέτει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απευθύνοντας έκκληση για την “‘άμεση τήρηση των δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν στη Γενεύη στις 17 Απριλίου” μεταξύ της Ρωσίας, της Ουκρανίας και των ΗΠΑ.

Η Ρωσία η οποία έχει επανειλημμένα δηλώσει τους τελευταίους μήνες ότι ανησυχεί για την ασφάλεια του ρωσόφωνου πληθυσμού της Ουκρανίας που θεωρεί ότι απειλείται, εξέφρασε την “αγανάκτησή” της για το “νέο αυτό έγκλημα στην Οδησσό”, εγείροντας φόβους για μια σκληρή αντίδραση της Μόσχας.

Το Κρεμλίνο επίσης κατήγγειλε “ένα ακόμη σημάδι της εγκληματικής ανευθυνότητας των αρχών του Κιέβου”.

Νωρίτερα χθες ο Μπαράκ Ομπάμα και η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ προειδοποίησαν τη Ρωσία με την επιβολή σκληρών κυρώσεων σε περίπτωση επιδείνωσης της κρίσης στην Ουκρανία, όπου μια αιματηρή επίθεση σημειώθηκε για τον έλεγχο της ανατολικής πόλης Σλαβιάνσκ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε προηγουμένως προειδοποιήσει τη Μόσχα ότι κινδυνεύει με νέες κυρώσεις στον τραπεζικό και ενεργειακό τομέα, αν οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία στις 25 Μαΐου διαταραχθούν. “Είμαστε έτοιμοι και προετοιμασμένοι για ένα τέτοιο βήμα”, τη λεγόμενη τρίτη φάση 3, δήλωσε από την πλευρά της η γερμανίδα καγκελάριος που επισκέπτεται την Ουάσιγκτον. Οι χώρες της G7 είχαν ήδη ανακοινώσει το περασμένο Σαββατοκύριακο την ενίσχυση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, την οποία κατηγορούν για την αποσταθεροποίηση στην ανατολική Ουκρανία.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης

Reuters: 38 νεκροί στην Οδησσό

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ