Λεπέν: Στόχος μας η πρωτιά

Λεπέν: Στόχος μας η πρωτιά

Η πρόεδρος του γαλλικού ακροδεξιού κόμματος Εθνικό Μέτωπο (FN), Μαρίν Λεπέν, δεσμεύθηκε σήμερα ότι θα πιέσει για τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος στη χώρα για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Ξεκινώντας την προεκλογική εκστρατεία του κόμματος για τις ευρωεκλογές με μια συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσει τους βασικούς υποψηφίους, η Λεπέν δήλωσε ότι οι Γάλλοι κρατούνται φυλακισμένοι από την ΕΕ.

«Οι Γάλλοι δεν μπορούν πλέον να είναι ευχαριστημένοι αποφασίζοντας σε ποια γωνιά του κελιού μπορούν να απλώσουν το αχυρένιο στρώμα τους», κατήγγειλε η πρόεδρος του αντιευρωπαϊκού, αντιμεταναστευτικού κόμματος.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το FN θα μονομαχήσει με το κεντροδεξιό κόμμα Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί για τη μερίδα του λέοντος των ψήφων των Γάλλων, καθώς και τα δύο κόμματα βρίσκονται μπροστά από τους Σοσιαλιστές του προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

«Στόχος μας είναι να έρθουμε πρώτοι», υπογράμμισε η Λεπέν, η οποία επίσης επιθυμεί η Γαλλία να αποχωρήσει από το ευρώ και να ασκήσει βέτο στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, για την οποία διεξάγονται διαπραγματεύσεις, όπως σημείωσε η ίδια.

Εξάλλου η πρόεδρος του FN κατηγόρησε την ΕΕ ότι είναι «η βασική πηγή» των προβλημάτων της Γαλλίας: της αύξησης των τιμών μετά την υιοθέτηση του ευρώ, της «εξάπλωσης» των καταυλισμών των Ρομά, τη μεταφορά θέσεων εργασίας σε χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ και των αυξανόμενων ελέγχων στη βιομηχανία, τη γεωργία και το εμπόριο.

Η Λεπέν, που είναι ήδη ευρωβουλευτής, είναι επικεφαλής της λίστας του κόμματος στη βορειοδυτική Γαλλία. Ο πατέρας της, επίσης ευρωβουλευτής και ιδρυτής του FN, Ζαν-Μαρί Λεπέν είναι επικεφαλής της λίστας στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα, το οποίο κέρδισε τον έλεγχο 11 πόλεων στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Γαλλία τον προηγούμενο μήνα, ενδέχεται να κερδίσει περίπου 20 έδρες στο ευρωκοινοβούλιο, έναντι των 3 που είχε μέχρι τώρα.

Το Εθνικό Μέτωπο σκοπεύει να εδραιώσει την αύξηση της επιρροής του δημιουργώντας μιας πολιτική ομάδα στο πλαίσιο του ευρωκοινοβουλίου, στην οποία θα συμμετάσχουν άλλα εθνικιστικά ή ευρωσκεπικιστικά κόμματα.

Για τη δημιουργία μιας τέτοιας ομάδας απαιτούνται τουλάχιστον 25 ευρωβουλευτές από επτά χώρες μέλη της ΕΕ.

Το βρετανικό ευρωσκεπτικιστικό UKIP έχει ήδη απορρίψει την πρόταση του FN να συμμετάσχει στην ομάδα αυτή, προτιμώντας να συμμαχήσει με το μικρό γαλλικό κόμμα Debout la Republique.

Πάντως, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η Λεπέν αναφέρθηκε στο ακροδεξιό κόμμα FPO της Αυστρίας και το ολλανδικό Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) του Γκέερτ Βίλντερς ως πιθανούς συμμάχους, ενώ πρόσθεσε ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις με το βελγικό Vlaams Belang, τους σουηδούς Δημοκράτες και τη Λέγκα του Βορρά της Ιταλίας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ