Συνέδριο για το μέλλον της ΕΕ

Συνέδριο για το μέλλον της ΕΕ

 

Την επόμενη Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2013 στις 18.00 θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο και ειδικότερα στους χώρους της γερμανικής τράπεζας Commerzbank, δίπλα στην επιβλητική πύλη του Βραδεμβούργου, ένα ενδιαφέρον συνέδριο για το μέλλον και τις προοπτικές της ΕΕ ως παγκόσμιας οικονομικής δύναμης.

Διοργανωτές είναι το Κλαμπ Οικονομικών και Εμπορικών Συμβούλων Βερολίνου, στο μάλιστα προεδρεύει ο Έλληνας Οικονομικός και Εμπορικός Ακόλουθος στο Βερολίνο, κ. Γιάννης Σαλαβόπουλος σε συνεργασία με την Commerzbank και με την υποστήριξη του γερμανικού Πανεπιστημίου EBC University.

Είναι γεγονός, ότι αν και η ΕΕ με βάση τα στοιχεία είναι παγκοσμίως η μεγαλύτερη οικονομία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας και η μεγαλύτερη εμπορική δύναμη, και το κοινό νόμισμα το Ευρώ αποτελεί το δεύτερο σημαντικότερο νόμισμα μετά το δολάριο στον κόσμο, εντούτοις παρατηρείται, ότι η ΕΕ δεν ενεργεί ως η μεγαλύτερη παγκόσμια οικονομική δύναμη. Επίσης αυτό δεν έχει γίνει κτήμα των κρατών – μελών και των ευρωπαίων πολιτών, ενώ ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης έχει γίνει πιο εσωστρεφής και λιγότερη αισιόδοξη.

Οι περισσότερες δε εκδηλώσεις μέχρι τώρα για την Ευρώπη τόσο στη Γερμανία όσο και αλλού, εξαντλούνται σε στείρα κριτική έναντι της ΕΕ, εκτεταμένη αναφορά στα λάθη του παρελθόντος, περιγραφή μέρους του προβλήματος, μονομερή κριτική στα επιμέρους κράτη –μέλη βασισμένη σε στερεότυπα, χωρίς όμως να γίνεται συγκεκριμένη αναφορά για το μέλλον της ΕΕ και χωρίς να προτείνονται λύσεις, χωρίς να υπάρχει ένα θετικό όραμα και σαφή στρατηγική για το μέλλον της ΕΕ στην παγκόσμια οικονομία.

Ποιές είναι οι αιτίες και οι λόγοι για αυτή την προσέγγιση, γιατί η ΕΕ ενώ είναι, δεν ενεργεί ως παγκόσμια οικονομική δύναμη, τί πρέπει να αλλάξει ώστε αυτό να αποφέρει οφέλη τόσο στις οικονομίες των κρατών-μελών όσο και στους ευρωπαϊκούς λαούς, πώς μπορούν να λειτουργήσει καλύτερα ο συντονισμός μεταξύ των κρατών-μελών αλλά και των οργάνων της ΕΕ καθώς και των οικονομικών πολιτ��κών της κ-μ της ΕΕ, πώς θα λειτουργήσει η τραπεζική ένωση, χρειαζόμαστε ένα Ευρωπαίο Υπουργό Οικονομικών, ποια είναι η στρατηγική της ΕΕ για το μέλλον σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία;

Αυτές και πολλές άλλες είναι μερικές από τις θεματικές και παραμέτρους, οι οποίες θα συζητηθούν στο πλαίσιο του επικείμενου συνεδρίου για την ΕΕ στο Βερολίνο. Στόχος είναι να συζητήσουν όσο το δυνατό πιο συγκεκριμένα για το οικονομικό μέλλον της ΕΕ ως οικονομικής δύναμης στην παγκόσμια οικονομία εκπρόσωποι τόσο της ευρωπαϊκής πολιτικής και της ΕΕ, όσο και της οικονομίας, του επιχειρείν, της διπλωματίας αλλά και της επιστήμης.

Γι’ αυτό το εν λόγω συνέδριο θα χαιρετίσει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου κ. Johann Stooss, την εισαγωγή στο θέμα θα κάνει ο κ. Γιάννης Σαλαβόπουλος, Γραμμτέας ΟΕΥ Α’ στην Πρεσβεία της Ελλάδος στο Βερολίνο και ταυτόχρονα Προέδρος του Κλαμπ Οικονομικών και Εμπορικών Συμβούλων, που διοργανώνει το εν λόγω συνέδριο, ενώ στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης θα συμμετέχουν ο κ. Δρ. Andre Carls, Διευθύνων Σύμβουλος Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης της Commerzbank, o κ. Δρ. Volker Trier, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Ένωσης Γερμανικών Επιμελητηρίων o κ. Elmar Brok, Ευρωβουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), o κ. Γιώργος Χατημαρκάκης, Ευρωβουλευτής του Φιλελευθέρων (FDP), και ο κ. Ingmar Jürgens, Οικονομικός Αναλυτής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Γερμανία. Τη συζήτηση θα συντονίσει η κα Donata Riedel από την γνωστή γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

 

Πηγή: euro2day.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ