Απόπειρα «απαγωγής» του Έβο Μοράλες

Απόπειρα «απαγωγής» του Έβο Μοράλες

Η κυβέρνηση της Βολιβίας κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι αποπειράθηκαν να «απαγάγουν» τον πρόεδρο της χώρας, Έβο Μοράλες, αφού απαγορεύτηκε στο αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε να πετάξει πάνω από ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες, με την υποψία ότι μετέφερε στη Λατινική Αμερική τον πρώην τεχνικό σύμβουλο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, Έντουαρντ Σνόουντεν.

Η βολιβιανή κυβέρνηση δήλωσε ότι το περιστατικό, κατά το οποίο αρνήθηκε άδεια στο αεροπλάνο να πετάξει πάνω από τη Γαλλία και την Πορτογαλία, προτού πραγματοποιήσει αναγκαστική στάση στη Βιέννη, αποτελεί μια πράξη επιθετικότητας και παραβίασης του διεθνούς δικαίου, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Κατά την προσγείωση του αεροσκάφους στη Βιέννη, ο Σνόουντεν δεν βρέθηκε μέσα σε αυτό, δήλωσε αυστριακός αξιωματούχος. Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να κάνει οποιεσδήποτε δηλώσεις σχετικά με τις κατηγορίες εκ μέρους της βολιβιανής κυβέρνησης.

Από την άλλη, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, εξέφρασε την Τετάρτη τη «λύπη» του σχετικά με την καθυστέρηση της χώρας να χορηγήσει την άδεια στον πρόεδρο της Βολιβίας, να χρησιμοποιήσει τον γαλλικό εναέριο χώρο.

Το υπουργείο Εξωτερικών στο Παρίσι ανακοίνωσε ότι ο Φαμπιούς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βολιβιανό ομόλογό του, Νταβίντ Τσοκεχουάνκα, προκειμένου να εκφράσει τη λύπη της Γαλλίας σχετικά με την «καθυστέρηση» για την έκδοση της άδειας, γεγονός, που όπως είπε, σχετιζόταν με ένα μπέρδεμα που αφορούσε στην ταυτότητα του ιδιοκτήτη του αεροσκάφους.

 «Ποτέ δεν υπήρξε, φυσικά, πρόθεση για άρνηση της πρόσβασης του αεροπλάνου του προέδρου Μοράλες στον γαλλικό εναέριο χώρο. Ο πρόεδρος είναι πάντα ευπρόσδεκτος στη χώρα μας», δήλωσε ο Φαμπιούς, σύμφωνα με το Reuters.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ