“Μην πυροβολείτε τη Μέρκελ” λένε οι Γάλλοι

“Μην πυροβολείτε τη Μέρκελ” λένε οι Γάλλοι

 

Η μετωπική σύγκρουση των Γάλλων σοσιαλιστών με σκληρούς χαρακτηρισμούς κατά της Άνγκελα Μέρκελ και της αυστηρής πολιτικής λιτότητας απασχολεί έντονα τον ευρωπαϊκό Τύπο.

Η γαλλικής εφημερίδα Le Monde παίρνει το μέρος της γερμανίδας καγκελαρίου και επιτίθεται κατά του γάλλου προέδρου. «Εάν η επιλογή αυτών των πολεμικών λέξεων εγκρίθηκε από την ανώτατη ηγεσία προκαλεί ανησυχία, εάν όχι, και πάλι ανησυχητικό είναι» επισημαίνει ο σχολιαστής της.

«Γιατί σημαίνει ότι ο πρόεδρος δεν ελέγχει τα στελέχη του. Η αλήθεια είναι ότι το σοσιαλιστικό κόμμα είναι βαθιά διαιρεμένο γύρω από την οικονομική πολιτική, που αντί να σκέφτεται στρατηγική επίλυσης της κρίσης χρέους βρήκε εξιλαστήριο θύμα την Ευρώπη. Και επειδή η Ευρώπη δύσκολα προσωποποιείται, στοχεύει στην Μέρκελ: Η στρατηγική αυτή είναι πολύ παλιά. Για τους πολιτικούς που ευθύνονται για την κρίση είναι πολύ πιο εύκολο να κατηγορούν κάποιον από έξω. Το παιγνίδι αυτό δεν είναι μόνο παιδικό, αλλά και επικίνδυνο» σημειώνει η γαλλική εφημερίδα.

 

Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου συνδέει την «εξέγερση» όπως αποκαλεί των Γάλλων σοσιαλιστών με τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία και καλεί σε ψυχραιμία για να μην δηλητηριαστεί κι άλλο το κλίμα.

«Μια ματιά σε αριθμούς μας βοηθά» υποστηρίζει ο αρθρογράφος της. «Δημοσκοπήσεις στη Γαλλία και στην Ισπανία επιβεβαιώνουν ότι η πλειοψηφία θεωρεί τους πολιτικούς της χώρας υπεύθυνους για τη μιζέρια τους. Η πλειοψηφία γνωρίζει πολύ καλά ότι τα χρέη δεν δημιουργήθηκαν στη Γερμανία και ότι μαζί με την έλλειψη μεταρρυθμίσεων αποτελούν την αιτία της ύφεσης. Υπάρχει δηλαδή συνειδητοποίηση για το ποιος ευθύνεται για το χάος» σημειώνει ο γερμανός σχολιαστής.

 

 

Πηγή: Deutsche Welle

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ