ΕΕ: Συμφωνία για 110.000 εμβόλια για την ευλογιά των πιθήκων

H HERA, η Αρχή Ετοιμότητας και Αντίδρασης σε έκτακτες υγειονομικές καταστάσεις, σύναψε σύμβαση με την εταιρεία Bavarian Nordic για την αγορά 109.090 δόσεων των εμβολίων τρίτης γενιάς της ως απάντηση στα τρέχοντα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων. Καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίζει να αυξάνεται, αυτή η συμφωνία θα καταστήσει τα εμβόλια διαθέσιμα γρήγορα σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, τη Νορβηγία και την Ισλανδία.

Ο Αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας Μαργαρίτης Σχοινάς ανέφερε ότι «η εξασφάλιση των εμβολίων γρήγορα και αποτελεσματικά σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ ως απάντηση στα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων είναι ηθικό μας καθήκον και απόδειξη της απτής ικανότητάς μας να προστατεύουμε τους ανθρώπους. Δεν θα φεισθούμε καμιάς προσπάθειας για την οικοδόμηση μιας αληθινής, γνήσιας, ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας στην υπηρεσία των πολιτών μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χρησιμοποιούμε για πρώτη φορά τον προϋπολογισμό της ΕΕ, μέσω του προγράμματος EU4Health, για την απευθείας αγορά εμβολίων για τα κράτη μέλη. Η αποτελεσματική ετοιμότητα και αντιμετώπιση των αναδυόμενων απειλών για την υγεία είναι ο κοινός μας στόχος».

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου σημείωσε: «για πρώτη φορά αγοράζουμε αυτά τα εμβόλια με το πρόγραμμα EU4Health και τα δωρίζουμε στα κράτη μέλη μας. Το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων έχει δείξει τη σημασία μιας ενιαίας προσέγγισης της ΕΕ όσον αφορά την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση των αναδυόμενων απειλών για την υγεία. Με τη συμφωνία που υπογράφηκε σήμερα, διασφαλίζουμε ότι τα κράτη μέλη θα έχουν πρόσβαση στα πολύ απαραίτητα εμβόλια για την προστασία των ατόμων που εκτίθενται στην ευλογιά των πιθήκων. Αυτή είναι μια απτή απόδειξη της ενισχυμένης ικανότητάς μας να ανταποκρινόμαστε γρήγορα σε κρίσεις υγείας, αλλά και της ταχείας και συλλογικής αντίδρασης που μπορεί να προσφέρει μια Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας».

Η αρμόδια υπηρεσία, η HaDEA, αγόρασε το εμβόλιο τρίτης γενιάς για λογαριασμό της HERA. Στη συνέχεια, η HERA θα διαθέσει τα εμβόλια στα κράτη μέλη της ΕΕ σε αναλογική βάση, ξεκινώντας από εκείνα που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο προϋπολογισμός της ΕΕ χρησιμοποιείται μέσω του προγράμματος EU4Health για την απευθείας αγορά εμβολίων για τα κράτη μέλη.

Το εμβόλιο τρίτης γενιάς είναι προς το παρόν εγκεκριμένο μόνο σε επίπεδο ΕΕ για την προστασία των ενηλίκων από την ευλογιά. Ωστόσο, το εμβόλιο της ευλογιάς προστατεύει επίσης τους ανθρώπους από την ευλογιά των πιθήκων, καθώς αυτός ο ιός σχετίζεται στενά με τον ιό της ευλογιάς. Ορισμένα κράτη μέλη έχουν ήδη χορηγήσει εθνικές εξαιρέσεις που επιτρέπουν την προσωρινή χρήση του εμβολίου κατά του ιού της ευλογιάς των πιθήκων. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων είναι έτοιμος να υποστηρίξει τα κράτη μέλη για τη διευκόλυνση τέτοιων εξαιρέσεων και έχει επικοινωνήσει προληπτικά με την εταιρεία για να επιταχύνει τη ρυθμιστική διαδικασία.

Με βάση τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων, οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν ήδη μέχρι το τέλος του μήνα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ