Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης: Τι λέει στο enikos.gr ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος

Ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, απηύθυνε το δικό του μήνυμα μέσω του enikos.gr στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης, σχετικά με τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Γηραιά Ήπειρος. Ο κ. Δεσποτόπουλος υπογραμμίζει ότι η μεγάλη πρόκληση είναι να παραμείνει ενωμένη και να αντιμετωπίσει εσωτερικές διχόνοιες αλλά και εξωτερικούς κινδύνους, ενώ θεωρεί πως ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση είναι η Ευρώπη να μείνει ενωμένη έναντι των εξωτερικών προκλήσεων, όπως σημειώνει στο βίντεο που έστειλε στο enikos.gr.

Χαρακτηριστικά, ο διεθνολόγος επισημαίνει: “Δεν χωρά αμφιβολία ότι η Ευρώπη, η ΕΕ αποτελεί μία επιτυχία των λαών της Ηπείρου, αλλά και κάποιων παλαιότερων, πεφωτισμένων πολιτικών ηγετών. Είναι μια επιτυχία γιατί έχει χαρίσει στα κράτη μέλη της την ειρήνη για περισσότερα από 70 χρόνια κάτι που στο παρελθόν κάθε άλλο παρά δεδομένο ήταν. Η επιτυχία αυτή αδιαμφισβήτητη, αλλά και οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη στο μέλλον πολλές. Η πρώτη νομίζω και μεγαλύτερη πρόκληση είναι να παραμείνει ενωμένη και να αντιμετωπίσει εσωτερικές διχόνοιες αλλά και εξωτερικούς κινδύνους” τονίζει και στη συνέχεια προσθέτει:

 Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης
Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης

“Βλέπουμε ότι, δυστυχώς, σε πολλά κράτη-μέλη δεν υπάρχει ακόμη η κουλτούρα της αλληλεγγύης, ειδικά στην ανατολική Ευρώπη, στα νέα αυτά μέλη του μπλοκ. Αυτό πολλές φορές προκαλεί δυσκολίες. Βλέπουμε η Ευρώπη εσωτερικά να έχει ακόμη δημοκρατικό έλλειμα, όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται διεθνικά, από 27 διαφορετικές κυβερνήσεις και στη διαδικασία αυτή η συμμετοχή του Ευρωκοινοβουλίου δεν είναι τόσο ισχυρή όσο θα θέλαμε και όσο θα επέβαλλε μία δημοκρατικότερη λειτουργία”.

Σύμφωνα με τον κ. Αλέξανδρο Δεσποτόπουλο, “η μεγαλύτερη πρόκληση, όμως, είναι η Ευρώπη να μείνει ενωμένη έναντι των εξωτερικών προκλήσεων. Αυτό ειδικά στην Ελλάδα και στην Κύπρο το βιώνουμε πολύ έντονα, όπου η Ευρώπη έχει αδυναμία να λειτουργήσει ενιαία απέναντι σε μία τρίτη χώρα όπως η Τουρκία. Όσο οι εμπορικοί δεσμοί κάποιων κρατών-μελών μπαίνουν μπροστά από το ευρωπαϊκό κοινό όραμα τόσο πιο δύσκολο θα είναι το μέλλον της Ευρώπης.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η  Ευρώπη ήρθε ακριβώς να δημιουργήσει μια ενιαία φωνή στην Ήπειρο, να σταματήσει τις διαιρέσεις, ήρθε σαν απάντηση σε δύο Παγκόσμιους Πολέμους. Δεν ήρθε απλά σαν μια ιδέα όπου μπορεί η ελληνική φέτα να εξάγεται χωρίς δασμούς στο Παρίσι και η γαλλική σαμπάνια στην Πορτογαλία. Τα ελατήρια ίδρυσης της ΕΕ είναι ακριβώς να μπορέσει η Ευρώπη να ασκεί μία ουσιαστική επιρροή σε μια ενιαία βάση συνεννόηση έναντι εξωτερικών κινδύνων” σημειώνει και αναφέρει άλλη μία πρόκληση για την Ευρώπη και αυτή είναι “να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της ξανά στον τεχνολογικό τομέα”.

Μοναδική ευκαιρία για τους Ευρωπαίους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση των προτεραιοτήτων της ΕΕ για την επόμενη ημέρα αποτελεί η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης. Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα, μέσω της Διάσκεψης, να διατυπώσουν τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους για το Μέλλον της Ευρώπης: Για την ευρωπαϊκή δημοκρατία, τις αξίες και τα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, την άμυνα και την ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή, το περιβάλλον και την υγεία, την ΕΕ στον κόσμο και τη μετανάστευση.

Οι συνεισφορές των πολιτών συγκεντρώνονται μέσω μιας πολύγλωσσης ψηφιακής πλατφόρμας, που είναι διαθέσιμη και στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ, και αναλύονται, ελέγχονται και δημοσιεύονται. Παράλληλα, τροφοδοτούν τις διαβουλεύσεις με ευρωβουλευτές, εθνικούς βουλευτές, εκπροσώπους της ΕΕ και εθνικών κυβερνήσεων και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη. Οι διαβουλεύσεις αυτές αποτελούν τη βάση προτάσεων πολιτικής που θα μετατραπούν σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις.

Το enikos.gr κάνει ακόμη πιο εύκολη τη διαδικασία. Γίνεται δίαυλος επικοινωνίας, συλλέγει όλες αυτές απόψεις και τις διοχετεύει στην Ε.Ε.

Ο κάθε πολίτης μπορεί να στείλει τις σκέψεις του για το Μέλλον της Ευρώπης με ένα email στο enikos.gr ([email protected]).  Όλες οι απόψεις θα δημοσιεύονται στο enikos.gr, στην ειδική κατηγορία που ονομάζεται “Η Ευρώπη στο enikos“.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ