COVID-19 και Ευρώπη: Οι προκλήσεις και οι αλλαγές που φέρνει – Η διαδικτυακή εκδήλωση του enikos.gr

Εκδήλωση με θέμα “COVID-19 και Ευρώπη: Οι προκλήσεις και οι αλλαγές που φέρνει” διοργάνωσε το enikos.gr στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης, αλλά και δύο πολίτες: η καθηγήτρια Αγγλικών, Ειρήνη Πολυκρέτη, η οποία διδάσκει στο 1ο Γενικό Λύκειο Μεταμόρφωσης, που φέτος έχει επιλεγεί να συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Σχολείο Πρέσβεις” του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και η Κατερίνα Κουβέλη, η οποία συμμετείχε στη δεύτερη ομάδα Ευρωπαίων πολιτών στο πλαίσιο της Διάσκεψης, η τελευταία συνάντηση της οποίας έγινε στη Φλωρεντία.

Να σημειωθεί ότι οι πολίτες μέσω της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης μπορούν να διατυπώσουν τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους για το αύριο στην Ευρώπη και να συνδιαμορφώσουν το μέλλον της.

Στο επίκεντρο της συζήτησης ετέθη το θέμα της υγείας και κυρίως της πανδημίας. Κρίνεται ότι σήμερα είναι μια χρονική στιγμή κατά την οποία μπορεί να γίνει μια αποτίμηση της προσπάθειας που έγινε από την Ευρώπη, ενώ μπορούμε να δούμε και τις προκλήσεις για την επόμενη ημέρα. Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές και οι πολίτες συζήτησαν για τον μηχανισμό που πρέπει να αναπτύξει η ΕΕ για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων στο μέλλον.

Μοναδική ευκαιρία για τους Ευρωπαίους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση των προτεραιοτήτων της ΕΕ για την επόμενη ημέρα αποτελεί η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης. Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα, μέσω της Διάσκεψης, να διατυπώσουν τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους για το Μέλλον της Ευρώπης: Για την ευρωπαϊκή δημοκρατία, τις αξίες και τα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, την άμυνα και την ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή, το περιβάλλον και την υγεία, την ΕΕ στον κόσμο και τη μετανάστευση.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν δεσμευθεί να ακούσουν τους Ευρωπαίους και, σύμφωνα με τις αρμοδιότητές τους, να δώσουν συνέχεια στις συστάσεις που διατυπώνονται. Πρόκειται για μια ανοιχτή, δημιουργική διαδικασία στην οποία μπορούν να συμμετέχουν όλοι ενεργά.

 Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης
Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης

Οι συνεισφορές των πολιτών συγκεντρώνονται μέσω μιας πολύγλωσσης ψηφιακής πλατφόρμας, που είναι διαθέσιμη και στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ, και αναλύονται, ελέγχονται και δημοσιεύονται. Παράλληλα, τροφοδοτούν τις διαβουλεύσεις με ευρωβουλευτές, εθνικούς βουλευτές, εκπροσώπους της ΕΕ και εθνικών κυβερνήσεων και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη. Οι διαβουλεύσεις αυτές αποτελούν τη βάση προτάσεων πολιτικής που θα μετατραπούν σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις.

Το enikos.gr κάνει ακόμη πιο εύκολη τη διαδικασία. Γίνεται δίαυλος επικοινωνίας, συλλέγει όλες αυτές απόψεις και τις διοχετεύει στην Ε.Ε.

Ο κάθε πολίτης μπορεί να στείλει τις σκέψεις του για το Μέλλον της Ευρώπης με ένα email στο enikos.gr ([email protected]).  Όλες οι απόψεις θα δημοσιεύονται στο enikos.gr, στην ειδική κατηγορία που ονομάζεται “Η Ευρώπη στο enikos“.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ