Απαγόρευση της εκτροφής ζώων σε κλουβιά στην ΕΕ

Ευρωβουλευτές μαζί με ειδικούς, Eπιτρόπους και άλλους εκπροσώπους θεσμικών οργάνων της ΕΕ συζήτησαν αναλυτικά στο Ευρωκοινοβούλιο για την πρωτοβουλία των πολιτών να απαγορευθεί η εκτροφή ζωών σε κλουβιά

Οι διοργανώτριες της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών, Όλγα Κίκου και Leopoldine Charbonneaux παρουσίασαν τους στόχους της πρωτοβουλίας ενώ τον λόγο πήραν επιστήμονες και αγρότες.

Η εκτροφή σε κλουβιά μπορεί να καταργηθεί με βιώσιμο και οικονομικό τρόπο, τουλάχιστον στην περίπτωση των κοτόπουλων και των χοίρων, είναι το συμπέρασμα επιστημονικής έκθεσης που παρήγγειλε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απαντώντας στις ανησυχίες οργανώσεων και πολιτών.

Περίπου 1,4 εκατομμύρια Ευρωπαίοι υπέγραψαν τη διετία 2018-20 αίτημα για να μπει «Τέλος στην Εποχή των Κλουβιών», τα οποία στερούν από τα εκτρεφόμενα ζώα μια φυσιολογική ζωή.

Μέσα από τον θεσμό της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών, το αίτημα απέκτησε υπόσταση που αναγκάζει το Ευρωκοινοβούλιο να εξετάσει τη ριζική αλλαγή των νόμων για τα ζώα εκτροφής.

«Η έκθεσή που παραδόθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο δείχνει ότι η κατάργηση των κλουβιών έχει θετικές επιδράσεις στη συμπεριφορά και την ευζωία» λέει ο Μπας Ρόντενμπουργκ, καθηγητής Ευζωίας Ζώων στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης που εκπόνησε τη μελέτη.

Η κατάργηση των κλουβιών δεν είναι ο καταληκτικός στόχος των προσπαθειών ενάντια στην εκμετάλλευση των ζώων, πρόκειται όμως για ένα σημαντικό βήμα που θα βοηθήσει στην καλύτερη διαβίωση των -300.000.000 σήμερα- ζώων εκτροφής στην Ευρώπη, που γεννιούνται και ζουν φυλακισμένα.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ