Τουρισμός: Η άμεση ελπίδα ανάπτυξης

Τουρισμός: Η άμεση ελπίδα ανάπτυξης

Διαβάστε το άρθρο της Ρίτας Πικρού-Μωραϊτάκη, η οποία είναι υποψήφια ευρωβουλευτής της ΝΔ:

 

Πολλές συζητήσεις γίνονται για το πως και πότε θα έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη και τί είδους ανάπτυξη και κατ’επέκταση οικονομικό μοντέλο θέλουμε και μπορούμε να δημιουργήσουμε στην Ελλάδα. Για να συμβάλλουμε σε αυτές τις συζητήσεις θα ήταν σκόπιμο να επισημάνουμε μερικές αλήθειες.

Η εποχή μας επιτάσσει τη γνώση των ανοιχτών οικονομιών, τις «έξυπνες» μετακινήσεις κεφαλαίων σε δευτερόλεπτα και την επικέντρωση του κάθε κράτους στα αγαθά και υπηρεσίες που έχει στρατηγικό πλεονέκτημα. Το τρίπτυχο αυτό θα δώσει την ώθηση της ανταγωνιστικότητας σε κάθε κράτος, θα ενισχύσει την ανάπτυξη και θα αυξήσει το μερίδιο του στην παγκόσμια αγορά.

Που λοιπόν έχουμε ως Ελλάδα στρατηγικό πλεονέκτημα; Σίγουρα κάποιος θα μπορούσε να αναφέρει αρκετούς τομείς, που αναφέρονται στο φυλλάδιο μου και στο site μου καθώς “η Ελλάδα είναι ωραίος τόπος για να ζεις”. Ένας τέτοιος τομέας είναι ο χρηματοοικονομικός με πολλά επιχειρήματα που έχω αναφέρει στο παρελθόν και εξακολουθούν να ισχύουν. Η θέση της χώρας μας που εξασφαλίζει σε εργάσιμη ώρα παρακολούθηση των αγορών από το άνοιγμα Ασίας μέχρι το κλείσιμο της Νέας Υόρκης προστίθενται στα κατά καιρούς επιχειρήματά μας. Όμως ο τομέας αυτός θέλει τεχνογνωσία που υπάρχει σε λίγους. Το Υπουργείο Οικονομικών ή το Ανάπτυξης θα πρέπει να εργαστεί σκληρά για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις που θα καταστήσουν τη χώρα μας ελκυστικό προορισμό του «έξυπνου χρήματος» παγκοσμίως. Γιατί το «έξυπνο χρήμα» θα φέρει νέες θέσεις εργασίας, φορολογικά έσοδα στο κράτος, εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία και διαφήμιση της χώρας μας παγκοσμίως.

Έτσι ερχόμαστε σε έναν άλλον τομέα που είναι εύκολα κατανοητός και με απόδοση σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τον τουρισμό. Το ισχυρό πλεονέκτημα του τουρισμού είναι ότι έχει πολλές μορφές, οι οποίες , όλες μπορούν να υποστηριχθούν και να αναπτυχθούν.

Καλοκαιρινός και χειμερινός , ιατρικός αφού έχουμε εξαιρετικό επίπεδο ιατρών, θρησκευτικός αφού η πίστη και ο χριστιανισμός εχουν παράδοση 2000 ετών στην χώρα μας με αμέτρητα μνημεία πίστης και λατρείας, αρχαιολογικός  με χιλιάδες μνημεία ιστορίας και πολιτισμού 5000 ετών τουλάχιστον, φυσιολατρικός αφού υπάρχουν πολλές προστατευόμενες περιοχές με μοναδικής ομορφιάς πανίδα και χλωρίδα, επιχειρηματικός , συνεδριακός, εξοχικής κατοικίας, ιαματικός,  εκπαιδευτικός, κ.α.

Ομως τα 20 εκατ. και πλέον  τουρίστες που θα μας επισκεφτούν φέτος, ενα ρεκόρ που επετεύχθη με τις ακούραστες προσπάθειες της ηγεσίας του Υπ. Τουρισμού, Ολγ. Κεφαλογιάννη και που θα φάνταζε απιστευτο ακόμα και πριν μερικά χρόνια, δύσκολα μπορουν να αυξηθούν χωρίς νέες υποδομές, νέα καταλύματα υψηλού επιπέδου, απαραιτητες προωθητικές – διαφημιστικές κινήσεις και αναλογες επενδύσεις.  Επενδύσεις οι οποίες απαιτούν εκταμιεύσεις πολυ μεγαλων ποσών και δεν μπορούν να γίνουν αν περιμένουμε να έλθουν  μόνο από την αύξηση των Δημοσίων επενδύσεων. Κυρίως προσδοκούμε να έλθουν από ιδιωτικά κεφάλαια, Ελληνικά και διεθνή.

Αν, γίνει σωστός προγραμματισμός και σχεδιασμός θα δημιουργθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας  την επόμενη δεκαετία.

Ζούμε σε εποχές μεγαλων μεταβολών, με την κυριότερη, την ανάδειξη της Ασίας σε κινητήριο δύναμη της παγκόσμιας οικονομίας. Στην Ασία λοιπόν, κυρίως σε Κίνα και Ινδία δημιουργειται μια νέα αστική τάξη που θέλει να καταναλώσει , να ντυθει και να τραφεί όπως η Δύση.

Ομως, Κινα και Ινδια εχουν ενα χαρακτηριστικό… εχουν ιστορία χιλιάδων ετών, και εκτιμούν πολυ λαούς που έχουν και αυτοί σημαντική , σπουδαία και μεγαλη ιστορία.Και κυρίως εκτιμούν την Ελλάδα και την ιστορία της. Αυτο σε συνδυασμό με την αλματώδη άνοδο του βιοτικού επιπέδου της μεσαίας τάξης δημιουργει μια γιγαντιαία ομάδα άνω των 500 εκ εν δυνάμει “πελατών” για το Ελληνικό τουριστικό προιόν… Μόνο στην Κίνα η ανερχόμενη μεσαία τάξη αριθμεί 350 εκ και έχει αυξητικές τάσεις. Αν λοιπόν σχεδιαστεί ενα πλάνο με στόχο όλοι αυτοί να επισκεφτούν ΕΣΤΩ ΜΙΑ ΦΟΡΑ την χώρα μας τα επόμενα 35 χρόνια, και να ξοδέψουν έστω 1000 ευρώ – ποσό ιδιαίτερα χαμηλό για όποιον έχει εμπειρία από την σημερινή μεσαία τάξη της Κίνας – η χώρα μας θα εχει εκτακτα έσοδα 350 δις ευρω σε βάθος 35 ετών… όσο και το συνολικό χρέος δηλαδή. Χωρίς να προσθεσουμε σε αυτά τα κανονικά και επαναλαμβανόμενα έσοδα από τουρισμό, τα έσοδα από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων και της ακίνητης κρατικής περιουσίας…

Με σωστή δουλειά και προγραμματισμό λοιπόν μπορεί να μετατραπεί η χώρα σε ένα πλούσιο και ευνομούμενο κράτος απαλλαγμένο από τις αρρώστιες του παρελθόντος που θα κάνει περήφανο το Έλληνα, όπως άλλωστε του αρμόζει.

 

 

* Η Πικρού-Μωραϊτάκη Ελευθερία (Ρίτα) είναι υποψήφια Ευρωβουλευτής της ΝΔ. Είναι πιστοποιημένη από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ως (α) χρηματιστηριακός εκπρόσωπος, (β) επενδυτικός σύμβουλος (Β), (γ) διαχειριστής κεφαλαίων (Γ). Είναι η μόνη πιστοποιημένη εκπρόσωπος του χρηματοπιστωτικού χώρου από όλους τους υποψηφίους Ευρωβουλευτές όλων των παρατάξεων.

pikrou-moraitaki.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ