Ανεργία και μισθοί οι δύο μεγάλες μάχες

Ανεργία και μισθοί οι δύο μεγάλες μάχες

 

Η ανεργία και η άνοδος των μισθών είναι δύο από τα σημαντικότερα θέματα που καίνε σήμερα τον Έλληνα. Η κρίση σάρωσε κυριολεκτικά την εργασία και γκρέμισε το επίπεδο ευημερίας που με κόπο χτίζαμε τα προηγούμενα χρόνια. Σήμερα παρά τη γκρίνια έχει γίνει σημαντικό έργο αλλά πολλά ακόμη πρέπει να γίνουν για να δούμε προοπτική.

Η στρατηγική αντιμετώπισης της ανεργίας, ωστόσο, πρέπει να προσαρμοστεί αναλόγως σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Σε χώρες όπως η Ελλάδα η παρατεταμένη κρίση έχει καταφέρει ισχυρό πλήγμα στην απασχόληση. Απαιτούνται νέα μίγματα πολιτικής. Αφενός ριζικές μεταρρυθμίσεις στους θεσμούς της αγοράς εργασίας και την οικονομία και αφετέρου άμεσα ενεργητικά μέτρα που θα προστατέψουν τον πιο πολύτιμο πόρο μας, το ανθρώπινο δυναμικό.

Η Ελλάδα έχει ήδη προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις που διευκολύνουν την είσοδο των νέων στην απασχόληση. Με τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, την ελαχιστοποίηση των γραφειοκρατικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων προς την Επιθεώρηση Εργασίας, την απλοποίηση της εργατικής νομοθεσίας, την καθιέρωση ειδικού κατώτατου μισθού για νεοεισερχόμενους κ.λπ.

Η Ελλάδα πρέπει όμως να προχωρήσει στην εφαρμογή του YouthGuarantee και στο YouthEmploymentInitiative. Το YouthGuarantee δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι μια νησίδα στις πολιτικές μας. Πρέπει να λειτουργήσει συμπληρωματικά και επικουρικά στα μέτρα που έχουμε ήδη αναπτύξει αλλά και σε αυτά της νέας Προγραμματική Περίοδος.  Ώστε να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο κάθε δυνατή συνέργεια. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αποκλείσουμε ούτε ένα άτομο.

 

Αναφορικά με το είδος των παρεμβάσεων θα πρέπει να αντληθεί εμπειρία και τις επιτυχημένες πρακτικές όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι η εμπειρία άλλων χωρών όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία και η Γερμανία. Παράλληλα, για τους νέους που είναι αποκομμένοι από την αγορά εργασίας πρέπει να υλοποιηθούν προγράμματα κοινωφελούς εργασίας σε δημόσιους οργανισμούς για συγκεκριμένο διάστημα, ώστε να αποκαταστήσουμε την επαφή τους με την εργασία.

 

Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί σε προγράμματα μαθητείας, διευρύνοντάς τα από πλευράς αντικειμένου αλλά και ωφελουμένων. Στόχος πρέπει να είναι να τα προσανατολίσουμε στους πλέον δυναμικούς και εξωστρεφείς τομείς της οικονομίας. Συμβάλλοντας στο διττό σκοπό της στήριξης της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας αλλά και της προσφοράς εργατικού δυναμικού υψηλής ζήτησης. Ώστε, παράλληλα, να αποδώσει η προσπάθειά μας από πλευράς ζήτησης εργασίας. Αναφέρομαι σε μέτρα στήριξης της δημιουργίας ΜΜΕ, με έμφαση στους πιο παραγωγικούς τομείς.

 

Η διαρκής ανάπτυξη των ικανοτήτων σε συνδυασμό με τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις μείωσης της γραφειοκρατίας και του διοικητικού κόστους στη λειτουργία των επιχειρήσεων θα ξαναδώσουν ώθηση στους μισθούς στη χώρα μας. Η άνοδος των μισθών, να μην τρέφουμε αυταπάτες, δεν είναι ζήτημα κυβερνητικής απόφασης. Είναι ζήτημα διαμόρφωσης στην αγορά συνθηκών που αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων στον εγχώριο και τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό. Η εκλογή καταρτισμένων ανθρώπων στην προσεχή Ευρωβουλή μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στο να αξιοποιήσει η χώρα όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν. Στο χέρι μας είναι!

 

* Η Πικρού-Μωραϊτάκη Ελευθερία (Ρίτα) [pikrou-moraitaki.gr] είναι υποψήφια Ευρωβουλευτής της ΝΔ. Είναι πιστοποιημένη από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ως (α) χρηματιστηριακός εκπρόσωπος, (β) επενδυτικός σύμβουλος (Β), (γ) διαχειριστής κεφαλαίων (Γ). Είναι η μόνη πιστοποιημένη εκπρόσωπος του χρηματοπιστωτικού χώρου από όλους τους υποψηφίους Ευρωβουλευτές όλων των παρατάξεων.

 

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.