Χρέος πριν από τις ευρωεκλογές

Χρέος πριν από τις ευρωεκλογές

Διάχυτη είναι η ικανοποίηση που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο για το αποτέλεσμα της συνάντησης του Πρωθυπουργού με την Γερμανίδα Καγκελάριο. Το ιδιαιτέρως θετικό κλίμα που αποτυπώθηκε στις δημόσιες δηλώσεις και τα μηνύματα τα οποία έστειλαν προς την τρόικα δείχνουν που οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών γίνονται ολοένα και καλύτερες. Σήμερα ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Β. Σόιμπλε και στην συνέχεια θα  μιλήσει στο συνέδριο που διοργανώνει η εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung».

Μέρκελ: Βλέπω φως στο τούνελ – Σαμαράς: Δεν θα υπάρξει νέο Μνημόνιο

Όλα δείχνουν ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν θα αργήσει να έρθει. Για πρώτη φορά η Α. Μέρκελ προσδιόρισε τον Απρίλιο – πριν από τις ευρωεκλογές – την αρχή των συζητήσεων καθώς τότε θα γίνει γνωστό και επίσημα από την Eurostat το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Στις κοινές δηλώσεις που έγιναν, η καγκελάριος αξιολόγησε δημόσια με πολύ θετικά λόγια την ελληνική προσπάθεια, απένειμε εύσημα για το πρωτογενές πλεόνασμα, είπε ότι αναγνωρίζει τις θυσίες των Ελλήνων, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει συμφωνία με την τρόικα, υπό τον όρο της τήρησης των δεσμεύσεων από την πλευρά της Ελλάδας.

Ο Πρωθυπουργός ενώπιον της Α. Μέρκελ τόνισε με κατηγορηματικό τρόπο πως δεν θα ληφθούν άλλα οριζόντια μέτρα σε μισθούς και συντάξεις. Παράλληλα σημείωσε πως η χώρα μας δεν θα χρειαστεί άλλο μνημόνιο.

Ο κ. Σαμαράς απέφυγε να μιλήσει για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα: «Δεν θα ήθελα να μιλήσω δημοσίως για τις συζητήσεις που έχουμε με την τρόικα, καθώς ακόμη είναι εν εξελίξει. Είμαι αισιόδοξος ότι σύντομα θα έχουμε αποτέλεσμα και νομίζω ότι και οι δηλώσεις της τρόικας επιβεβαιώνουν αυτή την εκτίμηση», δήλωσε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε ότι «δεν βρισκόμαστε στο Βερολίνο για να διαπραγματευθούμε με την τρόικα».

Σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή, έχουμε πιάσει τους στόχους μας είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Θυμίζω ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είχε τεθεί σαν στόχος για το 2014. Όσο για τις διαρθρωτικές αλλαγές έχουμε κάνει πολύ δρόμο και θα πάμε ακόμη καλύτερα, θα υπάρξουν σημαντικά οφέλη από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Οι μεταρρυθμίσεις γίνονται αισθητές -ενδεικτικό είναι ότι το εμπορικό μας ισοζύγιο εξισορροπήθηκε μετά από δεκαετίες.

Όλα γίνονται με τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού και πρέπει να γίνουν κι άλλα. Μπαίνουμε, όμως, σε φάση ανάκαμψης μετά από επτά χρόνια, βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ, και αυτό θα ενισχύσει και την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού. Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι το σημαντικό δείγμα για την έξοδο από την κρίση και την έναρξη της ανάκαμψης» τόνισε ο Α. Σαμαράς.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ είπε ότι το σχόλιο του επικεφαλής του Eurogroup δεν συμφωνεί με το bussiness report του ΟΟΣΑ, καθώς γίνονται πολλά στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών. Ανέφερε δε ότι μετά τον Απρίλιο του 2014 θα συζητήσουμε για την ελάφρυνση του συνολικού χρέους, όπως προβλέπει και η απόφαση του Eurogroup του 2012.

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ