Χρεωκοπία και κατασχέσεις για 260.000 επιχειρήσεις

Χρεωκοπία και κατασχέσεις για 260.000 επιχειρήσεις

Χιλιάδες επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σε χρεωκοπία, εάν σταδιακά και εντός του προσεχούς διμήνου, δεν υπάρξει νέα ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», η ρύθμιση «Νέα Αρχή», η οποία συμφωνήθηκε με την τρόικα και τέθηκε σε ισχύ με τον νόμο 4152/2013, παραμένει επί της ουσίας «νεκρή» για τη μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, που χρωστούν στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ.

Από το σύνολο των οφειλετών μόνο 15.000 για ποσά περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση.

Η πλειοψηφία των οφειλετών έχει χρέη έως 50.000 €

Με βάση το δημοσίευμα, υπολογίζεται ότι πάνω από 260.000 επιχειρήσεις με οφειλές στα Ταμεία κινδυνεύουν με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και με δεσμεύσεις στο σύνολο των τραπεζικών λογαριασμών τους.

Την ίδια ώρα, όπως σημειώνεται, η κατάσταση στα ασφαλιστικά Ταμεία είναι ζοφερή.

Ήδη, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, στον ΟΑΕΕ χρειάζονται έως τον Σεπτέμβριο τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ, πλέον της προβλεπόμενης χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, για να πληρωθούν οι συντάξεις και οι υποχρεώσεις του φορέα μέχρι το τέλος του έτους.

Οι εισπράξεις καθυστερούμενων εισφορών το 2014

Στο ΙΚΑ, η πρόβλεψη για την είσπραξη 1,22 δισ. ευρώ εντός του έτους από την εφαρμογή της «Νέας Αρχής», ίσως αποδειχτεί όνειρο θερινής νυκτός, εάν δεν υπάρξουν επεμβάσεις στο σύστημα προκειμένου να απεγκλωβιστούν όλοι όσοι ενώ είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν εισφορές για τα προ του 2013 χρέη τους, δεν είναι σε θέση να καταβάλουν παράλληλα και τις τρέχουσες εισφορές.

Υπενθυμίζεται ότι η «Νέα Αρχή» είχε συμφωνηθεί κατά τη διαπραγμάτευση των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας με το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Έκτοτε, έχουν υποβληθεί προτάσεις και στο γραφείο του πρωθυπουργού, έχουν ασκηθεί πιέσεις από φορείς εμπόρων και εργοδοτών, αλλά, σύμφωνα με την «Κ», δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις για το πόσο έτοιμο και αποφασισμένο είναι το κυβερνητικό επιτελείο να διεκδικήσει την αλλαγή των όρων είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ποιοι εξυπηρετούν κανονικά τη ρύθμιση

Μάλιστα, όπως τονίζεται, το πρόβλημα είναι τόσο σοβαρό με τις οφειλές στον ΟΑΕΕ, σε σημείο που η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης πρότεινε ακόμη και την επέκταση κατά 2 έτη της ηλικίας συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων, για να αντισταθμιστεί ενδεχόμενη διαγραφή οφειλών για δύο παλαιότερα χρόνια και να διευκολυνθεί μια πραγματική «Νέα Αρχή» με την καταβολή τρεχουσών εισφορών.

Ήδη, το ΙΚΑ είναι σε διαδικασία αναστολής υποβολής ΑΠΔ μέσω διαδικτύου για τις επιχειρήσεις που οφείλουν σωρευτικά περίπου 2 δισ. ευρώ και δεν καταβάλλουν ούτε τις μηνιαίες τρέχουσες εισφορές.

Πρακτικά, η αναστολή θα αφορούσε ακόμη μεγαλύτερο μέρος εάν το ίδιο το ΙΚΑ- κατά σχετική παρέκκλιση των κανόνων- δεν έσπευδε να τείνει χείρα βοηθείας προς τις επιχειρήσεις που καταβάλλουν έστω τις τρέχουσες εισφορές.

Πιέσεις για τροποποίηση της υφιστάμενης ρύθμισης

Γιατί είναι νεκρή η υφιστάμενη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών οδηγώντας το 95% των οφειλετών σε πλήρες αδιέξοδο;

Διότι, όπως επισημαίνεται, κάθε μήνας που περνά μειώνει σε λιγότερες μηνιαίες δόσεις το ποσό των παλαιών οφειλών.

Επί παραδείγματι, τον Ιούλιο του 2017 θα πρέπει ο οφειλέτης να εξοφλήσει εφάπαξ το σύνολο των παλαιότερων οφειλών του.

Οι επιχειρήσεις που αδυνατούν να ενταχθούν στη ρύθμιση διολισθαίνουν στην επιλογή μη καταβολής ακόμη και των τρεχουσών εισφορών, καθώς γνωρίζουν ότι έτσι ή αλλιώς θα υποστούν αναγκαστικά μέτρα για μη εξυπηρέτηση των παλαιών οφειλών.

Η πρόταση του ΙΚΑ

Υπό αυτές τις συνθήκες, το ΙΚΑ προτείνει να αυξηθούν οι δόσεις σε 72 και πάνω, ώστε να διευκολυνθεί και η εξυπηρέτηση των παλαιών και των τρεχουσών εισφορών.

Παράλληλα, ζητεί την ανακεφαλαιοποίηση των οφελών έως 31.12.2013, παροχή εκπτώσεων επί των πρόσθετων τελών για εφάπαξ εξόφληση από 25% έως 60% και κατάργηση του επιτοκίου 8,15%.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ