Ξεκινά η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής – Μειώνονται κατά 400 εκατ. ευρώ ετησίως οι λογαριασμοί

Κατά 400 εκατ. ευρώ το χρόνο μειώνεται η επιβάρυνση των λογαριασμών ρεύματος των καταναλωτών, με την ολοκλήρωση της διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα. Η πρώτη φάση του έργου που περιλαμβάνει την διασύνδεση της Πελοποννήσου με τα Χανιά θα λειτουργήσει εφέτος, ενώ η δεύτερη φάση (Ηράκλειο – Αττική) για την οποία υπεγράφησαν την Τετάρτη οι συμβάσεις κατασκευής θα ολοκληρωθεί το 2023.

Παρών στην τελετή υπογραφής στο Ηράκλειο ήταν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στα πολλαπλά οφέλη του έργου. Συγκεκριμένα, πέρα από την μείωση των λογαριασμών ρεύματος από τον περιορισμό της δαπάνης για τις λεγόμενες Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, η ολοκλήρωση της διασύνδεσης όπως τόνισε ο υπουργός θα επιτρέψει την μέγιστη αξιοποίηση του δυναμικού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του νησιού, θα βελτιώσει την ενεργειακή ασφάλεια της Κρήτης, κάτι που θα έχει άμεση αντανάκλαση στην οικονομία και ιδιαίτερα στον τουρισμό, ενώ θα περιορίσει κατά 60% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προέρχονται σήμερα κατά κύριο λόγο από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που είναι εγκατεστημένες στα Χανιά, το Ηράκλειο και το Λασίθι. Ο υπουργός σημείωσε ακόμη τα αντισταθμιστικά που έχουν συμφωνηθεί και θα υλοποιηθούν για το Δήμο Μαλεβιζίου στο Ηράκλειο ενώ υπογράμμισε πως θα ληφθεί μέριμνα για τους εργαζόμενους στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της Δ.Ε.Η. όπως συμβαίνει αντίστοιχα με τους εργαζόμενους στην λιγνιτικές μονάδες που αποσύρονται τα επόμενα χρόνια.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς τόνισε πως ο εξηλεκτρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα της ενεργειακής στρατηγικής της χώρας ενώ απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ ανέφερε πως οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου υποστηρίζουν την ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με την Ευρώπη μέσω Κρήτης, που αποτελεί έργο ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και για την οποία ο φορέας υλοποίησης κατέθεσε πρόσφατα νέες μελέτες στην Ευρωπαΐκή Επιτροπή.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Γιώργος Αρναουτάκης υπογράμμισε πως «μία πράσινη Κρήτη γίνεται ελκυστικότερη για τους επισκέπτες και μετατρέπεται σε αναπτυξιακό φάρο» καθώς και ότι η υλοποίηση της διασύνδεσης επιτρέπει στο νησί να διεκδικήσει δυναμική είσοδο στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπου διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Ταυτόχρονα μεταβάλει την θέση της Κρήτης στο παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης στάθηκε ιδιαίτερα στην διαχρονική υποστήριξη του έργου από διαδοχικές κυβερνήσεις και συγκεκριμένα στην υποστήριξη τόσο του πρώην υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη όσο και του νυν Κωστή Χατζηδάκη που κατέστησε δυνατή την υπογραφή των συμβάσεων για την υλοποίησή του.

Η «μεγάλη» διασύνδεση για την οποία υπεγράφησαν σήμερα οι συμβάσεις έχει προϋπολογισμό 1 δισεκατομμύριο ευρώ, ποσό που καλύπτεται από ίδια κεφάλαια του ΑΔΜΗΕ, ενισχύσεις από το ΕΣΠΑ και τραπεζικό δανεισμό. Στο διάστημα της κατασκευής θα δημιουργηθούν 300 νέες θέσεις εργασίας. Η «μικρή» διασύνδεση μέσω Χανίων προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον φετινό Νοέμβριο.

Αντισταθμιστικά για τη διασύνδεση Κρήτη– Αττική στον τοπικό Δήμο

Η κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου, έργα οδοποιίας, φωτισμού, εκπαιδευτικών και υγειονομικών υποδομών περιλαμβάνονται στα αντισταθμιστικά έργα που συμφωνήθηκαν μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και του Δήμου Μαλεβιζίου Ηρακλείου Κρήτης, όπου καταλήγει η ηλεκτρική διασύνδεση με την Αττική.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα χθες τη σχετική συμφωνία, ενόψει της υπογραφής σήμερα στο Ηράκλειο, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη των συμβάσεων για την κατασκευή του έργου.

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Μαλεβιζίου, Μενέλαος Μποκέας κάνει λόγο για ιστορική μέρα ενώ τονίζει ότι «παράλληλα με το κλείσιμο του ρυπογόνου εργοστασίου των Λινοπεραμάτων, πετύχαμε -μετά από μια δύσκολη 6μηνη διαπραγμάτευση- τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων που δικαιώνουν τον τόπο μας για το φορτίο που σηκώνει ως σήμερα».

Σύμφωνα με το Δήμο, τα έργα προϋπολογισμού 11 εκατ. ευρώ περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Ανάπλαση κεντρικής οδικής αρτηρίας Δήμου Μαλεβιζίου (Λεωφόρος Ελευθερίου Βενιζέλου στο Γάζι)

  • Κατασκευή και Ανακαίνιση Σχολικών Μονάδων

  • Κατασκευή Φωτοβολταϊκού Πάρκου ισχύος 1 MW

  • Προμήθεια ενός minibus και ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου για την ενίσχυση της δημοτικής συγκοινωνίας και των πράσινων μεταφορών του Δήμου Μαλεβιζίου.

  • Εξοπλισμός αγροτικών ιατρείων στην ευρύτερη περιοχή για την εξυπηρέτηση του τοπικού πληθυσμού.

  • Βελτίωση αθλητικών υποδομών Δαμάστας

  • Βελτίωση/συντήρηση αγροτικής οδοποιίας Δαμάστας

  • Επεκτάσεις δημοτικού φωτισμού Μαλεβιζίου

Επίσης έχουν συμφωνηθεί βελτιώσεις στην κατασκευή του έργου για τον περιορισμό της όχλησης κατά τη διάρκεια της κατασκευής και λειτουργίας του (υπογειοποίηση της γραμμής μεταφοράς από την Κορακιά μέχρι τη Δαμάστα, κατασκευή νέου ασφαλτοστρωμένου δρόμου για την πρόσβαση στο Σταθμό Μετατροπής Δαμάστας, κ.ά.), προϋπολογισμού 35 εκατ. ευρώ.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.