Χατζηδάκης προς τράπεζες:”Ρίξτε” ρευστό στην αγορά

Χατζηδάκης προς τράπεζες:”Ρίξτε” ρευστό στην αγορά

 

Να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να “ρίξουν” ρευστό στην αγορά από την ενεργοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων του ΕΣΠΑ (ΕΤΕΑΝ, Jeremie, κλπ) ζήτησε από τις τράπεζες ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης.

“Τα δάνεια που μπορεί να δοθούν μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας είναι τα φθηνότερα δάνεια. Αναφέρομαι στο ΕΤΕΑΝ, στο JEREMIE, αναφέρομαι στη συνεργασία που έχουμε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Μας ενδιαφέρει όμως το χρήμα αυτό, να πέσει στην αγορά και δεν το λέμε ως διακήρυξη. Ζητάμε από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών να δράσει και να δράσει τώρα. Συμφωνήσαμε σε συγκεκριμένη στοχοθεσία ανά μήνα, σε συγκεκριμένους στόχους ανά μήνα, που θα εξειδικευτούν τις αμέσως επόμενες μέρες, μέχρι το τέλος του χρόνου”, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης μετά τη συνάντηση.

“Πιστεύουμε ότι οι τράπεζες θα τιμήσουν τις υποσχέσεις τους. Από την πλευρά μας φυσικά δεν προτιθέμεθα να παραμείνουμε θεατές. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους.Πιστεύουμε πραγματικά ότι οι τράπεζες θα προχωρήσουν προς την κατεύθυνση για την οποία δεσμεύτηκαν, αλλά είμαστε εδώ να ελέγχουμε κάθε μέρα την κατάσταση, γιατί δεν έχουμε αυταπάτες, ξέρουμε ότι μας ελέγχει και πρέπει να μας ελέγχει με τον αυστηρότερο τρόπο ο ελληνικός λαός”, πρόσθεσε.


Από την πλευρά του, ο Γιώργος Ζανιάς σημείωσε ότι “η Ένωση προσπαθεί να λειτουργήσει ως μηχανισμός άσκησης πίεσης στο σύστημα να προχωρήσουμε όσο πιο γρήγορα θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια να διοχετευθούν χρήματα από αυτή την πηγή. Καταβάλουμε προσπάθεια να έχουν συμβασιοποιηθεί 2 δισ. ευρώ με μόχλευση 1 προς 1 (ΕΤεΑΝ – ΕΣΠΑ και τράπεζες)”. Ο ίδιος σημείωσε ότι «τα χρήματα από τα κοινοτικά κονδύλια είναι σημαντικά διότι από αυτά που έχουν δοθεί έχουν μέσω κόστος 4% επιτόκιο το οποίο το βλέπεις στις καταθέσεις και όχι στις χορηγήσεις». Πάντως ανέφερε ότι υπάρχει μικρό πρόβλημα ζήτησης για αυτά τα δάνεια γιατί πολλοί δεν τα γνωρίζουν ενώ από την πλευρά των τραπεζών θα προσπαθήσουν να τα επικοινωνήσουν καλύτερα αυτά τα προγράμματα.

 

Πάντως, διαπιστώνονται προβλήματα ζήτησης για αυτά τα δάνεια, γιατί, όπως ανέφεραν τραπεζικά στελέχη, πολλοί δεν τα γνωρίζουν. Εν τω μεταξύ, εγκαινιάσθηκε το πρόγραμμα της ΕΤΕΠ για την παροχή εγγυήσεων προς τις εισαγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Σχετικά με το θέμα των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στελέχη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών σημείωσαν ότι «οι Τράπεζες δεν θέλουν να πάρουν τα σπίτια του κόσμου, θέλουν να πάρουν τα χρήματα τα οποία είναι λεφτά των καταθετών”. Επίσης ανέφεραν ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τους δανειολήπτες για τη ρύθμιση των ενήμερων δανείων. “Γίνονται πολλές ρυθμίσεις αυτό το διάστημα με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο. Το θέμα είναι να μην χαθούν χρήματα”.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ