Wall Street Journal: Το ΔΝΤ ανησυχεί για το “Βαλκανιζατέρ” των τραπεζών

Την επίδραση μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας στα Βαλκάνια εξετάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), καθώς υπάρχει στενή διασύνδεση με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Όπως γράφει η Wall Street Journal επικαλούμενη υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ υπάρχει ανησυχία από την επίδραση που μπορεί να έχει μια στάση πληρωμών της Ελλάδας καθώς η παρουσία των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια είναι ισχυρή και το ταμείο παραδέχεται αποιχτά  πως «ποι ρυθμιστικές αρχές ετοιμάζονται για μια πιθανή αποτυχία όσον αφορά τη συμφωνία για τη συνέχιση της παροχής βοήθειας στην Ελλάδα».

Το «Βαλκανιζατέρ» της μεγάλης εξόρμησης των ελληνικών τραπεζών στην περιοχή τα χρόνια της ευφορίας  δημιουργεί ανησυχίες για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια ενδεχόμενη πτώχευση της Ελλάδας σε μια σειρά χώρες όπως η Βουλγαρία, η ΠΓΔΜ, η Ρουμανία, η Αλβανία και η Σερβία.

«Είμαστε σε διάλογο με όλες αυτές τις χώρες. Συζητάμε μαζι τους για τα σχέδια προστασίας που έχουν, για το τι μέτρα μπορούν να λάβουν» δηλώνει ο αναπληρωτής διευθυντής του ευρωπαϊκού προγράμματος του ΔΝΤ Γιοργκ Ντεκρεσίν. «Θα ήταν ανόητο για οποιονδήποτε δραστηριοποιείται στον χώρο της πολιτικής να μην είναι ανήσυχος σε αυτό το σημείο που βρισκόμαστε» συμπληρώνει.

Το ΔΝΤ ανησυχεί τι θα συμβεί εάν ο πανικός από μια ελληνική χρεοκοπία ωθήσει τους καταθέτες στις βαλκανικές χώρες να τραβήξουν τα χρήματά τους από τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στην περιοχή.

«Αυτές οι τράπεζες μπορεί να είναι τελείως υγιείς, αλλά μπορεί ακόμα να υπάρχει στον κόσμο μια αντίληψη ότι αυτές είναι ελληνικές τράπεζες και δεν είναι τόσο καλά η κατάσταση της υγείας τους, οπότε έτσι ο κόσμος ενδεχομένως να προσπαθήσει να τραβήξει τις καταθέσεις του. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορείς να βάλεις σε ένα προγνωστικό μοντέλο» λέει το στέλεχος του ΔΝΤ.

Στο πλαίσιο των συζητήσεων, γράφει το δημοσίευμα, το ΔΝΤ έχει ζητήσει από τις ρυθμιστικές εθνικές αρχές στις χώρες των Βαλκανίων να διασφαλίσουν ότι οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών έχουν αρκετά στοιχεία ενεργητικού τα οποία να μπορούν να καλύψουν τα ανταλλάγματα μιας πιθανής έκτακτη χρηματοδότηση από τις κεντρικές τράπεζες των χωρών, εφόσον διακοπεί ξαφνικά η χρηματοδότησή τους από τα κεντρικά των ελληνικών τραπεζών στην Αθήνα.

Δείτε επίσης:

Wall Street Journal: Πέντε χρόνια χάπια λιτότητας χωρίς αποτέλεσμα

Τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Μέρκελ αποκλείουν το Grexit

ΔΝΤ: Χωρίς μέτρα δεν έχει χρήμα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ