Βουτιά στο επενδυτικό κλίμα της Γερμανίας… μέσω Ελλάδας

Ο δείκτης επενδυτικού κλίματος στη Γερμανία υποχώρησε τον Ιούνιο, για τρίτο μήνα, καθώς ο κίνδυνος μίας αθέτησης πληρωμής ελληνικού χρέους αύξησε την αβεβαιότητα στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Οικονομικής Έρευνας ZEW ανακοίνωσε σήμερα ότι ο δείκτης προσδοκιών των επενδυτών και αναλυτών, ο οποίος έχει ως στόχο να προβλέπει τις οικονομικές εξελίξεις μετά από έξι μήνες, μειώθηκε στις 31,5 μονάδες από 41,9 τον Μάιο, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο του δείκτη από τον περασμένο Νοέμβριο. Οι οικονομολόγοι ανέμενα�� μία μείωση στις 37,3 μονάδες (ο μέσος όρος 36 εκτιμήσεων σε έρευνα του Bloomberg).

 «Εξωγενείς παράγοντες περιορίζουν το περιθώριο περαιτέρω βελτίωσης της καλής οικονομικής κατάστασης της Γερμανίας. Σε αυτούς περιλαμβάνονται, ιδιαίτερα, η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για το μέλλον της Ελλάδας και η περιορισμένη δυναμική της παγκόσμιας οικονομίας», δήλωσε ο Πρόεδρος του ZEW, Κλέμενς Φιστ.

Αν και η γερμανική κεντρική τράπεζα (Μπούντεσμπανκ) αναθεώρησε επί τα βελτίω τις προβλέψεις για τη γερμανική οικονομία, λόγω μεγαλύτερης αισιοδοξίας των καταναλωτών, η Ευρωζώνη πλήττεται από την αδυναμία να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της για τη χρηματοδότηση της χώρας, σημειώνει το Bloomberg, προσθέτοντας ότι οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη αυξήθηκαν με τον χαμηλότερο ρυθμό τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Η Μπούντεσμπανκ αναθεώρησε την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας φέτος στο 1,7% από 1% που προέβλεπε τον Δεκέμβριο.

 

Δείτε επίσης

Πικετί: Συνασπισμός κατά της Γερμανίας για μείωση χρεών

Spiegel: Οργή του Σόιμπλε για τις διαπραγματεύσεις

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ