«Τσουχτεροί» λογαριασμοί ενέργειας για ολόκληρο το 2022 – Τι θα γίνει με τις επιδοτήσεις

Οι λογαριασμοί ενέργειας αναμένεται να “καίνε” ολόκληρο το 2022. Μετά τον Φεβρουάριο, έρχονται επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας και για Μάρτιο, όπως και για Απρίλιο και… βλέπουμε.

«Πονοκέφαλο» προκαλεί στην κυβέρνηση η συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση με νοικοκυριά και επιχειρήσεις να είναι στα «κάγκελα», καθώς οι κρατικές «ενέσεις» στους λογαριασμούς όχι μόνον δεν φτάνουν για τις προσαυξήσεις, αλλά μόλις και μετά βίας καλύπτουν το 1/3 αυτών.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Η ενεργειακή θύελλα δεν λέει να κοπάσει στις αγορές και ήδη δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν φόβους ότι οι «τσουχτεροί» λογαριασμοί για νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να εκδίδονται με «αλμυρές» προσαυξήσεις για ολόκληρο το 2022!

Σε κάθε περίπτωση όλα δείχνουν ότι το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους δύσκολα θα υπάρξει κάμψη των ενεργειακών τιμών.

Για πόσο διάστημα θα συνεχιστούν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ήδη ο Πρωθυπουργός «βιάστηκε» να προαναγγείλει στήριξη των νοικοκυριών –μέσω της επιδότησης των λογαριασμών ενέργειας- και για τον Μάρτιο, όπως και τον Απρίλιο. Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ακόμη πως «η στήριξη θα συνεχιστεί» για όσο χρειαστεί».

Μάλιστα, από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών δήλωνε ότι αν χρειαστεί θα επιστρατευτεί ακόμη και ο Κρατικός Προϋπολογισμός για να καλύψει το Κράτος μέρος του αυξημένου κόστους στους λογαριασμούς.

Επιδοτήσεις πάντως που καλύπτουν μικρό κομμάτι των υπέρογκων προσαυξήσεων, ενώ έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι κανόνες, χιλιάδες είναι εκείνες οι οικογένειες που μένουν εκτός ενισχύσεων: Τα κριτήρια που έχουν τεθεί για την χορήγηση της κρατικής στήριξης είναι τέτοια που αποκλείουν μεγάλες ομάδες του πληθυσμού.

Ποιες είναι οι ενισχύσεις ανά νοικοκυριό και επιχείρηση

Τι εκπτώσεις όμως έδωσε το κράτος στα νοικοκυριά για τον μήνα Φεβρουάριο;

  • Για τα οικιακά τιμολόγια του Ιανουαρίου καθώς για τις πρώτες 150 KWh, η έκπτωση θα ανέλθει σε150 €/MWh. Για την κατανάλωση από 151-300KWh, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 110 €/MWh ως αποτέλεσμα της εξέλιξης της χονδρεμπορικής τιμής που τον Ιανουάριο έκλεισε στα 227,30 ευρώ/MWh από 235,38 ευρώ/MWh τον προηγούμενο μήνα. Επομένως η μέση έκπτωση ανά λογαριασμό είναι 39 ευρώ.

– Για το Κοινωνικό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανά μεγαβατώρα θα ανέλθει σε 170 ευρώ, άρα η ελάφρυνση ανά νοικοκυριό θα είναι 51 ευρώ ανά νοικοκυριό.

– Οριζόντια θα είναι η επιδότηση και για τους βιομηχανικούς και εμπορικούς πελάτες, οι οποίοι θα επιδοτηθούν με 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έκπτωση που περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες των επαγγελματικών τιμολογίων (βιομηχανία, εμπόριο, αγροτικά) και όλες αντίστοιχα τις κατηγορίες χρήσεων (χαμηλή, μέση, υψηλή τάση).

– Στο φυσικό αέριο η ενίσχυση θα αφορά επίσης όλους τους εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες και θα διαμορφωθεί σε 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.

 

Για τους μήνες που έρχονται τα ποσά των ενισχύσεων θα προσαρμόζονται ανάλογα με τις διακυμάνσεις των διεθνών τιμών ενέργειας.

Ποιοι χάνουν την επιδότηση

Το γεγονός όμως ότι η επιδότηση προς τα νοικοκυριά αφορά αποκλειστικά στην κύρια κατοικία τους, πρακτικά σημαίνει πως χιλιάδες θα είναι εκείνοι που θα μείνουν εκτεθειμένοι στην ενεργειακή θύελλα και θα κληθούν να πληρώσουν τους υπέρογκα «φουσκωμένους» χωρίς καμία κρατική συνδρομή.

  • Φοιτητικές κατοικίες: Μεγάλοι χαμένοι τα νοικοκυριά με παιδιά που σπουδάζουν σε άλλη πόλη μακριά από την κύρια κατοικία που λαμβάνει την επιδότηση. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο για τους φοιτητές που ενοικιάζουν κατοικία σε περιοχές με πολύ χαμηλή θερμοκρασία τον χειμώνα (Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Φλώρινα, Κοζάνη κ.λπ.). Το παιδί που σπουδάζει δεν υποβάλλει το ίδιο φορολογική δήλωση γιατί δεν έχει εισοδήματα, είναι προστατευόμενο μέλος του γονέα ο οποίος δηλώνει στο Ε1 τη φοιτητική κατοικία ως μισθωμένη δευτερεύουσα κατοικία. Οι φοιτητικές κατοικίες αποκλείονται τελείως από την επιδότηση. Μόνο εάν ο φοιτητής κάνει δική του φορολογική δήλωση και δηλώνει την κατοικία που εκμισθώνει ως κύρια κατοικία δικαιούται επιδότηση τον Ιανουάριο.
  • Αλλαγή κατοικίας (ενοίκιο – αγορά): Απροστάτευτοι από τη θύελλα των τιμών στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο μένουν οι φορολογούμενοι οι οποίοι μίσθωσαν, πούλησαν ή αγόρασαν κατοικία μετά το πέρας των φορολογικών δηλώσεων το 2021 ή τις πρώτες ημέρες του 2022 με αποτέλεσμα να μην έχουν υποβάλει δηλώσεις και να μη φαίνονται μέσα στο σύστημα της ΑΑΔΕ. Για όσους άλλαξαν κατοικία είναι αδύνατη η διασταύρωση μέσω του πίνακα 5 του Ε1 της φορολογικής δήλωσης καθώς δεν έχει ακόμη δηλωθεί η κύρια κατοικία.
  • Πρώτη δευτερεύουσα: Απροστάτευτη από τη λαίλαπα των τιμών στην ενέργεια μένει μια πολύ μεγάλη μερίδα που έχει μετατρέψει την εξοχική κατοικία σε μόνιμη, ιδιαίτερα την περίοδο των περιοριστικών μέτρων αλλά και τώρα με τη ραγδαία εξάπλωση της «Όμικρον», καθώς και όσοι έχουν βγει σε σύνταξη.

«Αγκάθι» συνιστά και το γεγονός ότι δεν επιδοτείται το κοινόχρηστο ρεύμα στις πολυκατοικίες.

Πηγή: enikonomia.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ