Διερευνητικές επαφές σε κλίμα έντασης

Tην Τρίτη 22 Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί στην Αθήνα ο 64ος γύρος των διερευνητικών επαφών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Οι διερευνητικές θα διεξαχθούν σε κλίμα έντασης και αυτό είναι ένα νέο στοιχείο στη μακροχρόνια ιστορία τους.

Του ΠΑΝΑΓΗ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ

Μόλις την περασμένη Τρίτη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επανέφερε τις ανυπόστατες τουρκικές αιτιάσεις για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και συνέδεσε το αίτημα αυτό με την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά, κάτι που προκάλεσε μια πολύ σκληρή απάντηση της Αθήνας.

Ταυτόχρονα, συνεχίζονται, εντείνονται και πολλαπλασιάζονται οι τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και οι υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και βραχονησίδες. Οι διερευνητικές, αλλά και οι συζητήσεις ανάμεσα στον αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία υφυπουργό Κώστα Φραγκογιάννη και τον Τούρκο μόνιμο υφυπουργό Σεντάτ Ονάλ θα διεξαχθούν εν μέσω διαβημάτων και παραστάσεων διαμαρτυρίας. Η ειδοποιός διαφορά (και σε όρους κλίματος) έγκειται στον τρόπο με τον οποίο διατυπώνουν οι Τούρκοι το αίτημα για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, που ασφαλώς δεν είναι νέο, καθώς ανήκει στο πάγιο «οπλοστάσιο» της Άγκυρας.

Οι Τούρκοι, ωστόσο, δεν περιορίζονται στο να ζητούν αποστρατιωτικοποίηση, αλλά αμφισβητούν ευθέως και την κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά, με το επιχείρημα πως αυτό προβλέπουν οι συνθήκες και εφόσον δεν τηρούνται αυτά που προβλέπουν οι συνθήκες η ελληνική κυριαρχία στα νησιά είναι έωλη. Οπως δήλωσε επί λέξει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, «στην επιστολή μας προς τον γ.γ. του ΟΗΕ αναφέραμε πως η Ελλάδα παραβιάζει τους όρους των συνθηκών. Αυτά τα νησιά δόθηκαν υπό όρους και, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν αλλάξει στάση, τότε είναι συζητήσιμη η κυριαρχία των νησιών αυτών». Μάλιστα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε απροκάλυπτα απειλητικός: «Θα παρακολουθούμε το ζήτημα αυτό. Αν χρειαστεί, θα κάνουμε τις τελευταίες μας προειδοποιήσεις και μετά θα ξεκινήσει αυτή η συζήτηση».

Το ότι αυτό το «εύρημα» ήρθε για να μείνει φαίνεται από το ότι το επαναλαμβάνουν πλέον Τούρκοι αξιωματούχοι και από το υπουργείο Αμυνας, αλλά και από την προεδρία. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, έγινε προσπάθεια από την πλευρά της Τουρκίας να τεθεί το θέμα και στις διερευνητικές, όμως η ελληνική αντιπροσωπεία, υπό τον πρέσβη Παύλο Αποστολίδη, αρνήθηκε κατηγορηματικά να μπει σε αυτή τη συζήτηση.

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι το ίδιο σκηνικό μπορεί να επαναληφθεί και στις διερευνητικές της 22ας Φεβρουαρίου. Ωστόσο, η τουρκική εμμονή προκαλεί προβληματισμό σε έμπειρους διπλωμάτες, που διαβλέπουν τον κίνδυνο αυτό το «πυροτέχνημα» να γίνει επίσημη θέση της Τουρκίας και να το θέτουν οι Τούρκοι πλέον σε κάθε συνάντηση, όπως έγινε και με τη θεωρία των γκρίζων ζωνών. Πάντως, στην Αθήνα διίστανται οι απόψεις ως προς το τι θέλουν να πετύχουν οι Τούρκοι με την εμμονή στην αποστρατιωτικοποίηση και την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά.

Εμπειροι διπλωμάτες θεωρούν πως το ζήτημα αυτό υποκινείται από το τουρκικό υπουργείο Αμυνας και πως ο πραγματικός στόχος είναι να αποσυρθούν κάποια στρατεύματα από τα νησιά και, ειδικότερα, να αποτραπεί η εγκατάσταση σε αυτά έξυπνων πυραυλικών συστημάτων, που θα μπορούσαν να πλήξουν στόχους σε τουρκικό έδαφος. Αυτές, ωστόσο, είναι αξιώσεις που καμία ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί. Αλλοι, πάλι, θεωρούν πως η Τουρκία χτίζει με τον τρόπο αυτό, μια νομική θέση, για να μπορεί να δικαιολογήσει στο μέλλον μια προσφυγή σε διαιτησία ή ακόμα και μια επιθετική-επεκτατική ενέργεια κατά ελληνικών νησιών ή βραχονησίδων.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ