Μητσοτάκης: Εκλογές στο τέλος της τετραετίας – Τι είπε για Τουρκία και Τσίπρα

“Λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν, υπάρχει όμως το δέντρο της ανάπτυξης” σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

“Η χώρα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μία δυναμική τροχιά ανάκαμψης, αντιμετωπίζοντας όμως ταυτόχρονα σημαντικούς κλυδωνισμούς από επιπτώσεις οι οποίες είναι έξω από το δικό μας έλεγχο και αναφέρομαι κυρίως στις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και του ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτή η προσωρινή αναταραχή όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ακυρώσει τη μεγάλη εικόνα. Η μεγάλη εικόνα είναι ότι η ελληνική οικονομία θα είναι  μία από τις πρωταθλήτριες στην ανάπτυξη το 2021. Πιστεύω ότι το ίδιο θα ισχύσει και για το 2022. Η ανεργία αποκλιμακώνεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Έχουμε τη μεγαλύτερη μείωση στην ανεργία στην Ευρώπη” ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Για τις αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος και στα καύσιμα είπε ότι οι πολίτες έχουν δίκιο να ανησυχούν, καθώς καταγράφονται οι μεγαλύτερες πιέσεις τα τελευταία 40 χρόνια. “Οι επιδοτήσεις δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά δίνουν ανακούφιση” σημείωσε.

“Θα εξακολουθούμε να παρέχουμε αυτή την στήριξη για όσο καιρό διαρκεί αυτή η αναταραχή στην αγορά της ενέργειας που ελπίζουμε ότι θα είναι προσωρινή. Είδατε ότι ο υπουργός ανακοίνωσε τα μέτρα για τον Φεβρουάριο” συμπλήρωσε.

“Θα με ρωτήσει κανείς γιατί πηγαίνουμε μήνα μήνα. Είναι τεχνικό το ζήτημα πρέπει κάθε μήνα να βλέπουμε ποιες είναι οι οριακές τιμές του συστήματος έτσι ώστε η επιδότησή μας να είναι στοχευμένη. Θα υπάρχει στήριξη και τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και ελπίζουμε πια ότι από την άνοιξη θα υπάρχει μια σημαντική αποκλιμάκωση στις τιμές της ενέργειας. Η πολιτική αυτής της κυβέρνησης είναι για μόνιμα μέτρα αλλά θα επιμείνω ότι η υλοποίηση του προϋπολογισμού είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα και εφόσον – το τονίζω- εφόσον πάρουμε μέτρα δεν θα είναι οριζόντια, θα είναι στοχευμένα” διευκρίνισε.

“Θα μονιμοποιήσουμε την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, κάποια στιγμή αυτό θα ισχύσει για όλους το 2023. Η πρόθεσή μου είναι η εισφορά αλληλεγγύης το 2023 να αποτελεί παρελθόν για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα” αποκάλυψε.

“Να ρωτήσετε τον κ. Τσίπρα σε ποιο βαθμό συντάσσεται με τις απόψεις του κ. Πολάκη” απάντησε σε ερώτηση για τον Αλέξη Τσίπρα.

“Δια της σιωπής του και δια της στήριξης που του παρέχει αντιλαμβάνομαι ότι τα πιστεύει και ο ίδιος. Όλα αυτά νομίζω ότι καταδεικνύουν και θυμίζουν στους Έλληνες πολίτες τον ΣΥΡΙΖΑ του 2015, το γιουρούσι στην εξουσία, τις τραγικές συνέπειες αυτού που ζήσαμε το πρώτο εξάμηνο. Μας το λένε ξεκάθαρα ότι «όταν θα ξανάρθουμε θα είναι αλλιώς». Άρα ποιοι είναι αυτοί που μπορούν να κατηγορούν την Νέα Δημοκρατία για καθεστώς όταν οι ίδιοι όχι απλά έχουν επιδείξει καθεστωτικές λογικές. Να υπενθυμίσω ότι αυτή τη στιγμή εκκρεμούν υποθέσεις παραπομπής στο Ειδικό Δικαστήριο για δύο Υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ” σημείωσε.

“Δεν ξέρω τι θα αποφασίσει τελικά η Δικαιοσύνη, η Βουλή έκανε τη δουλειά της, από εκεί και πέρα είναι ευθύνη της Δικαιοσύνης. Αλλά ποιοι ακριβώς μιλάνε και μας κατηγορούν για όλα αυτά τα απίθανα τα οποία αραδιάζει ο κ. Τσίπρας σε όλες τις ομιλίες του; Σε κάθε περίπτωση, συνομιλώ με τον κ. Τσίπρα, με τους πολιτικούς αρχηγούς θεσμικά, γιατί αυτή είναι υποχρέωσή μου. Δεν έχω καμία πρόθεση να απαντώ καθημερινά στον κ. Τσίπρα σε όλα αυτά τα οποία λέει. Συνομιλώ πρωτίστως με την κοινωνία, αφουγκράζομαι τα προβλήματά της και θέλω να δίνω λύση στα προβλήματα των πολιτών. Όταν έρθει η ώρα των εκλογών στο τέλος της τετραετίας, τότε θα αναμετρηθούμε, θα προτάξουμε το κυβερνητικό μας έργο, το όραμά μας για την επόμενη τετραετία. Και θα θυμίσουμε βέβαια, τότε, και στους πολίτες ότι όλοι αυτοί οι οποίοι τα λένε τώρα και υπόσχονται κατώτατο μισθό 800 ευρώ και περικοπές φόρων, ήταν αυτοί που τσάκισαν τη μεσαία τάξη στους φόρους, οι οποίοι έκοψαν το ΕΚΑΣ. Άρα έχουν παρελθόν, δεν προήλθαν από παρθενογένεση και δεν νομίζω ότι τα έχουν ξεχάσει αυτά οι πολίτες” είπε χαρακτηριστικά.

Κυριάκος Μητσοτάκης για Τουρκία

Δεν έχω κανένα λόγο να μπω σε ένα παιχνίδι φραστικών αντιπαραθέσεων με την ηγεσία της Τουρκίας. Ενδεχομένως να αισθάνονται οι φίλοι μας από την άλλη μεριά του Αιγαίου ότι υπάρχει κάποια εσωτερική πίεση και θέλουν να αλλάξουν την ατζέντα από τα πολλά προβλήματα που έχει η τουρκική οικονομία.

Αυτά τα οποία ακούμε τελευταία δεν είναι απλά ανυπόστατα. Είναι παντελώς παράλογα, νομικά και πολιτικά. Νομίζω ότι έχουν απαντηθεί με κάθε τρόπο και θα απαντιούνται σε όλα τα διεθνή fora.

Από εκεί και πέρα η Ελλάδα έχει μια υποχρέωση να εξοπλίζεται λελογισμένα και να αποτελεί μια ισχυρή αποτρεπτική δύναμη.

Η Ελλάδα δεν είναι επιθετική δύναμη. Αλλά είναι αμυντική δύναμη. Και θα γνωρίζει πάρα πολύ καλά όποιος αμφισβητήσει την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα, θα γνωρίζει ότι αν ό μη γένοιτο, ό μη γένοιτο, φτάναμε σε κάποια σύγκρουση ότι το τίμημα το οποίο θα πλήρωνε θα ήταν πάρα πολύ βαρύ.

Τα Rafale είναι μια κίνηση την οποία κάναμε. Είμαι πολύ ικανοποιημένος από το γεγονός ότι καταφέραμε και ολοκληρώσαμε μία σύνθετη αγορά μέσα σε 18 μήνες. Τα πρώτα Rafale έχουν ήδη προσγειωθεί. Ήδη οι χειριστές μας εξοικειώνονται με το αεροσκάφος.

Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι καταργήσαμε το 50% της φορολόγησης στο πτητικό επίδομα. Είναι ένα ευχαριστώ στους χειριστές μας αλλά και στα στελέχη των Ομάδων Υποβρυχίων Καταστροφών, στους πιλότους των ελικοπτέρων μας.

Δεν μπορούμε να δαπανάμε αυτά που δαπανάμε για την άμυνα, που είναι πολύ σημαντικά ποσά, και να μην δαπανάμε το ελάχιστο για να στηρίξουμε τα εισοδήματα των ανθρώπων αυτών οι οποίοι κάνουν μία πολύ σπουδαία και πολύ δύσκολη δουλειά.

Διαβάστε αναλυτική όλη τη συνέντευξη

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ