Τσακαλώτος: Βήμα επιστροφής στην κανονικότητα η ρύθμιση για την πρώτη κατοικία

Βήμα επιστροφής στην κανονικότητα χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, την τροπολογία για την προστασία τηςπρώτης κατοικίας, τονίζοντας ότι επιμερίζεται το κόστος ανάμεσα σε κράτος, τράπεζες και δανειολήπτες,

Ο υπουργός υποστήριξε ότι η μείωση του ανεξόφλητου υπόλοιπου των επιχειρηματικών δανείων για την ένταξη στο διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη (από τις 130.000 στις 100.000 ευρώ) περιορίζει λίγο μόνο την περίμετρο και δεν επηρεάζει τον πολύ κόσμο αλλά είναι πολύ σημαντική γιατί μετά από αυτό θα έχουμε το πράσινο φως από τον SSM (τον φορέα ευρωπαϊκής τραπεζικής εποπτείας) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

«Το πρόβλημα του SSM και οποιασδήποτε στρατηγικής μείωσης των κόκκινων δανείων είναι ότι υπάρχει ρίσκο. Το καλό νέο είναι ότι το ρίσκο δεν επηρεάζει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Οι τράπεζες έχουν περάσει όλα τα «κραστ τεστ» και είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ότι ήταν. Ο SSM και η ΕΚΤ ζήτησαν να υπάρξει και εξέταση του δυσμενούς σεναρίου και να μην υπάρξει μεγάλο ρίσκο. Η νομοθετική βελτίωση, θα περιορίσει λίγο την περίμετρο για τα επιχειρησιακά δάνεια. Δεν επηρεάζει πολύ κόσμο αλλά είναι πολύ σημαντική γιατί μετά από αυτό θα έχουμε το πράσινο φως αλλάζει και παίρνουμε την έγκριση της ΕΚΤ», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε:

«Αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει τα πρώτα βήματα για να ενισχύσει το κοινωνικό κράτος. Είναι μια κυβέρνηση που λέει ότι βγαίνοντας από τη κρίση πρέπει να μπορέσουν αυτοί που υπέφεραν περισσότερο να δουν το πρόσωπό τους στο καθρέφτη της ανάπτυξης. Αυτό που κάνουμε με τη νέα ρύθμιση είναι ότι έκανε ο Ρούσβελτ τη 10ετία του 1930. Προσπαθεί να μοιραστεί το κόστος ανάμεσα στις τράπεζες, στους δανειολήπτες και στο κράτος».

Κριτική στη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ

Ο κ. Τσακαλώτος, κατηγόρησε την Αντιπολίτευση ότι δεν βοηθά στη προσπάθεια να επανέλθει η χώρα στη κανονικότητα σημειώνοντας ότι κάθε φορά που βάζει ένα κριτήριο στη κυβέρνηση και αυτή καταφέρνει και το περνάει με επιτυχία, βρίσκει πάντα να βάλει κάτι άλλο.

Ταυτόχρονα, άφησε αιχμές για το ΚΙΝΑΛ πως προσπαθεί να χτίσει ένα αφήγημα ότι είναι αριστερότερο κόμμα από το ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

«Ελπίζω στις εκλογές να έχει κάτι καλύτερο να πει γιατί η δυνατότητα τους να πείσουν είναι το ίδιο σαν να προσπαθώ να πείσω ο ίδιος τους Μανδαρίνους της Κίνας ότι εγώ είμαι πιο Κουμφουκιανός από ότι αυτοί της Κίνας.

Έμφαση έδωσε ο κ. Τσακαλώτος στο ότι η χώρα επέστρεψε στις διεθνείς αγορές με 10ετές ομόλογο, τονίζοντας ότι «αυτό είναι το κριτήριο που διδάσκουμε στους φοιτητές ότι αν οι αγορές είναι έτοιμες να αγοράσουν ομόλογα τότε έχουν εμπιστοσύνη στη χώρα».

Σχετικά με τους συνεπείς δανειολήπτες

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε θετικός στην πρόταση της ΝΔ και του αρχηγού της Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Αυτό που είπε ο κ. Μητσοτάκης, να βραβεύονται οι συνεπείς δανειολήπτες, ότι υπάρχει αδικία, να συζητήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε. Το ακούω αλλά όλα τα συστήματα, έχουν μια αδικία. Το ακούω, είναι πρόβλημα, να το συζητήσουμε».

Τη θετική διάθεση της κυβέρνησης απέναντι στο ζήτημα αυτό τόνισε τόσο χθες όσο και σήμερα και ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης. Ο υπουργός είπε σήμερα ότι το ερώτημα που τίθεται είναι αν θα πρέπει να καθορισθεί και να επιβληθεί στις τράπεζες η μορφή της επιβράβευσης ή αν θα πρέπει να χαραχθεί το πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα κινηθούν οι τράπεζες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ