Τσακαλώτος: Με ποιες προϋποθέσεις θα δοθούν τα αναδρομικά για τα δώρα

Ανοικτό άφησε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, το ενδεχόμενο καταβολής σε δόσεις των αναδρομικών για τον 13ο και 14ο μισθό, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ που είχε σήμερα συνάντηση μαζί του.

Ο υπουργός είπε ότι τα αναδρομικά θα δοθούν εφόσον το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές και δεν δημιουργείται πρόβλημα στους δημοσιονομικούς στόχους. Η επαναφορά, όμως, του 13ου και 14ου μισθού, είπε, θα χρειασθεί δομικές αλλαγές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν αντίστοιχα μέτρα περικοπών.

Ο κ. Τσακαλώτος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δοθεί ο 13ος και 14ος μισθός με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης.

Η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ

Άκαρπη απέβη η σημερινή (05/03/19) συνάντηση της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. με τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για τον 13ο – 14ο μισθό, για τα Β.Α.Ε. και για το ανθυγιεινό επίδομα.

Συγκεκριμένα στις απαντήσεις του ο Υπουργός είπε:

Δεν πρόκειται να χορηγηθεί ο 13ος και 14ος μισθός με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης.

Εφόσον η απόφαση του ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές (όπως η απόφαση του ΣΤ΄ τμήματος), τότε θα μελετήσει το όλο θέμα και το διαχώρισε ως εξής:

α) Για τα αναδρομικά, το έχει συζητήσει με την Τρόικα και εφόσον η επαναχορήγησή τους δεν δημιουργεί πρόβλημα στους δημοσιονομικούς στόχους, θα καταβληθούν σε δόσεις.

β) Για την επανανομοθέτηση και τη χορήγησή τους εφεξής είπε ότι θα χρειαστούν δομικές αλλαγές, γιατί επηρεάζουν τον προϋπολογισμό (υπονοώντας ότι θα λάβει αντίστοιχα ισοδύναμα μέτρα περικοπών).

Για το θέμα των Β.Α.Ε. δήλωσε ότι το κόστος χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο, δηλαδή δε θα μειωθεί, ούτε θα αυξηθεί το προβλεπόμενο ποσό στον προϋπολογισμό. Αρνήθηκε να λύσει το θέμα ΤΩΡΑ, με βάση τις προτάσεις μας, παραπέμποντάς το για επίλυση μετά τις εκλογές, για ευνόητους λόγους.

Αρνητικός ήταν και στο αίτημα για μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε ευαίσθητους τομείς (π.χ. νοσηλεύτριες) από τα 67 στα 62 αντιπροτείνοντας τα πέντε τελευταία χρόνια του εργασιακού τους βίου να υπηρετούν διοικητικές θέσεις.

Ύστερα από τα παραπάνω η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. δηλώνει ότι ο αγώνας για τον 13ο και 14ο μισθό, όπως και για τα Β.Α.Ε. θα συνεχιστεί, μέχρι την οριστική ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.