Τριαντόπουλος για πλημμυροπαθείς: Επίδομα 150 ευρώ ανά τ.μ. σε σπίτια που χαρακτηρίστηκαν «κίτρινα»

Αλλαγές στην επιδότηση των επισκευών στα σπίτια που έπαθαν ζημιές στις πλημμυροπαθείς περιοχές, αποφάσισε η Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής, όπως δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για θέματα αποκατάστασης φυσικών καταστροφών και κρατικής αρωγής, Χρήστος Τριαντόπουλος.

Ο υφυπουργός είπε ότι η Επιτροπή «αποφάσισε την προσαρμογή του σχήματος στις συνθήκες, στις ιδιαιτερότητες και στις ανάγκες του ακραίου πλημμυρικού φαινομένου στη Θεσσαλία. Πρόκειται για προσαρμογή που αφορά τις επισκευές κτιρίων με βλάβες μόνο σε μη φέροντα στοιχεία και έκδοση άδειας επισκευής με μελέτη επισκευής που συντάσσεται από μηχανικούς της ΓΔΑΕΦΚ, μετά από αίτηση του δικαιούχου. Δεν απαιτείται δηλαδή, εμπλοκή ιδιώτη μηχανικού», σημείωσε ο κ. Τριαντόπουλος.

Συγκεκριμένα, όπως επισήμανε, εντός των δημοσιονομικών ορίων της αρχικής εκτίμησης, αποφασίστηκε μεταξύ άλλων:

1ον. Η χορήγηση στεγαστικής συνδρομής ύψους 100 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με εξ ολοκλήρου δωρεάν κρατική αρωγή, στις περιπτώσεις σπιτιών που έχουν χαρακτηριστεί ως κατάλληλα για χρήση, όπως τα «πράσινα», και έχουν επηρεαστεί σημαντικά από την πλημμύρα. Έτσι, σε αυτές τις περιπτώσεις, το μέγιστο ποσό της κρατικής αρωγής διαμορφώνεται σε 15.000 ευρώ.

2ον. Η χορήγηση στεγαστικής συνδρομής ύψους 150 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με εξ ολοκλήρου δωρεάν κρατική αρωγή στις περιπτώσεις σπιτιών που έχουν χαρακτηριστεί ως «κίτρινα» και έχουν επηρεαστεί σημαντικά από την πλημμύρα. Και έχουν χαρακτηριστεί «κίτρινα» λόγω των εκτεταμένων βλαβών σε μη φέροντα στοιχεία, με την προϋπόθεση υποβολής από τον ιδιοκτήτη, βεβαίωσης μηχανικού περί μη διαπίστωσης βλαβών στον φέροντα οργανισμό του κτιρίου.  Έτσι, σε αυτές τις περιπτώσεις το μέγιστο ποσό της κρατικής αρωγής διαμορφώνεται σε 22.500 ευρώ.

«Φυσικά, σε αυτές τις περιπτώσεις, και μετά την ολοκλήρωση των επισκευών, θα προβλέπεται η έκδοση βεβαίωσης περαίωσης επισκευαστικών εργασιών και η προσκόμιση σχετιζόμενων αποδείξεων προμήθειας υλικών και παροχής εργασιών, με τις αντίστοιχες προσαρμογές», είπε ο κ. Τριαντόπουλος.

Ακόμη, όπως είπε, για τις περιπτώσεις χαρακτηρισμένων ως «κίτρινων» ή «κόκκινων» κατοικιών και κτιρίων με βλάβες στα φέροντα στοιχεία, ισχύει το θεσμικό πλαίσιο ως έχει, όπως ισχύει και η πρόβλεψη για τα πλινθόκτιστα σπίτια που μπορούν να ανακατασκευαστούν με σύγχρονα υλικά.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ