Real estate στο Αιγαίο – Εύποροι συνταξιούχοι και επενδυτές από την Ευρώπη εκτοξεύουν τη ζήτηση για ακίνητα στα νησιά

Το καλό κλίμα και οι χαμηλότερες τιμές που έχουν τα ακίνητα στα ελληνικά νησιά σε σύγκριση με ανταγωνιστικούς προορισμούς ανά την Ευρώπη έχουν εκτοξεύσει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την ελληνική εξοχική κατοικία.

Η μεγάλη “δεξαμενή” των αγοραστών περιλαμβάνει εύπορους συνταξιούχους που αναζητούν μία δεύτερη κατοικία δίπλα στη θάλασσα και επενδυτές που αναζητούν αποδόσεις ή επιδιώκουν να εξασφαλίσουν μέσω του καθεστώτος της “χρυσής βίζας” άδεια διαμονής. Οι Έλληνες αγοραστές αποτελούν μειονότητα.

Για τους λόγους αυτούς, που έχουν ως κοινό παρονομαστή την εκρηκτική άνοδο της Ελλάδας ως προορισμού, για διακοπές αλλά και για εργασία από απόσταση, καταγράφεται τα τελευταία χρόνια μία κινητικότητα χωρίς προηγούμενο, στα κορυφαία παραθεριστικά μέρη της χώρας.

Σύμφωνα με την “Καθημερινή της Κυριακής”, υπολογίζεται ότι στα νησιά του νότιου Αιγαίου που προσελκύουν το υψηλότερο επενδυτικό ενδιαφέρον σε σύγκριση με το 2019, οι αγοραπωλησίες ενισχύθηκαν κατά 80%, ενώ η ζήτηση που καταγράφεται μέσω αιτημάτων στα μεσιτικά δίκτυα αυξήθηκε κατά 200%.

Kατά την Engel & Völkers που έχει χαρτογραφήσει την αγορά εξοχικής κατοικίας, τα 10 νησιά του νότιου Αιγαίου που προσελκύουν την υψηλότερη ζήτηση είναι η Μύκονος, η Ρόδος, η Πάρος, η Σύρος, η Σύμη, η Σαντορίνη, η Πάτμος, η Νάξος η Άνδρος και η Τήνος.

Στο νησί των Ανέμων μία από τις πιο ακριβές βίλες που πούλησε τους τελευταίους 12 μήνες η Engel & Völkers, έναντι τιμήματος 3,85 εκατομμυρίων ευρώ, βρίσκεται κοντά στο Αγράρι και διαθέτει επιφάνεια 560 τμ. Επίσης το μεσιτικό δίκτυο διαθέτει προς πώληση έναντι 7,5 εκατομμυρίων ευρώ βίλα σε απόσταση 5 χλμ από τη χώρα της Μυκόνου. Η υψηλή τιμή της συγκεκριμένης κατοικίας ίσως να δικαιολογείται, εάν ληφθεί υπόψη ότι το ακίνητο εμβαδού 540 τμ διαθέτει 7 υπνοδωμάτια,  18 μέτρων πισίνα, κήπο και θέα στο νησί της Δήλου.

Οι υψηλότερες τιμές κατοικιών που βρίσκονται σε καλές τοποθεσίες, και οι μεσίτες προτιμούν να αποκαλούν ως “αποκλειστικά ακίνητα“, βρίσκονται στη Μύκονο και την Πάρο και κυμαίνονται, κατά μέσο όρο, από 2 έως 5 εκατομμύρια ευρώ και από 1,5 έως 3,5 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα.

Στη Ρόδο οι ζητούμενες τιμές πώλησης υψηλής ποιότητας παραθαλάσσιων σπιτιών είναι από 1 έως 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Αν και οι τιμές αυτές μοιάζουν αστρονομικές, εάν συγκριθούν με τις αντίστοιχες για κατοικίες υψηλών προδιαγραφών σε ευρωπαϊκούς παραθεριστικούς προορισμούς παραμένουν ανταγωνιστικές, όπως λένε επαγγελματίες του κλάδου.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η πλειονότητα των αγοραστών κατοικιών στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα είναι ξένοι. Σχεδόν ένας στους δύο είναι Γερμανός και ακολουθούν οι Σουηδοί, οι Αυστριακοί και οι Βρετανοί. Οι αγοραστές από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Ελλάδα αντιπροσωπεύουν συνολικά το 30% των συναλλαγών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς οι αποδόσεις που προσφέρει η εξοχική κατοικία είναι υψηλότερες σε σύγκριση με αυτές που προκύπτουν από την μακρόχρονια μίσθωση διαμερισμάτων και έχουν εντείνει το επενδυτικό ενδιαφέρον. Η επιστροφή επί της επένδυσης για ακίνητα (ROI) που ενοικιάζονται τις περισσότερες μέρες της θερινής περιόδου, τοποθετείται στη Μύκονο από 5 έως 10 % και κυμαίνεται από 4 έως 7,5% και από 5 έως 8 % στην Πάρο και τη Ρόδο αντίστοιχα.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ