Τον Μάρτιο οι επικεφαλής της τρόικας για τη δόση των 6 δισ. ευρώ

Τον Μάρτιο οι επικεφαλής της τρόικας για τη δόση των 6 δισ. ευρώ

Την εβδομάδα που αρχίζει στις 25 Φεβρουαρίου αναμένονται στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας για την έναρξη της πρώτης τριμηνιαίας αξιολόγησης του έτους, η οποία θα οδηγήσει στη δόση των 6 δισ. ευρώ του β’ τριμήνου (4,2 δισ. ευρώ από την ΕΕ και 1,8 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ).

Οι επικεφαλής των κλιμακίων, κ.κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Κομισιόν) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) παρακολουθούν προς το παρόν το ελληνικό πρόγραμμα μέσω τηλεδιασκέψεων, email και τηλεφωνημάτων προς τους παράγοντες του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών.

Αναμένονται στην Αθήνα στις αρχές Μαρτίου με στόχο να συντάξουν την πρώτη «κανονική» έκθεση αξιολόγηση, δηλαδή εντός χρονοδιαγράμματος, εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο. Εκτός… απροόπτου οι επικεφαλής των αποστολών αναμένεται ότι θα ολοκληρώσουν τη δουλειά τους στην Αθήνα ως το τέλος Μαρτίου η οποία θα «ξεκλειδώσει» τη συνέχιση της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα.

Πέρα από τις δόσεις του β’ τριμήνου και το πράσινο φως στην συνέχιση του προγράμματος, τον Μάρτιο θα τεθούν στο τραπέζι κρίσιμα θέματα, όπως το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες περικοπές μισθών και συντάξεων εντός του 2013 αν πέσουν έξω τα έσοδα. Θα απαντηθεί επίσης το ερώτημα αν θα γίνει τελικά με διαρθρωτικά μέτρα (όπως ζητεί η κυβέρνηση) ή με νέες περικοπές (όπως απαιτεί η τρόικα) η κάλυψη του γνωστού δημοσιονομικού κενού των 4 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016.

Όλα αυτά θα εξαρτηθούν από την πρόοδο της υλοποίησης των διαρθρωτικών αλλαγών, με έμφαση στη μείωση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο μέσω της αποχώρησης 25.000 υπαλλήλων ως τα Χριστούγεννα, την αναμόρφωση της φορολογικής διοίκησης, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και τις αποκρατικοποιήσεις.

Στο τελευταίο ζήτημα το ΔΝΤ έχει ζητήσει την αντικατάσταση των υπευθύνων του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) ακόμη και από ξένους ειδικούς, ήδη από τον Ιούλιο εφέτος, αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι του πρώτου εξαμήνου. 

«Κλείδωσε» η δόση του Φεβρουαρίου

Όσον αφορά στη δόση του Φεβρουαρίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, η οποία έχει εγκριθεί σε πολιτικό επίπεδο από το Eurogroup του Δεκεμβρίου του 2012, αυτό που μένει είναι η τήρηση των προαπαιτούμενων δράσεων.

Με αυτές δεν θα ασχοληθεί το Eurogroup της επόμενης εβδομάδας (13 Φεβρουαρίου) αλλά η συνεδρίαση της ομάδας Εργασίας του Eurogroup (Euro Working Group – EWG) στις 21 Φεβρουαρίου.

Βασικό προαπαιτούμενο είναι η επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Πολιτικής, το οποίο βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και θα περιλαμβάνει τριετή πλαφόν δαπανών για όλους του φορείς του Δημοσίου. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η τρόικα έχει ενημερωθεί και ότι δεν υπάρχουν ενστάσεις.

Ωστόσο για την επίσης εγκεκριμένη δόση του Μαρτίου, 2,8 δισ. ευρώ, ο έλεγχος των προαπαιτούμενων από την τρόικα θα συμπέσει με το «κυρίως πιάτο» των συζητήσεων της αξιολόγησης.  Στα προαπαιτούμενα συμπεριλαμβάνονται ο καταρτισμός και η κάλυψη των τριμηνιαίων στόχων για τις αποχωρήσεις υπαλλήλων από το Δημόσιο, η ανάλυση των νέων οργανογραμμάτων των Υπουργείων με στόχο την καταμέτρηση του πλεονάζοντος προσωπικού (και προφανώς τη μείωσή του) και τέλος η νέα μείωση των τιμών των φαρμάκων.

 

ΠΗΓΗ:vima.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ