Το υπ.Ανάπτυξης απαντά για το “διαστημόπλοιο”

Το υπ.Ανάπτυξης απαντά για το “διαστημόπλοιο”

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας “Δημοκρατία” με τίτλο “Χρηματοδοτεί διαστημόπλοιο ο Χατζηδάκης” που αναδημοσίευσε το enikos.gr απαντά το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, διευκρινίζοντας τα ακόλουθα:

 

“Οι δράσεις που επικρίνονται εντάσσονται στο πνεύμα του συγκεκριμένου προγράμματος του ΕΣΠΑ. Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετές επιχειρήσεις καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας που έχουν μάλιστα χρηματοδοτηθεί κατά το παρελθόν από αντίστοιχα κονδύλια χωρίς να υπάρξει καμία κριτική.

 

Πιο συγκεκριμένα:

 

Σκοπός της δράσης είναι η ενίσχυση επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδύσεων προσανατολισμένων στην καινοτομία, τις τεχνολογίες πληροφορικής και την τόνωση της επιχειρηματικότητας με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, της εξωστρέφειας και της καινοτομίας. Η δράση απευθύνεται σε νέες, υφιστάμενες ή σε υπό σύσταση επιχειρήσεις που θα υποβάλλουν προς αξιολόγηση συγκεκριμένο επιχειρηματικό σχέδιο. Η χώρα μας διαθέτει υψηλού επιπέδου επιστημονικό προσωπικό, γεγονός που αποτελεί ένα συγκριτικό πλεονέκτημα και ήδη δραστηριοποιούνται αρκετές εταιρίες υψηλής τεχνολογίας που εξάγουν τέτοιου είδους τεχνογνωσία και προϊόντα στο εξωτερικό

 

Το δημοσίευμα δείχνει ελλιπή κατανόηση του θέματος και δημιουργεί λάθος εντυπώσεις. Πρώτον οι Κωδικοί Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ)-και  η ονοματολογία τους κατ’επέκταση-είναι κοινοί για ολόκληρη την Ε.Ε.  Συγκεκριμένα, η κωδικοποίηση των οικονομικών δραστηριοτήτων που χρησιμοποιείται στα προγράμματα του ΕΣΠΑ είναι η NACE η χρήση της οποίας, όπως αναφέρεται άλλωστε και στην ιστοσελίδα της Eurostat είναι υποχρεωτική προκειμένου να είναι συγκρίσιμα τα στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα.

Δεύτερον το δημοσίευμα αναφέρεται σε υποκατηγορία δύο μεγαλύτερων επιλέξιμων κατηγοριών οι οποίες ανήκουν στο τομέα της μεταποίησης και πρόκειται για εξειδικευμένες δραστηριότητες. Πιο συγκεκριμένα:

  • Ο ΚΑΔ 30 “Κατασκευή λοιπού εξοπλισμού μεταφορών” περιλαμβάνει υποκατηγορίες όπως η “Κατασκευή αεροσκαφών και διαστημόπλοιων και συναφών μηχανημάτων” . Σε κάθε υποκατηγορία υπάρχει και νέα ανάλυση δυνατά παραγόμενων προϊόντων όπως για παράδειγμα η κατασκευή μερών των αεροσκαφών και διαστημοπλοίων αλλά και υπηρεσίες συντήρησης αυτών. Σημειώνεται δε ότι η Ελλάδα είναι μέλος του European Space Agency από το 2004, με σκοπό την ανάπτυξη τεχνολογιών από επιχειρήσεις και ερευνητικά ιδρύματα για την ειρηνική χρησιμοποίηση του διαστήματος.
  • Ο ΚΑΔ 32 “Άλλες μεταποιητικές δραστηριότητες” περιλαμβάνει υποκατηγορίες όπως είναι η “Κατασκευή ιατρικών και οδοντιατρικών οργάνων και προμηθειών”. ή η “Κοπή νομισμάτων ” που περιλαμβάνει την παραγωγή διάφορων προϊόντων όπως νομίσματα διαφημιστικά ή συλλογών κλπ”.

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ