Το μαχαίρι στις εκπτώσεις φόρου φέρνει επιβαρύνσεις

Το μαχαίρι στις εκπτώσεις φόρου φέρνει επιβαρύνσεις

Ούτε ένα ευρώ έκπτωσης φόρου δεν δίνουν από φέτος οι δαπάνες για τόκους στεγαστικών δανείων, ασφάλιστρα, ενοίκιο κύριας κατοικίας ή παιδιών που σπουδάζουν και δίδακτρα φροντιστηρίων.

Οι σχετικές φοροαπαλλαγές καταργήθηκαν και οι φορολογούμενοι που κάθε χρόνο μέσω αυτών των δαπανών μείωναν τον τελικό φόρο τους, έρχονται αντιμέτωποι με σημαντικές επιβαρύνσεις. Κατά τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2013, τα οποία θα δηλωθούν το 2014, παραμένουν σε ισχύ μόνο οι εκπτώσεις δαπανών που αφορούν ιατρικά έξοδα και νοσήλια, διατροφή μεταξύ πρώην συζύγων και δωρεές προς το Δημόσιο ή κοινωφελή ιδρύματα.

Η κατάργηση της έκπτωσης των τόκων στεγαστικών δανείων επηρεάζει καταλυτικά τις φορολογικές επιβαρύνσεις περίπου 800.000 νοικοκυριών με στεγαστικά δάνεια. Για παράδειγμα, αν ένας φορολογούμενος πλήρωσε 1.000 ευρώ για τόκους στεγαστικού δανείου κατά τη διάρκεια του 2012, στην εκκαθάριση της φετινής φορολογικής του δήλωσης θα διαπιστώσει μείωση του φόρου που οφείλει κατά 10% επί των 1.000 ευρώ που κατέβαλε για τόκους. Θα έχει δηλαδή ελάφρυνση 100 ευρώ.

Κατά τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2013, με τη δήλωση του 2014 δεν θα έχει την παραμικρή ωφέλεια.

Αν αυτός ο φορολογούμενος είχε παράλληλα δαπάνες και για ασφάλιστρα ζωής αλλά και για δίδακτρα φροντιστηρίου, οι επιβαρύνσεις από την κατάργηση φοροαπαλλαγών πολλαπλασιάζονται.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αποδείξεις: Τι μαζεύουμε και τι δηλώνουμε-Αναλυτικός οδηγός

 

Πηγή: Τα Νέα

 

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.