Τι μας περιμένει τον Ιούνιο

Λίστα – υπενθύμιση για τις δεσμεύσεις της χώρας και τα νέα μέτρα διέρρευσε λίγες μέρες πριν από τις εκλογές από το γραφείο του πρωθυπουργού.

Σε αυτήν αναγράφονται όλες οι δράσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν έως και τον Ιούνιο με βάση το Μνημόνιο. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να νομοθετηθούν: η μείωση 12% στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου (όπως νοσοκομειακών γιατρών, ενστόλων και δικαστικών), επιπλέον μείωση της δαπάνης για φάρμακα και επιπλέον περικοπή των δαπανών για την υγεία.

Στην ίδια λίστα περιλαμβάνονται και βασικά σημεία που θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα συνταχθεί από την νέα κυβέρνηση. Σε αυτό θα πρέπει να προβλέπεται κατάργηση των φοροαπαλλαγών, νέοι συντελεστές ΦΠΑ και αύξηση στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, μετά και τις απαιτήσεις της τρόικας.

Επιπλέον στην λίστα προβλέπονται τα «λουκέτα» σε οργανισμούς του Δημοσίου και ΔΕΚΟ και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Οι μνημονιακές υποχρεώσεις δεν σταματούν εδώ. Η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στο πλήρες άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, να απαντήσει στην τρόικα για το τι μέλλει γενέσθαι με το εφάπαξ, και να λάβει μέτρα που θα οδηγήσουν σταδιακά έως το 2013 σε αύξηση των τιμολογίων ρεύματος.

Παράλληλα θα πρέπει να προχωρήσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει να βγουν στο σφυρί, μεταξύ άλλων, η ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, τα ΕΛΠΕ, ο ΟΠΑΠ και η ΕΥΔΑΠ.

Έως το τέλος Ιουνίου φαίνεται ότι θα έρθει και νέο «κύμα» μέτρων καθώς η κυβέρνηση να οριστικοποιήσει τα μέτρα ύψους 11 δισ. ευρώ που θα πρέπει να εφαρμόσει στη διετία 2013-2014.

Διαβάστε αναλυτικά τα μέτρα που έρχονται τον Ιούνιο, σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε από το γραφείο του πρωθυπουργού.

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ